niedziela, 8 kwietnia 2012

Śniadanie do łóżka #43: Ale jaja!





































Ogłaszam, że dziś śniadanie do łóżka przenosimy na świąteczny stół!
W Wielkanoc zdecydowanie nie wypada się obijać w łóżku. To taki moment w którym warto chociaż na chwilę usiąść przy stole z rodziną lub ludźmi, których się kocha.
Od jakiegoś czasu, stopniowo pokazywałyśmy Wam różne wielkanocne propozycje.
Dziś ostatnia z nich i jedna z najważniejszych, bez których stół wyglądałby pusto - jajka!
Co roku szykuję faszerowane jajka trochę inaczej, w końcu uwielbiam eksperymenty i nie zamierzam z nich rezygnować nawet święta. Oprócz bardziej tradycyjnych jajek, przygotowałam jajka faszerowane ricottą i moimi ukochanymi suszonymi pomidorami. 
Druga wersja równie godna uwagi - wędzony łosoś i kapary.
Curry z jajek to już prawdziwa kulinarna fanaberia, danie zdecydowanie dla odważnych. Jeśli uwielbiacie curry tak jak ja, to na pewno przypadnie Wam do gustu :)

Wczoraj Śliwka życzyła Wam magicznych świąt, spędzonych z ludźmi, których kochacie. Mi nie pozostaje nic innego jak dodać byście w te święta mogli się zrelaksować, spędzić czas pełen radości, a także smakowitości :)







































Jajka faszerowane z ricottą i suszonymi pomidorami
  • 4 jajka
  • 3 łyżki ricotty
  • 2 suszone pomidory
  • świeżo mielony pieprz
  • szczypta soli
  1. Ugotowane jajka na twardo obieramy ze skorupki i kroimy wzdłuż na pół. Wyjmujemy żółtka, miażdżymy lekko widelcem i dodajemy ricottę oraz suszone pomidory. Pastę miksujemy blenderem na gładką masę, przyprawiamy pieprzem i solą do smaku.
  2. Masę przekładamy do szprycy i wyciskamy na jajka, w miejsce po żółtku.
Jajka faszerowane wędzonym łososiem i kaparami 
  • 4 jajka
  • 3 plastry wędzonego łososia
  • 2 łyżki majonezu
  • świeżo mielony pieprz
  • łyżka kaparów
  1.  Ugotowane jajka na twardo obieramy ze skorupki i kroimy wzdłuż na pół. Wyjmujemy żółtka, miażdżymy lekko widelcem i dodajemy wędzonego łososia oraz majonez. Pastę miksujemy blenderem na gładką masę, przyprawiamy pieprzem do smaku.
  2. Masę przekładamy do szprycy i wyciskamy na jajka, w miejsce po żółtku. Dekorujemy kaparami.
Curry z jajek
  • 5 jajek ugotowanych na twardo
  • 3 łyżki mascarpone
  • 100 - 150 ml śmietanki kremówki
  • mała cebula
  • skórka i sok z połowy limonki
  • łyżeczka miodu
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżka posiekanego imbiru
  • łyżka posiekanej papryczki chilli
  • łyżeczka curry
  • świeża kolendra
  • pół łyżeczki ziaren kolendry
  • pół łyżeczki kuminu
  • świeżo mielony pieprz
  • szczypta soli
  • łyżka oliwy arachidowej
  1. Do wysokiego naczynia wrzucamy prażone ziarna kolendry, kumin, łyżeczkę curry, łyżeczkę miodu oraz mascarpone. Dodajemy imbir, czosnek, skórkę i sok z limonki i miksujemy na gładką masę.
  2. W woku rozgrzewamy oliwę, wrzucamy posiekaną cebulę oraz chilli i dodajemy wcześniej przygotowaną pastę. Składniki mieszamy i smażymy kilka minut. Następnie obrane jajka kroimy w grubą kostkę i wrzucamy do woka. Dolewamy śmietankę kremówkę i przyprawiamy pieprzem. Curry dusimy kilka minut i podajemy na ciepło, udekorowane świeżą kolendrą.
Tosia

24 komentarze:

  1. I przy stole pyszne śniadanie:) Zwłaszcza wielkanocne.
    Ciepło pozdrawiam :) Świątecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. U mnie na stole również faszerowane jajka :-)
    Pozdrawiam! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. piękne zdjęcia, dla takich jaj warto wygrzebać się z łóżka i usiąść przy stole ;)
    Również życzę spokojnych Świąt :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Fantastyczne nadzienia, z łososiem robiłam też w tym roku, na pewno wypróbuję ricottę z pomidorami. ;) Curry z jajek zaś jadłam w postaci sałatki, pamiętam, że bardzo mi smakowało. ;)Zdrowych wesołych i spokojnych świąt, dla Was Obu! ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. jajeczka wyglądają smacznie, pięknie i kusząco :)

    Wesołych Świąt i mokrego Dyngusa! Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  6. pysznie nafaszerowane jajeczka! ;D

    OdpowiedzUsuń
  7. Piękne, pomysłowe jajeczka, ale ja już nie mogę! Dość już jedzenia...-))

    OdpowiedzUsuń
  8. Chciałabym talerzyk takich jajek. Wyglądają tak.. tak radośnie! (o ile jajka mogą wyglądać radośnie) :D

    OdpowiedzUsuń
  9. ja dzisiaj tez rano wstalam wczesniej zeby tylko rodzince sniadanie wyszykowac, ale ze oni nie lubia za bardzo nowosci musialam sprezentowac im tradycyjna pastę jajeczna ;)

    ale za to im smakowala

    OdpowiedzUsuń
  10. Kochane najlepszego na drugi dzień świąt! Miłych rodzinnych spotkań!

