sobota, 29 grudnia 2012

Imprezowe przekąski

































Kiedy w jednym miejscu coś się kończy, w innym coś się zaczyna! 
Wielkimi krokami zbliża się pożegnanie z rokiem 2012. Oznacza to jednocześnie rozpoczęcie 2013 roku, który należy powitać hucznie.
W tym roku podjęłam się organizacji Sylwestra u siebie w domu. Dodatkowo zaproponowałam gościom składkę na menu sylwestrowe, które z chęcią przygotuję dla nich na ten wieczór. Lubię, gdy organizacja takch wydarzeń jest dopięta na ostatni guzik. Gorzej, jeśli impreza wydaje się na tyle atrakcyjna, że liczba gości niebezpiecznie powiększa się z dnia na dzień :)
Cateringiem zajmowałam się już wielokrotnie, potrafię bez problemu przygotować menu na 30 osób, jak i na 100. Uwielbiam to, a w najbliższej przyszłości najchętniej bym się tym zajęła zawodowo :)
Najważniejsze podczas organizacji takiego cateringu jest odpowiednie planowanie oraz konsekwencja. Trzeba umiejętnie skomponować menu, tak by każdy gość był zadowolony. Oprócz tego należy zaplanować odpowiednio czas, zaczynając od zakupów, a kończąc na działaniach w kuchni.
Aby każdy gość wyszedł z imprezy szczęśliwy, trzeba pamiętać, by w menu znalazło się kilka różnych rodzajów dań. Chodzi tu konkretnie o coś na zimno, coś rozgrzewającego, dania mięsne, wegetariańskie oraz chociaż jeden deser. 
Doskonale znam ulubione dania i kaprysy moich gości. Mimo to, w ramach zabawy przygotowałam ankietę, w której każdy mógł wybrać potrawy, jakie chciałby aby znalazły się w sylwestrowym menu. Analizując wyniki okazało się, że nikt mnie nie zaskoczył, bo wybrano te potrawy, które i tak zamierzałam zrobić.
Poniżej w ramach podsumowania roku, przygotowałam spis moich oraz Śliwki potraw, które moim zdaniem świetnie nadają się do imprezowego menu. Na pewno znajdziecie coś dla siebie :)

Więcej sylwestrowych przekąsek tutaj.




















Przekąski na zimno:


Kanapeczki:


Przekąski mięsne:


Przekąski na ciepło:


Dania rozgrzewające/jednogarnkowe:


Słodkości:

Makaroniki z Toblerone
Babeczki z kremem
Czekoladowe lizaki

Arbuzowa granita z szampanem
Profiterolki z kremem migdałowym
Różane muffinki z czekoladą
Pełnoziarniste muffiny

* Inne wpisy na temat cateringu:

Tosia

5 komentarzy:

  1. oho, widze, ze na bogato u Was bedzie ;D
    pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Hej Tosiu!
    Jeśli wolno spytać - jakie potrawy/przekąski/desery znajdą się w Twoim menu sylwestrowym?
    Sama będziesz robić wszystkie potrawy?
    Wydaje mi się, że organizowanie cateringu to jest super sprawa! Chciałabym umieć to robić. Gdzie się tego nauczyłaś, jeśli wolno zapytać?
    Pozdrawiam i życzę udanej zabawy sylwestrowej :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hej,
      Chętnie odpowiem na pytania, ale nie wiem z kim mam przyjemność :)
      Wszystkie potrawy będę robić sama, bo lubię działać solo w kuchni. Kilka osób przyniesie coś dodatkowo od siebie :)
      Organizowania cateringu nauczyłam się sama, podobnie jak gotować. Z imprezy na imprezę wychodzi to coraz łatwiej, wszystkiego można się nauczyć metodą prób i błędów.
      W menu sylwestrowym znajdzie się wiele propozycji podanych wyżej np. mini burgery, pieczone sajgonki, szaszłyki z kurczaka, mini pizze, serowe ptysie, różnego rodzaju kolorowe kanapeczki z pastami, ciasteczka z wróżbą, ciasto marchewkowe i jeszcze kilka innych dań.
      Pozdrawiam!

      Usuń
  3. Z nieba mi spadłyście (właściwie to z wyszukiwania Google ;) z tym imprezowym menu. Widzę wiele inspiracji!

    OdpowiedzUsuń

Ze względu na sporą ilość przychodzącego spamu, byłyśmy zmuszone włączyć na kilka dni weryfikacje obrazkową.
Z góry przepraszamy za utrudnienia przy komentowaniu :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...