niedziela, 11 września 2011

Śniadanie do łóżka #13: Chałka z kruszonką orzechową i krem kanapkowy Bounty


Od jakiegoś czasu planowałam zrobić domową Nutellę. Kupiłam potrzebne składniki, w tym orzechy laskowe. 
Gdy weszłam do kuchni i zabrałam się za robienie kremu, nagle nabrałam ochoty na zupełnie inne połączenie smakowe. 
Wymarzyłam sobie czekoladowo-kokosowy krem, w smaku przypominający batonik Bounty!
Miałam pod ręką wiórki kokosowe, więc jej połączyłam z mlekiem skondensowanym i gorzką czekoladą, tak powstał przepyszny krem kanapkowy Bounty, który na stale wejdzie do mojego kulinarnego repertuaru :)
Orzechy laskowe się nie zmarnowały, wykorzystałam je do kruszonki, własnoręcznie uplecionej chałki. Smak i zapach domowego pieczywa o poranku jest bezcenny, wyobraźcie więc sobie domową, słodką chałkę posmarowaną czekoladowo-kokosowym kremem kanapkowym! 


 Chałka z kruszonką orzechową
 500 g mąki
20 g drożdży
60 ml mleka
60 g masła
2 jajka
60 g cukru
żółtko
2 łyżki wody
50 g orzechów laskowych
20 g cukru

Do dużej miski przesiać mąkę, zrobić wgłębienie i wkruszyć drożdże. Mleko podgrzać i wylać letnie na drożdże, aby je rozpuścić. Zmieszać drożdże z pozostałymi składnikami i obsypać rozczyn mąką. Przykryć miskę ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut.
Rozpuszczone masło wymieszać trzepaczką z jajkami i cukrem (60g). Dodać do rozczynu i wymieszać drewnianą łyżką. Ciasto przełożyć na blat lub stolnic i wyrabiać aż będzie lśniące i odstawać od ręki. Kulę włożyć do miski, przykryć ponownie ściereczką i odstawić na 15 minut do wyrośnięcia. Ciasto powinno dwukrotnie zwiększyć swoją objętość. Następnie wyjmujemy ciasto z miski i jeszcze raz krótko wyrabiamy, aby je zostawić pod przykryciem na kolejne 15 minut.
Blat posypujemy mąką, ciasto dzielimy na 3 części i formujemy wałki. Natłuszczamy blachę masłem i nagrzewamy piekarnik do 200 stopni temperatury. Z wałków zaplatamy warkocz, zaciskając jego końce. Żółtko roztrzepujemy z łyżką wody i smarujemy uplecioną chałkę. Mieszamy posiekane orzechy laskowe z pozostałym cukrem i łyżką wody - obsypujemy chałkę. Ciasto pozostawiamy jeszcze kilka minut do wyrośnięcia, a następnie pieczemy ok. 30 minut.


Krem kanapkowy Bounty
puszka słodzonego mleka skondensowanego
100 g gorzkiej czekolady
80 g wiórków kokosowych

Do rondelka wlewamy mleko i wrzucamy połamaną tabliczkę czekolady. Masę podgrzewamy na małym ogniu, do czasu do czasu mieszając. Gdy czekolada się rozpuści, gotujemy krem jeszcze 4 minuty, aż masa zgęstnieje,a składniki się dokładnie połączą. odstawiamy krem i dosypujemy wiórki kokosowe, dokładnie mieszamy. Jeśli pojawią się grudki, można masę ubić trzepaczką lub zmiksować mikserem na gładki krem. Krem kanapkowy przekładamy do czystego słoika.

Tosia

29 komentarzy:

  1. Niesamowita propozycja! Takie śniadania to ja mogę jeść każdego dnia :)

    OdpowiedzUsuń
  2. mm.. przepyszne śniadanko :D a ten krem ! mniam. :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Cudowny zestaw!
    A domowa chałka jest najlepsza ze wszystkiego.

