środa, 21 sierpnia 2013

Tydzień filmowy #3: Kurczak ze śliwkami (Kurczak ze śliwkami)


Był sobie ktoś, nie było nikogo- tak zaczynają się bajki perskie

To pierwsze zdanie z filmu "Kurczak ze śliwkami" (Poulet aux prunes, reż. M. Satrapi, V. Paronnaud), który pierwszy raz widziałam już jakiś czas temu. Zakochałam się w nim praktycznie od pierwszego wejrzenia, bo już po kilku minutach dostrzegłam podobieństwo do mojego ulubionego filmu wszech czasów- "Amelii". Łączy je nie tylko wszechobecna magia (którą oglądając czuć nawet dookoła siebie!), ale również sposób narracji i bardzo dobry w obu filmach aktor- Jamel Debbouze (w Kurczaku... rola drugoplanowa). 


"Kurczak ze śliwkami" to piękna, choć smutna bajka o niespełnionej miłości. Poznajemy w niej wirtuoza skrzypiec, Nassera-Ali, który odkrywając, że stracił do nich serce postanawia umrzeć. Towarzyszymy mu w ośmiu dniach umierania na życzenie, któremu przeszkodzić usiłuje cały otaczający go świat. 

Czwartego dnia, gdy załamana żona nie wie już czego się chwycić, aby powstrzymać męża, postanawia przygotować jego ulubione danie- kurczaka ze śliwkami. Święcie wierzy przy tym, że przez żołądek dotrze do jego serca. Faktycznie, na twarzy Nassera-Ali na chwile pojawia się uśmiech i pierwsze od dawna życzliwe słowa- To najlepszy kurczak ze śliwkami. I tak oto stał się symbolem chwilowego porozumienia między małżonkami.



Czy dzięki temu daniu udało jej się udaremnić zamiary męża? Tego wam nie powiem, musicie przekonać się sami. Mogę tylko zdradzić, że gdy patrzyłam na talerz przygotowanych do dania składników i ziół, a przede wszystkim na uśmiech jaki na chwilę pojawił się na twarzy głównego bohatera zapragnęłam mieć na talerzu swoją porcję. 


Choć bardzo lubię połączenia kurczaka z suszonymi śliwkami (jak tutaj, czy indyka tutaj), zależało mi, aby wykorzystać sezon na świeże śliwki. Gryzłam się z myślami co lepiej będzie smakować, aż tu nagle olśniło mnie, że przecież równie dobrze mogę użyć świeżych i suszonych na raz. Uwierzcie mi, ten garnek po prostu eksplodował aromatem, gdy podniosłam pokrywkę. A gdy spojrzałam naprzeciwko na smakującego go ukochanego, usłyszałam tylko

- To jest najlepszy kurczak ze śliwkami

Kurczak ze śliwkami (4 porcje)

- 8 pałek kurczaka
- 10 śliwek
- 150 g suszonych śliwek
- 4 ząbki czosnku
- 3 gałązki świeżego rozmarynu
- pół papryczki chilli (ja użyłam habanero)
- 2 czerwone cebule
- 2 liście laurowe
- pół łyżeczki cynamonu
- 2 łyżki miodu
- 2 szklanki czerwonego półwytrawnego wina
- 2 łyżki octu balsamicznego
- pół łyżeczki ziaren pieprzu
- pół łyżeczki kminu rzymskiego
- 2 łyżki oliwy
- 1 łyżka masła
- sól
- łyżeczka mielonej wędzonej papryki (opcjonalnie)

  1. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. 
  2. Kurczaka dokładnie umyj i osusz. Poszatkuj 2 ząbki czosnku.
  3. Na dużej patelni rozgrzej masło i oliwę. Wrzuć czosnek i podsmaż 2 minuty. Ułóż kurczaki na tłuszczu z czosnkiem i smaż z każdej strony aż skórka zbrązowieje. Odstaw z ognia.
  4. Cebulę obierz ze skórki i pokrój w ćwiartki. Pozostałe ząbki czosnku obierz ze skórki i pokrój na kilka kawałków. Śliwki przekrój na pół i pozbaw pestek. Chilli pokrój na kilka kawałków.  
  5. Na dnie brytfanki do pieczenia (ja użyłam żeliwnej, wcześniej pozbawiając ją plastikowych elementów) umieść śliwki, suszone śliwki, czosnek, rozmaryn, chilli, cebule, liście laurowe, cynamon, pieprz i kmin rzymski. Zalej je octem balsamicznym i 1 szklanką wina. 
  6. Kurczaka obsyp solą i umieść na wierzchu brytfanki (na zalanych winem składnikach), nie mieszaj, ani nie staraj się ich topić. Polej każdego kurczaka miodem i wstaw brytfankę do piekarnika bez pokrywki na 20 minut.
  7. Kurczaki w tym czasie powinny bardziej spiec się na skórce. Ostrożnie wyjmij brytfankę używając rękawic i przemieszaj składniki w brytfance, tak aby bardziej zanurzyć kurczaki. Zalej jeszcze jedną szklanką wina, przykryj przykrywką i piecz jeszcze 40 minut. 
  8. Wyjmij ostrożnie naczynie, przełóż kurczaki i resztę składników do głębokich talerzy razem z sosem. Jeśli masz w zasięgu ręki wędzoną paprykę, posyp nią danie. Możesz też jako dodatek podać na przykład kaszę jęczmienną. Wymoczona w sosie razem z kurczakiem tworzy idealny obiad. 
Śliwka (jakby tego słowa było dziś mało)

3 komentarze:

  1. Aaaaaa skoro jest podobny do Amelii, to moze ten film równie pokocham, choć Amelii w moim sercu nic nie podbije (: ciekawy przepis, ale najpierw obejrze film (: pozdrowienia i dzieki za pomysly (:

    OdpowiedzUsuń
  2. Aaaaaa skoro jest podobny do Amelii, to moze ten film równie pokocham, choć Amelii w moim sercu nic nie podbije (: ciekawy przepis, ale najpierw obejrze film (: pozdrowienia i dzieki za pomysly (:

    OdpowiedzUsuń
  3. takie pieczone kurczaki zzwsze oprocz boskiego smaku przenosza mnie w inny "klimat" - troche rusykalny ;)

    OdpowiedzUsuń

Ze względu na sporą ilość przychodzącego spamu, byłyśmy zmuszone włączyć na kilka dni weryfikacje obrazkową.
Z góry przepraszamy za utrudnienia przy komentowaniu :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...