środa, 25 kwietnia 2012

Ostry krem z pomidorów z czosnkowymi grzankami

Ta zupa zdaje się mówić "nie jestem pomidorówką, żeby mnie wszyscy lubili". I choć w rzeczywistości pomidorówką jest, to zdecydowanie nietypową, smakującą inaczej niż te znane pewnie wszystkim ze szkolnych stołówek (w mojej nigdy nie przemawiało do mnie połączenie jej z ryżem). 
Wczoraj natchnęły mnie pomidory, które powoli zaczynają pachnieć tymi prawdziwymi, za czym zdążyłam się stęsknić się od zeszłego lata. Do tego pyszne czosnkowe grzanki i gałązka świeżej bazylii- odlot smakowy i kolorystyczny!
A do tego sprawdzi się też świetnie jako sos do makaronu.

Ostra pomidorówka z czosnkowymi grzankami (2 porcje)
- 500g pomidorów
- 1 filiżanka bulionu drobiowego
- 3 ząbki czosnku
- 1 gwiazdka anyżu
- 1 liść laurowy
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- 1/4 łyżeczki cynamonu
- 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
- 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne
- 1 łyżeczka oregano
- 1/2 łyżeczki rozmarynu
- pieprz
- ew. sól (jeśli bulion nie był słony)

- 2 kromki chleba tostowego
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka oliwy

Pomidory pokrój na średniej wielkości kawałki i wrzuć do garnka. Zalej bulionem i zacznij gotować na małym ogniu. 
Dodaj wszystkie przewidziane do zupy przyprawy. Gotuj na małym ogniu przez ok. 45 minut aż pomidory się rozgotują i zupa zgęstnieje.
Zmiksuj zupę blenderem na gładki krem. 
Przygotuj grzanki. Podgrzej je w tosterze na brązowo i pokrój w kosteczkę. Na patelni rozgrzej masło z oliwą i dodaj pokrojony na małe kawałki czosnek. Smaż na małym ogniu, aby czosnek się nie przypalił, przez kilka minut, żeby tłuszcz nabrał czosnkowego aromatu. Dodaj grzanki i smaż przez kilka dodatkowych minut.
Podawaj ze świeżą bazylią i grzankami.

Śliwka

22 komentarze:

  1. Przepysznie to wygląda;) Uwielbiam takie zupy krem ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mniam...myślę,że taką zupkę można śmiało przelać do słoiczków, zapasteryzowac i na zimę jak znalazł :) Poczekam na letnie pomidorki :)

    OdpowiedzUsuń
  3. uwielbiam zupy krem z grzankami <3

    OdpowiedzUsuń
  4. mmmmm byle do lata i TYCH prawdziwych pomidorów!!! zupa bosko wygląda;)

    OdpowiedzUsuń
  5. burczy mi w brzuchu...jak patrzę na tę zupkę :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Pomidory zaczynają pachnieć i zupa pyszna wychodzi :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Nie będę w ogóle komentować tego talerza! jest tak cudny, że dostałam ślinotoku!

    OdpowiedzUsuń
  8. Pomidory to ja zjem ze wszystkim, cudownie to wygląda, niczym w domu u włoskiej mammy :))

    OdpowiedzUsuń
  9. pomidorowa, o tak! pod każdą postacią:)))

    OdpowiedzUsuń
  10. moja ukochana zupa- od zawsze na zawsze ;)

    OdpowiedzUsuń
  11. cudowny kolor! oczu nie można oderwać

    OdpowiedzUsuń
  12. Pyszności i zdrowotności:-) Piękny talerz i zdjęcie!

    OdpowiedzUsuń
  13. Dla mnie krem im gęstszy tym lepszy, a ta zupa prezentuje się wybitnie zawieściście :) pyszności

    OdpowiedzUsuń
  14. Pomidory na ostro- to lubię:)

    OdpowiedzUsuń
  15. Gesta i ostra? Taka pomidorowa lubie najbardziej :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Lubię pikantne potrawy, więc z pewnością by mi smakowało:)

    OdpowiedzUsuń
  17. Kocham sie w takich zupach! :) napewno skorzystam z przepisu ;-)

    OdpowiedzUsuń
  18. Genialne foto, aż chce się siegnąć po tą łyżkę:)

    OdpowiedzUsuń

Ze względu na sporą ilość przychodzącego spamu, byłyśmy zmuszone włączyć na kilka dni weryfikacje obrazkową.
Z góry przepraszamy za utrudnienia przy komentowaniu :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...