sobota, 31 sierpnia 2013

Słodka sobota #117: Zapiekane gruszki w czekoladzie


Dostałam zakaz robienia słodyczy w domu. Gdy ostatnio z resztek po wiśniówce zrobiłam ciasto z kremem wiśniowym i bezą, które zniknęło z prędkością światła, moja rodzina powiedziała dość. Bo jak stoi, to aż szkoda się nie skusić. 

Starałam się dostosować, ale w końcu nadeszła moja kolej przygotowania słodkiej soboty i zaczęłam po kryjomu szykować kolejne desery. Wybrałam moment, w którym nikogo nie było w domu i jak najszybciej potrafiłam, stworzyłam deser, który przypadnie do gustu zapalonym czekoholikom- zapiekane w czekoladzie gruszki. 

To raczej nie moje smaki, wolę raczej orzeźwiające desery, w szczególności latem, ale mojemu zapalonemu maniakowi czekolady aż trzęsły się uszy. 

To fajnie wyglądający deser, do którego wykonania nie trzeba żadnych kulinarnych umiejętności. Właściwie robi się sam. 

Zapiekane gruszki w czekoladzie (6 porcji) 

- 6 małych gruszek
- 200 g gorzkiej czekolady
- 100 g masła
- 75 g cukru
- 3 jajka
- 1 łyżeczka esencji waniliowej
- 1 łyżka kawy rozpuszczalnej
- szczypta soli
  1. Umyj gruszki i obetnij kawałek podstawy, tak aby gruszki stały na płaskim podłożu. 
  2. Do garnka nalej ok. 1/4 wody i zagotuj. Ustaw na nim miskę tworząc kąpiel wodną.  Do miski wrzuć połamaną czekoladę, masło, cukier, esencję waniliową i szczyptę soli. 
  3. Mieszaj co jakiś czas, aż wszystkie składniki się rozpuszczą i powstanie jednolita masa. Zdejmij miskę z garnka i ostudź. 
  4. Do miski wrzucaj po jednym jajku i mieszaj trzepaczką. 
  5. Przygotuj 6 żaroodpornych sufletówek. Do każdej wlej 3 łyżki masy czekoladowej.
  6. W masę włóż gruszkę i przyciśnij aż dotnie podstawy. 
  7. Wstaw sufletówki do piekarnika i piecz 10 minut.
  8. Podawaj ciepłe. 
Śliwka

8 komentarzy:

  1. Powinno się nazywać "nielegalne gruszki w czekoladzie" :D. Na samym początku myślałam, że ukradłaś z czyjegoś drzewa gruszki czy coś takiego... :D

    /wcinajto.pl

    OdpowiedzUsuń
  2. Fajny pomysł na gruszkę :) Pozdrawiam !

    OdpowiedzUsuń
  3. Pięknie wygląda kokilka z tak wystającą gruszką :-)
    Musi być pyszna.

    Serdecznie Was pozdrawiam,
    E.

    OdpowiedzUsuń
  4. :) ja też mam zakaz robienia słodyczy i wypieku ciast! :)Strasznie mnie to męczy:) taki deser jest bardzo elegancki i pięknie się prezentuje.

    OdpowiedzUsuń
  5. pysznie wygląda i trochę zabawnie... taka gruszka, która w błotku sie utopiła :)

    OdpowiedzUsuń
  6. U mnie nie ma takiego zakazu, przyjeżdżaj;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Zrobiłam, jest pyszne :) Musiałam zmienić nieco proporcje, bo takimi akurat porcjami dysponowałam w domu. Posypałam część płatkami migdałowymi, część wiórkami kokosowymi. Ale pomysł na gruszki w czekoladzie super! I wielkie dzięki za inspirację!

    OdpowiedzUsuń

Ze względu na sporą ilość przychodzącego spamu, byłyśmy zmuszone włączyć na kilka dni weryfikacje obrazkową.
Z góry przepraszamy za utrudnienia przy komentowaniu :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...