czwartek, 22 stycznia 2015

Wygraj sezonownik - rozwiązanie konkursu


W zeszłym tygodniu ogłosiłyśmy na blogu mały konkurs, w którym do wygrania były dwa egzemplarze kalendarza Sezonownik. We wpisie konkursowym opowiedziałyśmy historię, o tym jak kalendarze trafiły w nasze ręce. Następnie czekałyśmy na wasze opowieści o ukochanych produktach sezonowych.

Przez cały tydzień było nam bardzo miło czytać na bieżąco wszystkie wiadomości. Do odpowiedzi na pewno będziemy jeszcze wiele razy wracały, szczególnie gdy na straganach zrobi się kolorowo, poznanie waszych ulubionych składników na pewno zainspiruje nas do przygotowania wielu przepisów.

Dzisiaj przyszedł czas na trudniejszą część zadania, musiałyśmy przeczytać komentarze raz jeszcze i wybrać ulubione. Zadanie było kłopotliwe, bo najchętniej obsypałybyśmy wszystkich nagrodami, ale mamy tylko dwa kalendarze, a zasady konkursu były jasne.

Po długiej (i wcale nie takiej burzliwej) naradzie wybrałyśmy dwie odpowiedzi:

Zdecydowanie cieżko jest wybrać jedno sezonowe warzywo/owoc na który czekam. Każda pora roku przynosi ze sobą same wspaniałości. Staram sie w swojej kuchni posługiwać tylko sezonowymi składnikami, bo tylko wtedy potrawy smakują tak jak powinny. Tak mysle i mysle, no i chyba bob i dynia. A z tych dwóch to chyba jednak dynia :D Kocham hokkaido od kiedy jej posmakowałam! Jest cudowna i tak uniwersalna, a do tego nie trzeba obierać jej ze skorki :D zaskakuje swoją uniwersalnością. Każda potrawa z jej udziałem jest wspaniała, i ta na słodko i na wytrawnie. Krem z dyni robie za każdym razem z innymi dodatkami i przy każdej twierdze, ze wyszła lepsza od poprzedniej (przy kolejnej jest identycznie), a zupa tajska z dynia, mleczkiem kokosowym i czerwonym curry to moja milosc najwieksza chyba. W sezonie na dynie robie takie zapasy, ze nie starcza miejsca w piwnicy i ze smutkiem patrze, jak z tygodnia na tydzien mi jej ubywa (obecnie zostały tylko dwie i juz chce mi sie plakac bo tak długo jeszcze do jej ponownego królowania na straganach!). Najśmieszniejsze jest to, ze smak dyni poznałam dopiero w zeszłym roku, od czasu kiedy sama zajęłam sie gotowaniem i karmieniem rodziny. Wczesniej u mnie w domu jadało sie totalnie niesezonowo. Dlatego, tak przeraża mnie fakt, ze straciłam tyle lat nie znając wspaniałości wszystkich sezonowych produktów! Ale nadrabiam w zawrotnym tempie i sprawia mi to niewyobrażalna frajdę :-)
Nie umiem ładnie pisac, ale czy musi byc to ładnie ujęte? :D Wazne by wychodziło prosto z serducha :-) pozdrawiam Was dziewczyny! I wszystkich czytelników bloga.
Natalia

  • Natalio, mamy nadzieję, że Sezonownik zainspiruję Cię do dalszych eksperymentów z sezonowymi produktami i sprawi, że szybko nadrobisz poznawanie nieodkrytych smaków.

uwielbiam zmienność pór roku.
pierwsze prześwity przedwiośnia. ogarniającą całe istnienie intensywność wiosny. nabrzmiałe od zapachu lip lato. mglisty listopad. szaroniebieskie przedzimie. ślady na śniegu zostawiane w grudniu.
każda pora ma swój kolor nieba, swoje dźwięki i swoje smaki.

z największą tęsknotą czekam na ulotny czas fiołków.
na przykładanie dłoni do ciepłej wilgotnej ziemi.
na szukanie pierwszych wystających spod niej listków, zwiastunów fiołów.
na kilkanaście dni, w których powietrze przesiąknie fiołkową wonią.
na najdelikatniejsze i najsłodsze z kwiatów.

mam wtedy znów siedem lat, dwa warkocze i huśtawkę na jabłoni.
biegam boso po łąkach pomiędzy rzeką i lasem. zrywam kwiaty i zioła. zaplatam z nich wianki.
koniczyny mają w kwiatach zamknięty nektar. po zjedzeniu płatków róży, łąka zakwita także w środku. stokrotki smakują jak krople rosy.

fiołki rozpływają się na podniebieniu.
tak pięknie smakować może tylko niebo.


pozdrawiam Was najserdeczniej!
Paulina z jednym warkoczem

  • Paulino, oby Sezonownik Ci pięknie służył, inspirował kulinarnie i przydał się do suszenia fiołków między kartkami.
 Dziewczyny, odezwiemy się do was w tym tygodniu drogą mailową ;)

Tosia & Śliwka

4 komentarze:

  1. O Matko! co za radość <333333 Brak słów. DZIĘKUJĘ!

    OdpowiedzUsuń
  2. Gratuluje Natalko !! Brawo ;*

    OdpowiedzUsuń
  3. Your home purged by professionals tend to make a society of difference don't just to the look of an individual's abode, but will also to complete health to your family. In any case, a home that's not thoroughly cleaned can possibly become a good haven meant for germs together with bacteria, making it all more crucial for you to disinfect floors and walls and full clean many areas of the house. The cleaning of the house should finished more often for people with children together with pets from home, or stay in a larger sized space. cleaning companies in dubai

    OdpowiedzUsuń

Ze względu na sporą ilość przychodzącego spamu, byłyśmy zmuszone włączyć na kilka dni weryfikacje obrazkową.
Z góry przepraszamy za utrudnienia przy komentowaniu :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...