Ogłaszam, że dziś śniadanie do łóżka przenosimy na świąteczny stół!
W Wielkanoc zdecydowanie nie wypada się obijać w łóżku. To taki moment w którym warto chociaż na chwilę usiąść przy stole z rodziną lub ludźmi, których się kocha.
Od jakiegoś czasu, stopniowo pokazywałyśmy Wam różne wielkanocne propozycje.
Dziś ostatnia z nich i jedna z najważniejszych, bez których stół wyglądałby pusto - jajka!
Co roku szykuję faszerowane jajka trochę inaczej, w końcu uwielbiam eksperymenty i nie zamierzam z nich rezygnować nawet święta. Oprócz bardziej tradycyjnych jajek, przygotowałam jajka faszerowane ricottą i moimi ukochanymi suszonymi pomidorami.
Druga wersja równie godna uwagi - wędzony łosoś i kapary.
Curry z jajek to już prawdziwa kulinarna fanaberia, danie zdecydowanie dla odważnych. Jeśli uwielbiacie curry tak jak ja, to na pewno przypadnie Wam do gustu :)
Wczoraj Śliwka życzyła Wam magicznych świąt, spędzonych z ludźmi, których kochacie. Mi nie pozostaje nic innego jak dodać byście w te święta mogli się zrelaksować, spędzić czas pełen radości, a także smakowitości :)
Jajka faszerowane z ricottą i suszonymi pomidorami
- 4 jajka
- 3 łyżki ricotty
- 2 suszone pomidory
- świeżo mielony pieprz
- szczypta soli
- Ugotowane jajka na twardo obieramy ze skorupki i kroimy wzdłuż na pół. Wyjmujemy żółtka, miażdżymy lekko widelcem i dodajemy ricottę oraz suszone pomidory. Pastę miksujemy blenderem na gładką masę, przyprawiamy pieprzem i solą do smaku.
- Masę przekładamy do szprycy i wyciskamy na jajka, w miejsce po żółtku.
- 4 jajka
- 3 plastry wędzonego łososia
- 2 łyżki majonezu
- świeżo mielony pieprz
- łyżka kaparów
- Ugotowane jajka na twardo obieramy ze skorupki i kroimy wzdłuż na pół. Wyjmujemy żółtka, miażdżymy lekko widelcem i dodajemy wędzonego łososia oraz majonez. Pastę miksujemy blenderem na gładką masę, przyprawiamy pieprzem do smaku.
- Masę przekładamy do szprycy i wyciskamy na jajka, w miejsce po żółtku. Dekorujemy kaparami.
- 5 jajek ugotowanych na twardo
- 3 łyżki mascarpone
- 100 - 150 ml śmietanki kremówki
- mała cebula
- skórka i sok z połowy limonki
- łyżeczka miodu
- 2 ząbki czosnku
- łyżka posiekanego imbiru
- łyżka posiekanej papryczki chilli
- łyżeczka curry
- świeża kolendra
- pół łyżeczki ziaren kolendry
- pół łyżeczki kuminu
- świeżo mielony pieprz
- szczypta soli
- łyżka oliwy arachidowej
- Do wysokiego naczynia wrzucamy prażone ziarna kolendry, kumin, łyżeczkę curry, łyżeczkę miodu oraz mascarpone. Dodajemy imbir, czosnek, skórkę i sok z limonki i miksujemy na gładką masę.
- W woku rozgrzewamy oliwę, wrzucamy posiekaną cebulę oraz chilli i dodajemy wcześniej przygotowaną pastę. Składniki mieszamy i smażymy kilka minut. Następnie obrane jajka kroimy w grubą kostkę i wrzucamy do woka. Dolewamy śmietankę kremówkę i przyprawiamy pieprzem. Curry dusimy kilka minut i podajemy na ciepło, udekorowane świeżą kolendrą.
I przy stole pyszne śniadanie:) Zwłaszcza wielkanocne.
OdpowiedzUsuńCiepło pozdrawiam :) Świątecznie :)
U mnie na stole również faszerowane jajka :-)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam! :)
piękne zdjęcia, dla takich jaj warto wygrzebać się z łóżka i usiąść przy stole ;)
OdpowiedzUsuńRównież życzę spokojnych Świąt :)
Fantastyczne nadzienia, z łososiem robiłam też w tym roku, na pewno wypróbuję ricottę z pomidorami. ;) Curry z jajek zaś jadłam w postaci sałatki, pamiętam, że bardzo mi smakowało. ;)Zdrowych wesołych i spokojnych świąt, dla Was Obu! ;)
OdpowiedzUsuńjajeczka wyglądają smacznie, pięknie i kusząco :)
OdpowiedzUsuńWesołych Świąt i mokrego Dyngusa! Pozdrawiam
pysznie nafaszerowane jajeczka! ;D
OdpowiedzUsuńFaszerowane najlepsze!
