sobota, 3 maja 2014

Mini zapiekanki z młodych ziemniaków i kopru włoskiego



Jak tam wasze majówki? Ogniska się palą, w grillu wciąż żarzą się węgle, a wasze brzuchy nie przyjmują kolejnych porcji jedzenia?

Choć właśnie tak wyobrażałam sobie majówkę każdego roku, w tym stawiam raczej na spokój. Owszem wybraliśmy się dość sporą ekipą przyjaciół na ukochane Kaszuby, grillowaliśmy, rozpalaliśmy ognisko i cieszyliśmy się swoim towarzystwem. Całość jednak trwała zaledwie jeden dzień (w porywach do półtora), a po powrocie nadrabiam zaległości w byciu kurą domową:)

Lubię być kurą domową, do pralki wrzucić problem wraz z głową- śpiewała Maria Peszek. W taki sposób się dzisiaj relaksuję i jak prawdziwa kurka, nie zapominam o pysznym domowym obiedzie. A co dziś na stole? Poza pieczonym w folii łososiem zrobiłam małe "czyszczenie" lodówki. W jednej z jej szuflad znalazłam młode ziemniaki i połówkę kopru włoskiego. Gdzieś po drodze przypałętał się koperek i parmezan i tak niespodziewanie powstała naprawdę dobra zapiekanka.

Można podać ją jako dodatek, w wersji mini "sufletu", lub podwoić ilość składników i wypełnić nimi większe żaroodporne naczynie. Świetnie smakuje dodatkowo polana kefirem.

 Mini zapiekanki z młodych ziemniaków i kopru włoskiego (4 porcje)

- 2 młode ziemniaki (średniej wielkości)
- pół kopru włoskiego
- 15 g posiekanego koperku
- 70 g kefiru
- 3 jajka
- 50 g startego na grubych oczkach parmezanu
- sól
- pieprz

  1. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni.
  2. Ziemniaki dobrze umyj. Młodych ziemniaków nie trzeba obierać ze skórki, ja szoruje je po prostu wypłukaną ostrą szmatką.
  3. Ziemniaki pokrój w cienkie plastry. 
  4. Zagotuj wodę w garnku, posól ją około 1 łyżką soli. 
  5. Gdy zacznie wrzeć dodaj ziemniaki i gotuj ok. 10 minut. 
  6. Gdy ziemniaki się gotują pokrój koper włoski w cienkie plastry. Odstaw. 
  7. W misce pomieszaj koperek, kefir, jajka i tarty parmezan. Roztrzep widelcem lub trzepaczką, aby uzyskać jednolitą masę. Dobrze posól i popieprz. Odstaw. 
  8. Odcedź ziemniaki. 
  9. Przygotuj 4 żaroodporne sufletówki.
  10. Na dnie ułóż kilka plastrów ziemniaków, przykryj warstwą kopru włoskiego a następnie zalej mieszaniną jajeczną do ich wysokości. Powtórz raz jeszcze w tej samej kolejności. Na spodzie ułóż jeszcze jedną warstwę ziemniaków. 
  11. Wsadź do piekarnika i piecz ok. 25 minut, aż wierzch zacznie się mocno rumienić. 
  12. Podawaj ciepłe. Świetnie smakują polane kefirem. 
Śliwka

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Ze względu na sporą ilość przychodzącego spamu, byłyśmy zmuszone włączyć na kilka dni weryfikacje obrazkową.
Z góry przepraszamy za utrudnienia przy komentowaniu :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...