sobota, 9 marca 2013

Słodka sobota #94: Bezowe markizy z orzechami





































Chrupkie, słodkie, lekkie, delikatne i rozpływające się w ustach. Potrafią być cudowną bazą wielu deserów, chociaż już same w sobie są pyszne. Uwielbiam wszystko co bezowe, więc chętnie eksperymentuje z nimi w kuchni.
Przygotowywałam ostatnio przekąski dla pewnej młodej pary w ważnym dla nich dniu. Miałam już opracowane całe menu, ale brakowało jeszcze czegoś na deser, takiej "wisienki na torcie". Wybrałam beziki, ponieważ mają one w sobie tyle słodyczy i uroku, że wspaniale się nadają na tego typu okazje.
Początkowo planowałam upiec klasyczne bezy, zaraz potem pojawił się pomysł na makaroniki (przepis poprzednich tutaj)
Nie miałam jednak zbytnio czasu na dodatkowe zakupy, a w szafce brakowało cukru pudru i mąki migdałowej. Dlatego zrobiłam coś trochę innego. 
Upiekłam płaskie beziki, wykorzystując metodę przygotowywania makaroników. Zamiast mąki migdałowej, wybrałam mąkę z orzechów arachidowych. Wyszły z tego bardzo ciekawe w smaku beziki, a przy tym nadal kruche i delikatne. Ich słodycz postanowiłam przełamać dodatkowo kremem czekoladowym z domowym masłem orzechowym.Wyszły z tego przepyszne bezowe markizy. Jak widać powiedzenie "Potrzeba matką wynalazków" świetnie się sprawdza w kuchni :)

Bezowe markizy z orzechami/10-15 sztuk
  • 4 białka (135 g)
  • 250 g drobnego cukru
  • 120 g mąki orzechowej (z orzechów arachidowych)
  • łyżeczka kakao
  • Krem czekoladowo - orzechowy:
  • 80 g orzechów arachidowych
  • 100 g mascarpone
  • 50 g gorzkiej czekolady
Beziki:
  1. Minimum 10 godzin przed pieczeniem, umieszczamy białka jajek w miseczce. Przykrywamy ją ściereczką i zostawiamy w ciepłym miejscu (ja zrobiłam to wieczorem).
  2.  Następnego dnia zaczynamy ubijać białka mikserem na sztywną pianę. Po 2 minutach ubijania dodajemy 60 g drobnego cukru i miksujemy białka kolejne 2 minuty. W tym czasie łączymy resztę cukru z mąką orzechową i kakao. Dodajemy je do białek i delikatnie mieszamy do dokładnego połączenia składników. 
  3. Masę bezową przekładamy do rękawa cukierniczego/szprycy. Na blachę wyłożoną pergaminem lub matą silikonową, wyciskamy okrągłe beziki o średnicy ok. 6 cm. Zachowujemy odstępy między bezikami i zostawiamy je na blasze na godzinę.
  4. Po tym czasie wkładamy je do piekarnika. Beziki pieczemy 10-12 minut w temperaturze 150 stopni. Upieczone zostawiamy na blasze, a wystudzone przekładamy czekoladowo-orzechowym kremem.
Krem czekoladowo-orzechowy:
  1. Do miseczki wrzucamy kostki czekolady. Umieszczamy ją nad rondelkiem z gotującą się wodą, tak by miska nie stykała się z wodą. Po kilku minutach mieszamy rozpuszczoną czekoladę i zestawiamy miskę z rondelka.
  2. W wysokim naczyniu miksujemy blenderem orzechy. Gdy zacznie się robić masło orzechowe i zostaną w nim kawałki orzechów, dodajemy mascarpone oraz rozpuszczoną i ostudzoną czekoladę. Całość miksujemy jeszcze chwilę. Masą przekładamy beziki.
 Tosia

9 komentarzy:

  1. Bezowe markizy!
    Tego mi teraz potrzeba.
    Cudowne chrupiące słodkości na filmowy wieczór.
    Pięknego wieczoru Tosiu!

    OdpowiedzUsuń
  2. brak mi słów :) szczęka mi opadła :D pyszności :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. to samo mnie spotkało :) szczęka opadła, ślinka cieknie.... zrobię na pewno!

      Usuń
  3. Ale super! Muuuuusza byc dobre:)

    OdpowiedzUsuń
  4. wspaniałe, i podziwiam Twój talent, widzę że inni też - skoro dla młodej pary robiłaś przekąski. Rewelacja.
    Pozdrawiam
    Monika

    OdpowiedzUsuń

Ze względu na sporą ilość przychodzącego spamu, byłyśmy zmuszone włączyć na kilka dni weryfikacje obrazkową.
Z góry przepraszamy za utrudnienia przy komentowaniu :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...