czwartek, 18 maja 2017

Pełnoziarnista tarta z rabarbarem i mango



Dziwienie się sprawia, że nasze życie nie jest nudne. Dlatego pozwalam sobie się czasem dziwić i cieszyć tym uczuciem. Ostatnio wszystkich zdumiewa pogoda, bo jeszcze kilka dni temu padał w Trójmieście śnieg, a tu nagle przyszło lato. Być może gdzieś po drodze zabrakło w tym szaleństwie wiosny, ale najważniejsze, że nie brakuje jej na straganach. Co roku szokuje mnie rabarbar tym, że jest warzywem. I chociaż lubię go wykorzystywać w wytrawnych kombinacjach (polecam np. stir fry z rabarbarem i wołowiną lub sałatkę z kaczką i pieczonym rabarbarem), to jednak nie ma to jak słodko-kwaśne ciasto z rabarbarem.

Rabarbar powitałam drożdżowymi buchtami z kruszonką, ale zaraz potem nabrałam ochoty na jakiś kruchy placek. Aby był trochę bardziej fit zdecydowałam, że kruche ciasto przejdzie drobne modyfikacje. Wybrałam mąkę pełnoziarnistą, zamiast masła wykorzystałam nierafinowany olej kokosowy (wiem, że ma też swoich przeciwników, w takich samych proporcjach można użyć masło), a cukier wybrałam trzcinowy. Rabarbar połączyłam z mango, bo przeczuwałam, że stworzą udany duet. Jeszcze ciepła tarta z gałką lodów sprawiła, że znów się zdziwiłam, że wyszło tak pysznie ;)



Pełnoziarnista tarta z rabarbarem i mango/ok. 23 cm
Ciasto:
  • 300 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 100 g cukru trzcinowego
  • 190 g zimnego masła lub schłodzonego oleju kokosowego
  • 2 jajka
  • szczypta soli
  • 2-3 łyżki zimnej wody
Nadzienie:
  • 300 g rabarbaru
  • mango
  • 4 łyżki cukru trzcinowego
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej 
  1. Mąkę wsypujemy do misy lub na blat. Dodajemy schłodzony olej kokosowy lub posiekane zimne masło. Wbijamy jajka, dodajemy cukier i sól. Całość krótko zagniatamy do połączenia składników w kulę.
  2. Kulę ciasta wkładamy do lodówki na 40 minut.
  3. W tym czasie rabarbar kroimy w paseczki (nie obieramy), mango obieramy i  kroimy w kostkę. Dodajemy cukier oraz mąkę ziemniaczaną, całość mieszamy.
  4. Schłodzone ciasto przekładamy na oprószony mąką blat. Dzielimy na dwie części, jedną z nich wałkujemy na okrągły placek, który przekładamy do karbowanej formy do tary.
  5. Nakłuwamy ciasto z wierzchu widelcem, przekładamy do środka wcześniej przygotowany farsz.
  6. Drugą część ciasta wałkujemy i wycinamy małą foremką serduszka, którymi dekorujemy wierzch przyszłej tarty.
  7. Placek wkładamy do rozgrzanego piekarnika, pieczemy przez 20 minut w 190 stopniach, następnie zmniejszamy temperaturę do 170 stopni i pieczemy jeszcze 25 minut.
  8. Tartę serwujemy na ciepło lub na zimno z lodami.
Tosia

5 komentarzy:

  1. ciekawe połączenie rabarbaru i mango :) muszę wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jakie fajne słoneczne i kolorowe połączenie! I serduszka dopełniają uroku :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Moja tarta przed chwilą wyszła z pieca ale nie wiem co z niej wyszło :( zamiast oleju kokosowego użyłam masła zgodnie z sugestią. Miałam duży próblem z zarobienie ciasta i wyłożeniem nim blachy bo ciasto bardzo sie kleiło mimo podsypywania mąką. Nawet zrezygnowałam z wycinania serduszek :(
    Czy masz może dla mnie jakieś wskazówki ?
    Jak używasz oleju kokosowego to rafinowanego czy nierafinowanego ?

    OdpowiedzUsuń
  4. Obłędna! Będę często wracać do tego przepisu! :)

    OdpowiedzUsuń

Ze względu na sporą ilość przychodzącego spamu, byłyśmy zmuszone włączyć na kilka dni weryfikacje obrazkową.
Z góry przepraszamy za utrudnienia przy komentowaniu :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...