wtorek, 31 lipca 2012

Chłodnik cytrynowy zakrapiany rumem




























Po warsztatach fotografii kulinarnej otrzymałyśmy paczki pełne produktów z logiem Doceń polskie . Produkty do przetestowania nie dostałyśmy pod warunkiem, że zrecenzujemy je na blogu, ale ja już na pierwszy rzut oka zachwyciłam się cytrynkami w rumie. 
Gdy je spróbowałam uznałam po prostu, że są godne uznania i warto je pokazać na blogu.
Początkowo cytrynki w syropie rumowym chciałam wykorzystać jako dodatek do grillowanej piersi kurczaka i do lemionady. Upały sprawiły jednak, że największą ochotę nabrałam na kwaskowaty chłodnik.
Zazwyczaj zupę cytrynową przygotowuje się na bazie bulionu z kurczaka i soku z cytryny, a pod koniec gotowania zabiela się ją śmietanką i żółtkami.
W przypadku upalnych dni, tak przyrządzona zupa jest zbyt ciepła i za ciężka, dlatego wymarzyłam sobie chłodnik cytrynowy.
Wykorzystałam do niego jedynie gęsty jogurt grecki, sok z cytryny, syrop rumowy i cytrynki z syropu.
Taki chłodnik można podać z np. grillowaną piersią kurczaka, ale ja wybrałam wersję na słodko.
Danie ozdobiłam cytrynami w rumie i praliną karmelowo-migdałową.
W efekcie wyszedł interesujący chłodnik, który można podawać jako przystawkę lub deser :)


Chłodnik cytrynowy zakrapiany rumem
  • 800 g greckiego gęstego jogurtu
  • sok z 1/2 cytryny
  • skórka z cytryny
  • 150 ml syropu cukrowo-rumowego z cytryn w rumie
  • plastry cytryn w rumie
  • łyżka miodu
  1. Schłodzony jogurt wlewamy do miski, łączymy ze świeżo wyciśniętym sokiem z cytryny i startą skórką. Mieszamy trzepaczką dodając miód.
  2. Cienką strużką wlewamy syrop cukrowo-rumowy i energicznie mieszamy z jogurtem. 
  3. Tak przygotowany chłodnik wstawiamy do lodówki na godzinę.
  4. Podajemy z plastramy cytryn w rumie i praliną migdałową.
Karmelowa pralina migdałowa
  • garść migdałów blanszowanych
  • 125 g cukru
  • 20 ml wody
  • 2 łyżki soku z cytryny
  1.  W rondelku rozpuszczamy cukier z wodą i sokiem z cytryny.
  2. Po kilku minutach gotowania zacznie zmieniać kolor na złocisty.
  3. Gdy stanie się bursztynowo-brązowy zdejmujemy rondel z ognia.
  4. Na pergaminie kładziemy migdały i wylewamy na nie karmel.
  5. Zostawiamy do zstygnięcia na kilka minut, a następnie odklejamy od pergaminu i łamiemy na mniejsze kawałki, którymi dekorujemy chłodnik.
  6. Tak przygotowaną pralinę możemy też zmiksować tworząc krokant.
Tosia

24 komentarze:

  1. a ja jakos do chlodnikow sie przekonac nie moge :-(

    OdpowiedzUsuń
  2. wygląda super - chętnie bym spróbowała :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Znakomity!
    Mam wielką ochotę na taki chłodnik.

    OdpowiedzUsuń
  4. Ten chłodnik rozgrzewa zmysły ;) ja jeszcze nie miałam czasu zastanowić się nad przeznaczeniem cytryn w rumie ani ich spróbować, więc tym bardziej to mi się podoba :)

    OdpowiedzUsuń
  5. musiało smakować znakomicie! mmm te cytrynki w rumie muszą być przepyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Jeszcze nigdy nie jadłam chłodnika. A Twój wygląda tak bardzo smacznie... :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ale wymyśliłyście! Cudo:) Ciekawa jestem jak smakuje...

    OdpowiedzUsuń
  8. Niesamowity przepis, zjadłabym w ramach deseru, sądzę :). Ta pralina wygląda pięknie, podoba mi się połączenie smaku cytryn z rumem i orzeźwiająca całość. Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  9. Taki chłodnik to bym dzisiaj zjadłam, wszystko co lubię i jeszcze rum :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Wygląda fantastycznie, no i sam przepis bardzo ciekawy!

    OdpowiedzUsuń
  11. Bardzo oryginalny przepis. Nigdy czegoś podobnego nie jadłam :-) Muszę wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Cyrynowy? Nowość. Jak zakupie jogurt to wypróbuję;)

    OdpowiedzUsuń
  13. nie jestem fanką chłodników, ale tego miałabym ochotę spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Pomysł genialny!! Idealny na pobudzenie zmysłów w te upały :-) pozdrawiamy

    OdpowiedzUsuń
  15. Taki chłodnik to dla mnie odkrycie. Robię koniecznie!

    OdpowiedzUsuń
  16. WOW, ale cudo, przepis wyśmienity, ciekawy, pomysłowy i r e w e l a c y j n y. Bardzo, bardzo nam się podoba. Musimy koniecznie przyrządzi sobie taki chłodnik :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Tym chłodnikiem podbiłyście moje serce! GENIALNY!!!

    OdpowiedzUsuń
  18. oj oj oj cos widze cudownego ;) i na dodadtek nowosc dla mnie.

    chyba musze zakupic te cytryny ;D

    OdpowiedzUsuń

Ze względu na sporą ilość przychodzącego spamu, byłyśmy zmuszone włączyć na kilka dni weryfikacje obrazkową.
Z góry przepraszamy za utrudnienia przy komentowaniu :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...