piątek, 28 października 2011

Ciabatta z kurczakiem i papają























Przepis na kanapkę na blogu kulinarnym, brzmi banalnie? Może, ale co jeśli to kanapka, której nigdy wcześniej nie jedliście?
W końcu hambruger też jest tylko kanapką, a stał się symbolem jedzenia typu fast food.
Połączenie składników w tej ciabacie na ciepło jest może bardziej wyrafinowane od przeciętnego hamburgera. Nie oznacza to jednak, że jest lepsze lub gorsze, po prostu zupełnie inne. 
Kurczak, słodko-kwaśny sos, plastry papaji i kiełki ukryte w chrupiącej ciabacie- dla mnie to wymarzona, szybka przekąska w ciągu dnia :)

Ciabatta z kurczakiem i papają
ciabatta
pierś z kurczaka
łyżeczka suszonych płatków chilli
łyżka pieprzu cytrynowego
pół papaji
kiełki np. lucerny
Sos:
3 łyżki majonezu
3 łyżki sosu słodko-kwaśnego
2 łyżki posiekanej pietruszki

1. Ciabattę kroimy na pół, polewamy oliwą z oliwek i podpiekamy np. w piekarniku. Umytą pierś kroimy wzdłuż na pół, polewamy oliwą i obtaczamy w cytrynowym pieprzu i płatkach chilli. Piersi smażymy przez kilka minut, z dwóch stron na patelni.
2. Papaję kroimy na pół, łyżką wyjmujemy pestki, obieramy owoc i kroimy w plastry. Za pomocą trzepaczki łączymy majonez z sosem słodko-kwaśnym i dodajemy posiekaną natką pietruszki.
3. Podgrzaną ciabattę smarujemy sosem, kładziemy piersi z kurczaka, plastry papaji i kiełki.

Tosia

24 komentarze:

  1. Czy "sos słodko-kwaśny" odnosi się do takiego z buteleczki tao-tao?

    OdpowiedzUsuń
  2. No, taka ciabatta to jest coś. ;) Pyszna.

    OdpowiedzUsuń
  3. mmm, z papają? niezły pomysł, ostatnio widziałam papaje nawet biedronce chyba... czas na ciabatkę!

    Pozdrawiam
    Monika
    www.bentopopolsku.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  4. @Matt - dokładnie chodzi o taki jak tao-tao
    @mnemonique - moja papaja pochodzi właśnie z biedronki :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Dla mnie brzmi cudownie!
    I od razu poproszę taką...

    OdpowiedzUsuń
  6. Jestem kanapkomanką:) A dla mnie kanapkowym guru jest Tomek Woźniak, udowadnia, że sandwich nie musi być banalny i przeciętny. Też to dzisiaj udowodniłaś:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Nigdy nie jadłam papaji, więc jestem ciekawa jak taka kanapeczka może smakować. Śliczna serwetka.

    OdpowiedzUsuń
  8. Masz rację wymarzona kanapka :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  9. Kiedyś zajadałam się kiełkami prawie cały czas ;) A kanapka wygląda smakowicie! Choć nawet nie wiem jak smakuje papaja :)

    OdpowiedzUsuń
  10. z wielka ochota bym taka kanapke sobie zjadla:)

    OdpowiedzUsuń
  11. mmmm intrygujące połączenie :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Wspaniałe połączenie smaków. Uwielbiam takie :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Dobra kanapka nie jest zła :D

    OdpowiedzUsuń
  14. Ciabata.. mmmmmmmm :)
    kurczak.. mmmmmmmm :)


    mniam !!!!

    OdpowiedzUsuń
  15. nie jadłam jeszcze ciabaty, ale kurczaka w sosie słodko-kwaśnym strasznie lubię więc i to połączenie zapewne zasmakowałoby mi ;) bo wygląda apetycznie!

    p.s. udało mi się wreszcie nabyć kasztany jadalne! ;D

    OdpowiedzUsuń
  16. Lubię takie słodko-słone połączenia :) Pyszności :)
    pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  17. zacna ciabatta, chyba się kiedyś skuszę i wywołam na uczelni falę pożądania wśród innych studentów, którzy żywią się kupnymi kanapkami o smaku podeszwy buta;)

    OdpowiedzUsuń
  18. zobaczyłam u ciebie tą papaję i musiałam sama kupić i coś z niej zrobić:))) pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  19. W sam raz na doskonałą przekąskę ;-D


    www.przysmakiewy.pl

    OdpowiedzUsuń
  20. Właśnie wstałam, kawę dopijam. Poproszę Waszą kanapkę;)

    OdpowiedzUsuń

Ze względu na sporą ilość przychodzącego spamu, byłyśmy zmuszone włączyć na kilka dni weryfikacje obrazkową.
Z góry przepraszamy za utrudnienia przy komentowaniu :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...