poniedziałek, 30 maja 2016

Sezon na truskawki : Crumble z truskawkami


Nie jestem typem osoby, która ekscytuje się byle czym, ale w tym przypadku pragnę krzyczeć z całej siły by usłyszano mnie w kosmosie - NARESZCIE TRUUUSKAWKI! I to już za całkiem uczciwą cenę, bo dziś kupiłam kilogram za 6 złotych. Czego do szczęścia potrzebują soczyste polskie truskawki? Właściwie to niczego, ale odrobina kruszonki nie zaszkodzi, a wręcz pomoże.

Tak się złożyło, że kilka dni temu udało mi się upiec zupełnie przypadkiem rewelacyjne ciasto drożdżowe z truskawkami i kruszonką. Byłam umówiona na spotkanie rodzinne u babci, więc postanowiłam coś szybko upiec. Miałam oczywiście truskawki, bo teraz znajdują się w moim domu codziennie. Zabrakło mi niespodziewanie jasnej mąki, co się rzadko zdarza. Jedyne co znalazłam to semolinę, którą co prawda trzymałam z myślą o domowym makaronie, ale ostatecznie upiekłam z niej drożdżówkę. Chętnie bym się podzieliła przepisem, ale robiłam ją zupełnie na oko, szkoda, że nie zapisałam proporcji, bo z całego dużego ciasta, udało mi się wrócić do domu tylko z jednym wyszarpanym małym kawałkiem.

Za to kruszonki zrobiłam za dużo i część chłodziła się w lodówce. Dziś się do mnie uśmiechnęła, więc wykorzystałam ją do szybkiego crumble. I właśnie robiąc szybkie zdjęcie deseru na Instagram (@tochabrocha), zdałam sobie sprawę, że to skandal, że tak ekspresowego, przyjemnego i sezonowego przepisu nie ma u nas na blogu. W końcu najprostsze rozwiązania są czasem najlepsze!

Poniżej szybki przepis na crumble. Truskawki możecie też zastąpić malinami, porzeczkami, agrestem, jagodami, czy na co będziecie mieli ochotę i znajdziecie już wkrótce na straganie. Polecam crumble zaserwować ze schłodzoną śmietanką kokosową, ale może to być również kwaśna śmietana, czy lody waniliowe. Wszystkie chwyty dozwolone :)


Crumble z truskawkami/ 4 kokilki
  • truskawki
  • 60 g mąki pszennej lub semoliny
  • 2 łyżki zimnego masła
  • 2 łyżeczki cukru trzcinowego
  • łyżeczka masła
  • 4 łyżki śmietanki kokosowej/kwaśnej śmietany/lodów waniliowych
  1.  Kokilki smarujemy masłem. Truskawki kroimy w ćwiartki i wrzucamy do foremek.
  2. Zimne masło łączymy z mąką i cukrem, wyrabiamy palcami, aż powstanie kruszonka. 
  3. Owoce posypujemy kruszonką (zostawiamy 2-3 łyżki). Kokilki wstawiamy do rozgrzanego piekarnika.
  4. Pieczemy przez 15 minut w 190 stopniach, następnie posypujemy resztą kruszonki, przykrywamy raz jeszcze truskawkami i wstawiamy do piekarnika na ostatnie 10 minut.
  5. Crumble serwujemy na ciepło ze schłodzoną śmietanką kokosową/kwaśną śmietaną/ lodami waniliowymi. 
Tosia

2 komentarze:

  1. co za pyszności! Ja dopiero zaczynam moją przygodę z blogiem kulinarnym.
    Pozdrawiam ;)

    OdpowiedzUsuń

Ze względu na sporą ilość przychodzącego spamu, byłyśmy zmuszone włączyć na kilka dni weryfikacje obrazkową.
Z góry przepraszamy za utrudnienia przy komentowaniu :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...