    OdpowiedzUsuń
  4. Przepyszne śniadanko, i pomyśleć, że nigdy nie piekłam jeszcze chałki aż wstyd :-) wkrótce nadrobię.

    OdpowiedzUsuń
  5. Smak i zapach domowej chałki...bezcenny;)szkoda,że brak zdjęcia zaplecionej chałeczki po upieczeniu;),pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  6. o Jaaa! Boskie połączenie, boska chałka, boski krem ;OO ;)
    Jesteś po prostu (boska) niesamowita! ;D

    OdpowiedzUsuń
  7. teraz marzę tylko o takim śniadaniu :D w szczególności mam ochotę na Twój autorski krem :)

    OdpowiedzUsuń
  8. To musi być pyszne. Dzięki za inspirację:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Zapisuję od razu bo to połączenie musi być wspaniałe! Czuję że pokochałabym je od pierwszego kęsa!:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Robiłam kiedyś masło nerkowcowo-kokosowe z kakao, tez smakowało podobnie do Bounty :) Pyszna propozycja!

    OdpowiedzUsuń
  11. Aaale pyszności! Krem Bounty - to brzmi przepysznie!

    OdpowiedzUsuń
  12. Nie wiem o co prosić najpierw - o kawałek chałki z masłem, czy z kremem bounty?

    Wezmę wszystko razem!

    OdpowiedzUsuń
  13. Z chęcią spróbowałabym takiego kremu. Chałka wygląda idealnie :D

    OdpowiedzUsuń
  14. Jejku, tyle pyszności za jednym razem! Kulinarna rozpusta:) Aż zazdroszczę;)

    OdpowiedzUsuń
  15. Świetna chałka! No i ten krem, super po prostu:)
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  16. Przepiękna chałwa, ten krem też całkiem ciekawy, lubię kokos więc tym bardziej przypadł mi do gustu :)

    OdpowiedzUsuń
  17. wielbię i chałkę i orzechy, a Ty połączyłaś moje miłości kulinarne :) a dodatek kremu to już w ogóle jak wisienka na torcie

    OdpowiedzUsuń
  18. Kocham wszystkie chalki swiata! :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Jej! Cudowny jest ten krem kanapkowy...aż żal, że takie śniadanie nie może trwać wiecznie :) Bo kto by się mu oparł?

    OdpowiedzUsuń
  20. to obrzydliwa rozpusta! nie cierpię Cię Tosia!!! muszę przez Ciebie coś zjeść teraz, najlepiej kokosowo czekoladowego...

    a chałka cudo!

    Pozdrawiam
    Monika
    www.bentopopolsku.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  21. Jeny.. domowa chałeczka! Świetny pomysł.. a do tego ten krem..



    www.przysmakiewy.pl

    OdpowiedzUsuń
  22. I chałka, i krem własnej roboty-wymarzone śniadanie! Tylko kto ma rano tyle czasu ;)

    OdpowiedzUsuń
  23. Śliczny warkocz:) prawie czuję ten smak- ciepła chałka posmarowana czekoladowym kremem, mmmm....

    OdpowiedzUsuń
  24. Ooooooooo, proszę, śniadanie moich marzeń :-D

    OdpowiedzUsuń
  25. Szalejesz śniadaniowo :) Nie dość, że krem hand-made, to jeszcze chałka również własnoręcznie wykonana.. taki posiłek nie jest porównywalny z żadnym sklepowym delikatesem.. :) +podoba mi się pomysł na smarowidło, musiało być pycha, oj tak! :)

    OdpowiedzUsuń
  26. piękna chałeczka :) Dawno nie piekłam.
    Przy okazji zapraszam Was do udziału w konkursie. Szczegóły u mnie po kliknięciu w czerwony banerek w lewej szpalcie :) Pozdrawiam cieplutko :)

    OdpowiedzUsuń

Ze względu na sporą ilość przychodzącego spamu, byłyśmy zmuszone włączyć na kilka dni weryfikacje obrazkową.
Z góry przepraszamy za utrudnienia przy komentowaniu :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...