    OdpowiedzUsuń
  11. o ja Cię! albo o ja Was! curry z jajek jest fenomenalne! rewelacyjne! muszę takie przyrządzić. A te jajka faszerowane są bardzo wykwintne, idealne na eleganckie śniadanie wielkanocne, ale nie tylko wielkanocne.
    pyszności u Was
    Pozdrawiam
    Monika

    OdpowiedzUsuń
  12. Ricottowy farsz super :). A curry z jajek - łał! Odważnie :D

    OdpowiedzUsuń
  13. Jestem ciekawa smaku obu farszów, ale chyba bardziej suszonych pomidorów i ricotty ;)

    OdpowiedzUsuń
  14. Ja lubię eksperymentować z farszami do jajek:D więc nawet w ciągu roku, a nie tylko na Wielkanoc jadam bardzo różne:)

    OdpowiedzUsuń
  15. a umnie te święta bez faszerwoanych jaj były :(. A szkoda, bo tak genialnie nadziane zjadłabym z przyjemnością :). A curry mistrzostwo.

    OdpowiedzUsuń
  16. świetny sposób na odmienione wielkanocne jaja!!!:)))

    OdpowiedzUsuń
  17. Pięknie podane jajka a zupa aż prosi się o spróbowanie.

    OdpowiedzUsuń
  18. Curry z jajek - brzmi podejrzanie, ale w Indiach to dośc popularna potrawa. Stwierdziliśmy ostatnio że czas na Hindusa - chyba trzeba będzie takie curry zrobić.

    OdpowiedzUsuń
  19. fajne:) nie przejadlam sie jajkami wiec czemu nie....

    OdpowiedzUsuń
  20. CHLEB/INFO. (BIOLOGICZNA POMOC !!). *****

    CHLEB ANTYMIAŻDŻYCOWY-IRL, JEST W CHWILI OBECNEJ NAJBARDZIEJ WARTOŚCIOWYM PRODUKTEM ŻYWIENIOWYM DLA CZŁOWIEKA NA PLANECIE ZIEMIA:
    80% ENERGII (niskie węglowodany), antyotyłościowy (bardzo syci), antycukrzycowy (poziom cukru do 26% wzrostu). W całych swoich dziejach LUDZKOŚĆ (7 MLD), nie stworzyła dotąd tak wartościowego i biologicznie wzorcowego PRODUKTU ŻYWIENIOWEGO.

    CHLEB ANTYMIAŻDŻYCOWY-IRL, MOŻNA PAKOWAĆ PRÓŻNIOWO:
    Np. po 3 szt. jest on wówczas przydatny do spożycia przez PONAD 1 ROK. Energia biologiczna tj. 80% ENERGII (niskie węglowodany), na tzw. TRASY, wycieczki, dalekie wyjazdy czyli: LOGICZNA, ZDROWOTNA KONIECZNOŚĆ. Również AKCJE POMOCY HUMANITARNEJ !!

    OKRUSZKI !! DLA DZIECI, DLA SPORTOWCÓW, CHORYCH (SZPITAL), OSÓB STARSZYCH (DODAJEMY DO WSZELKICH POSIŁKÓW):
    Każdy CHLEB wg opracowań IRL KRAKÓW tj. upieczone MINI CHLEBKI, mielimy (mikser) uzyskując tzw. OKRUSZKI czyli produkt biologicznie wzorcowy w praktycznej do spożycia formie. Rozdrobniony chleb jest naturalnym źródłem ENERGII dla człowieka i powinien stanowić podstawowy składnik każdego posiłku/24h. Nasz organizm pozyskuje o 30% więcej energii, niż po spożyciu ugotowanego ryżu, co stanowi zwiększenie energetycznych możliwości życiowych dla wszystkich komórek, a w szczególności komórek nerwowych naszego mózgu. Układ immunologiczny otrzymuje dodatkową energię do walki z bakteriami, wirusami, także z komórkami nowotworowymi wzmacniając szanse obronne organizmu (dużo większa energia dla białych krwinek układu odpornościowego !!).

    PRZEPIS ten, jest zamieszczony na stronie internetowej; *****
    Skrót adresu strony w Internecie_______: INSTYTUTIRL
    ADRES_______: http://www.instytutirl.com.pl/index6.php

    5.TEMAT.
    ENGLISH VERSION: http://www.instytutirl.com.pl/index9.php

    Biologia, medycyna.

    OdpowiedzUsuń
  21. Rzeczywiście.. 'Ale jaja' ;-DD


    www.przysmakiewy.pl

    OdpowiedzUsuń
  22. Śniadanko do łóżka, fajna sprawa :)

    OdpowiedzUsuń

Ze względu na sporą ilość przychodzącego spamu, byłyśmy zmuszone włączyć na kilka dni weryfikacje obrazkową.
Z góry przepraszamy za utrudnienia przy komentowaniu :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...