Po warsztatach fotografii kulinarnej otrzymałyśmy paczki pełne produktów z logiem Doceń polskie . Produkty do przetestowania nie dostałyśmy pod warunkiem, że zrecenzujemy je na blogu, ale ja już na pierwszy rzut oka zachwyciłam się cytrynkami w rumie.
Gdy je spróbowałam uznałam po prostu, że są godne uznania i warto je pokazać na blogu.
Początkowo cytrynki w syropie rumowym chciałam wykorzystać jako dodatek do grillowanej piersi kurczaka i do lemionady. Upały sprawiły jednak, że największą ochotę nabrałam na kwaskowaty chłodnik.
Zazwyczaj zupę cytrynową przygotowuje się na bazie bulionu z kurczaka i soku z cytryny, a pod koniec gotowania zabiela się ją śmietanką i żółtkami.
W przypadku upalnych dni, tak przyrządzona zupa jest zbyt ciepła i za ciężka, dlatego wymarzyłam sobie chłodnik cytrynowy.
Wykorzystałam do niego jedynie gęsty jogurt grecki, sok z cytryny, syrop rumowy i cytrynki z syropu.
Taki chłodnik można podać z np. grillowaną piersią kurczaka, ale ja wybrałam wersję na słodko.
Danie ozdobiłam cytrynami w rumie i praliną karmelowo-migdałową.
W efekcie wyszedł interesujący chłodnik, który można podawać jako przystawkę lub deser :)
- 800 g greckiego gęstego jogurtu
- sok z 1/2 cytryny
- skórka z cytryny
- 150 ml syropu cukrowo-rumowego z cytryn w rumie
- plastry cytryn w rumie
- łyżka miodu
- Schłodzony jogurt wlewamy do miski, łączymy ze świeżo wyciśniętym sokiem z cytryny i startą skórką. Mieszamy trzepaczką dodając miód.
- Cienką strużką wlewamy syrop cukrowo-rumowy i energicznie mieszamy z jogurtem.
- Tak przygotowany chłodnik wstawiamy do lodówki na godzinę.
- Podajemy z plastramy cytryn w rumie i praliną migdałową.
- garść migdałów blanszowanych
- 125 g cukru
- 20 ml wody
- 2 łyżki soku z cytryny
- W rondelku rozpuszczamy cukier z wodą i sokiem z cytryny.
- Po kilku minutach gotowania zacznie zmieniać kolor na złocisty.
- Gdy stanie się bursztynowo-brązowy zdejmujemy rondel z ognia.
- Na pergaminie kładziemy migdały i wylewamy na nie karmel.
- Zostawiamy do zstygnięcia na kilka minut, a następnie odklejamy od pergaminu i łamiemy na mniejsze kawałki, którymi dekorujemy chłodnik.
- Tak przygotowaną pralinę możemy też zmiksować tworząc krokant.
a ja jakos do chlodnikow sie przekonac nie moge :-(
OdpowiedzUsuńwygląda super - chętnie bym spróbowała :)
OdpowiedzUsuńZnakomity!
OdpowiedzUsuńMam wielką ochotę na taki chłodnik.
Ten chłodnik rozgrzewa zmysły ;) ja jeszcze nie miałam czasu zastanowić się nad przeznaczeniem cytryn w rumie ani ich spróbować, więc tym bardziej to mi się podoba :)
OdpowiedzUsuńAle to musi być pyszne!:)
OdpowiedzUsuńmusiało smakować znakomicie! mmm te cytrynki w rumie muszą być przepyszne :)
OdpowiedzUsuńKapitalny pomysł!
OdpowiedzUsuńJeszcze nigdy nie jadłam chłodnika. A Twój wygląda tak bardzo smacznie... :)
OdpowiedzUsuńAle wymyśliłyście! Cudo:) Ciekawa jestem jak smakuje...
OdpowiedzUsuńFantastyczny chłodnik!
OdpowiedzUsuńNiesamowity przepis, zjadłabym w ramach deseru, sądzę :). Ta pralina wygląda pięknie, podoba mi się połączenie smaku cytryn z rumem i orzeźwiająca całość. Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńTaki chłodnik to bym dzisiaj zjadłam, wszystko co lubię i jeszcze rum :)
OdpowiedzUsuńIdelany ta te upały :D
OdpowiedzUsuńWygląda fantastycznie, no i sam przepis bardzo ciekawy!
OdpowiedzUsuńBardzo oryginalny przepis. Nigdy czegoś podobnego nie jadłam :-) Muszę wypróbować :)
OdpowiedzUsuńCyrynowy? Nowość. Jak zakupie jogurt to wypróbuję;)
OdpowiedzUsuńNiesamowity pomysł!:)
OdpowiedzUsuńnie jestem fanką chłodników, ale tego miałabym ochotę spróbować :)
OdpowiedzUsuńPomysł genialny!! Idealny na pobudzenie zmysłów w te upały :-) pozdrawiamy
OdpowiedzUsuńTaki chłodnik to dla mnie odkrycie. Robię koniecznie!
OdpowiedzUsuńWOW, ale cudo, przepis wyśmienity, ciekawy, pomysłowy i r e w e l a c y j n y. Bardzo, bardzo nam się podoba. Musimy koniecznie przyrządzi sobie taki chłodnik :)
OdpowiedzUsuńwow niesamowite polaczenie.
OdpowiedzUsuńTym chłodnikiem podbiłyście moje serce! GENIALNY!!!
OdpowiedzUsuńoj oj oj cos widze cudownego ;) i na dodadtek nowosc dla mnie.
OdpowiedzUsuńchyba musze zakupic te cytryny ;D