OdpowiedzUsuńPiękne, pomysłowe jajeczka, ale ja już nie mogę! Dość już jedzenia...-))
OdpowiedzUsuńChciałabym talerzyk takich jajek. Wyglądają tak.. tak radośnie! (o ile jajka mogą wyglądać radośnie) :D
OdpowiedzUsuńja dzisiaj tez rano wstalam wczesniej zeby tylko rodzince sniadanie wyszykowac, ale ze oni nie lubia za bardzo nowosci musialam sprezentowac im tradycyjna pastę jajeczna ;)
OdpowiedzUsuńale za to im smakowala
Kochane najlepszego na drugi dzień świąt! Miłych rodzinnych spotkań!
OdpowiedzUsuńo ja Cię! albo o ja Was! curry z jajek jest fenomenalne! rewelacyjne! muszę takie przyrządzić. A te jajka faszerowane są bardzo wykwintne, idealne na eleganckie śniadanie wielkanocne, ale nie tylko wielkanocne.
OdpowiedzUsuńpyszności u Was
Pozdrawiam
Monika
Ricottowy farsz super :). A curry z jajek - łał! Odważnie :D
OdpowiedzUsuńJestem ciekawa smaku obu farszów, ale chyba bardziej suszonych pomidorów i ricotty ;)
OdpowiedzUsuńJa lubię eksperymentować z farszami do jajek:D więc nawet w ciągu roku, a nie tylko na Wielkanoc jadam bardzo różne:)
OdpowiedzUsuńa umnie te święta bez faszerwoanych jaj były :(. A szkoda, bo tak genialnie nadziane zjadłabym z przyjemnością :). A curry mistrzostwo.
OdpowiedzUsuńświetny sposób na odmienione wielkanocne jaja!!!:)))
OdpowiedzUsuńPięknie podane jajka a zupa aż prosi się o spróbowanie.
OdpowiedzUsuńCurry z jajek - brzmi podejrzanie, ale w Indiach to dośc popularna potrawa. Stwierdziliśmy ostatnio że czas na Hindusa - chyba trzeba będzie takie curry zrobić.
OdpowiedzUsuńfajne:) nie przejadlam sie jajkami wiec czemu nie....
OdpowiedzUsuńpyszne szaleństwo :)
OdpowiedzUsuńCHLEB/INFO. (BIOLOGICZNA POMOC !!). *****
OdpowiedzUsuńCHLEB ANTYMIAŻDŻYCOWY-IRL, JEST W CHWILI OBECNEJ NAJBARDZIEJ WARTOŚCIOWYM PRODUKTEM ŻYWIENIOWYM DLA CZŁOWIEKA NA PLANECIE ZIEMIA:
80% ENERGII (niskie węglowodany), antyotyłościowy (bardzo syci), antycukrzycowy (poziom cukru do 26% wzrostu). W całych swoich dziejach LUDZKOŚĆ (7 MLD), nie stworzyła dotąd tak wartościowego i biologicznie wzorcowego PRODUKTU ŻYWIENIOWEGO.
CHLEB ANTYMIAŻDŻYCOWY-IRL, MOŻNA PAKOWAĆ PRÓŻNIOWO:
Np. po 3 szt. jest on wówczas przydatny do spożycia przez PONAD 1 ROK. Energia biologiczna tj. 80% ENERGII (niskie węglowodany), na tzw. TRASY, wycieczki, dalekie wyjazdy czyli: LOGICZNA, ZDROWOTNA KONIECZNOŚĆ. Również AKCJE POMOCY HUMANITARNEJ !!
OKRUSZKI !! DLA DZIECI, DLA SPORTOWCÓW, CHORYCH (SZPITAL), OSÓB STARSZYCH (DODAJEMY DO WSZELKICH POSIŁKÓW):
Każdy CHLEB wg opracowań IRL KRAKÓW tj. upieczone MINI CHLEBKI, mielimy (mikser) uzyskując tzw. OKRUSZKI czyli produkt biologicznie wzorcowy w praktycznej do spożycia formie. Rozdrobniony chleb jest naturalnym źródłem ENERGII dla człowieka i powinien stanowić podstawowy składnik każdego posiłku/24h. Nasz organizm pozyskuje o 30% więcej energii, niż po spożyciu ugotowanego ryżu, co stanowi zwiększenie energetycznych możliwości życiowych dla wszystkich komórek, a w szczególności komórek nerwowych naszego mózgu. Układ immunologiczny otrzymuje dodatkową energię do walki z bakteriami, wirusami, także z komórkami nowotworowymi wzmacniając szanse obronne organizmu (dużo większa energia dla białych krwinek układu odpornościowego !!).
PRZEPIS ten, jest zamieszczony na stronie internetowej; *****
Skrót adresu strony w Internecie_______: INSTYTUTIRL
ADRES_______: http://www.instytutirl.com.pl/index6.php
5.TEMAT.
ENGLISH VERSION: http://www.instytutirl.com.pl/index9.php
Biologia, medycyna.
Rzeczywiście.. 'Ale jaja' ;-DD
OdpowiedzUsuńwww.przysmakiewy.pl
Śniadanko do łóżka, fajna sprawa :)
OdpowiedzUsuń