piątek, 4 listopada 2011

Papryczki chilli faszerowane krewetkami























Chciałabym dziś na moment powrócić jeszcze z zaległym przepisem z urodzin burczymiwbrzuchu. W urodzinowym menu znalazły się między innymi papryczki chilli faszerowane krewetkami. Skoro można faszerować paprykę, czy cukinię to dlaczego nie papryczki chilli?
To taka przystawka typu finger food, która fantastycznie sprawdzi się na imprezie. Małe, zgrabne papryczki można podgryzać podczas rozmowy i sączenia drinka.
Papryczka otulona delikatnym nadzieniem z krewetkami łagodzi ostrość chilli, wydobywając przy tym niezapomniany smak, do którego chcę się wrócić i sięgnąć po następną :)

Chilli faszerowane krewetkami
10 papryczek chilli
100 g mrożonych krewetek dowolnej wielkości
70 g serka śmietankowego (np. philadelphia) lub serka topionego
garść pietruszki
łyżka soku z limonki
3 łyżki masła
oliwa z oliwek
pieprz

Papryczki kroimy wzdłuż na pół i pozbywamy się pestek. Krewetki zalewamy wrzącą wodą i odstawiamy na kilka minut, a następnie odsączamy.
Na patelni rozpuszczamy masło z odrobiną oliwy. Wrzucamy krewetki i 2 łyżki posiekanej natki pietruszki. Całość podsmażamy kilka minut aż krewetki będą odpowiednio miękkie.
W miseczce rozgniatamy widelcem serek z posiekaną natką pietruszki i sokiem z limonki. Gotowe krewetki odsączamy z tłuszczu, drobno siekamy i wrzucamy do serka. Mieszamy farsz.
Wydrążone papryczki nadziewamy krewetkowym farszem i wykładamy na blachę posmarowaną oliwą. Papryczki pieczemy ok. 10 minut w temperaturze 180 stopni.

Tosia

18 komentarzy:

  1. dla prawdziwych twardzieli:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ostre i z krewetkami? Cos czuje, ze bylabym zachwycona!

    OdpowiedzUsuń
  3. boskie - ostre i 'trzepiące' dla mnie idealne. Spisuję i kiedyś wykorzystam ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygladaja swietnie! :)

    zapraszam na buleczke ; )

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo, bardzo mi się podoba! Uwielbiam chili i tapas, a to jest niezwykle pomysłowe! ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. O ho ho co my tu mamy, pomysł godny pogratulowania.

    OdpowiedzUsuń
  7. Limonka i krewetki <3

    :), jestem bardzo ciekawa, czy by mi posmakowało,
    bo wygląda ślicznie. I przepis też interesujący. :)

    Pozdrawiam i zapraszam do mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Łał! Wygląda naprawdę nieźle. Uwielbiam ostre potrawy. ;)

    OdpowiedzUsuń
  9. Ciekawy przepis, chociaż nie wiem, czy bym się odważyła, mimo że lubię jeść na ostro. :D

    OdpowiedzUsuń
  10. Bardzo ciekawy przepis, nie wpadłabym na to:-)

    OdpowiedzUsuń
  11. Pyszny pomysł!
    Mogłabym je jeść pasjami.

    OdpowiedzUsuń
  12. O, ja bardzo chętnie! Nie dość że krewetki, to jeszcze chili! Genialny pomysł na przystawkę, ale chyba dla nieco bardziej odważnych gości :D

    OdpowiedzUsuń
  13. Mm pycha! Szukałam właśnie ostatnio inspiracji dla krewetek :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Pomysł fajny, ale raczej nie dla mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  15. On to lubi. Ona i On będą robić:)

    OdpowiedzUsuń
  16. Strasznie kreatywnie ;-))



    www.przysmakiewy.pl

    OdpowiedzUsuń
  17. Łał, ciekawa jestem, jak smakują takie papryczki :)
    Bo krewetki osobiście uwielbiam!

    OdpowiedzUsuń

Ze względu na sporą ilość przychodzącego spamu, byłyśmy zmuszone włączyć na kilka dni weryfikacje obrazkową.
Z góry przepraszamy za utrudnienia przy komentowaniu :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...