W dniach 9-11 września odbył się Kulinarny Szlak Gdyni.
Projekt polega na promowaniu gdyńskich restauracji poprzez zwiedzanie wybranych lokali według kulinarnego szlaku. Określone restauracje o wyznaczonych godzinach serwowały dania za 5 złotych, aby przyciągnąć smakoszy i zaprezentować się jak z najlepszej strony.
Kurczak Tikka Masala i chleb Naan - Restauracja Taj Mahal |
Nie jest to łatwe zadanie dla restauratorów, stworzyć dania za tak małą cenę, jednocześnie przy tym zachęcając klientów do ponownych odwiedzin. Uczestnicy kulinarnego szlaku odwiedzili nie jedną restaurację po raz pierwszy, a skromne dania jakie mieli okazję skosztować automatycznie stawały się wizytówką lokali.
Domyślam się, że znalazło się wiele osób, które oczekiwały, że za 5 złotych dostaną ogromną porcję, niektórzy więc wychodzili z restauracji wściekli i rozczarowani.
Ja podeszłam do inicjatywy bardzo pozytywnie. W Polsce kultura chodzenia do restauracji jest nadal bardzo uboga, dlatego projekt promujący odwiedzanie knajp to świetny pomysł. Zrozumiałe jest to, że ceny w restauracjach (w stosunku do zarobków w naszym kraju) są odstraszające.
Dlatego impreza podczas której można skosztować dania w promocyjnych cenach to szansa na odwiedzenie lokali, do których zapewne wiele osób nigdy by się nie wybrało. To także możliwość poznania nowych miejsc, dla tych smakoszy, którzy odwiedzają tylko swoje ulubione, sprawdzone knajpy. Rok temu odkryłam w ten sposób Restauracje Good Morning Vietnam , która jeszcze nigdy mnie nie zawiodła.
Kaczka z arachidowym sosem HOISIN oraz rosół z pulpecikami z wieprzowiny i krewetek - Good Morning Vietnam |
Na kulinarnym szlaku pojawiło się aż 25 restauracji, z braku czasu i miejsca w brzuchu udało mi się odwiedzić jedynie 10 z nich :)
Aby było ciekawiej, pozwoliłam je sobie subiektywnie ocenić według smaku potraw (wybrałam najsmaczniejsze). Większość restauracji przygotowało chociaż dwa promocyjne dania, dostępne podczas happy hours, dlatego oceniłam także pomysł na zaprezentowanie się restauracji poprzez potrawę.
Zdaję sobie sprawę, że projekt ten przysporzył restauratorom, kucharzom i kelnerom wiele problemów, ale mimo to uważam, że to świetny sposób na promocję swojego lokalu.
Jeśli projekt potraktuje się z dystansem i będzie się odwiedzało restauracje, aby skosztować w nich smacznych dań, a nie nakarmić tanio całej rodziny to kulinarny szlak może być świetną zabawą!
Dodatkową atrakcją było zbieranie naklejek z restauracji na szlaku i udział w losowaniu nagród. Niestety nie udało mi się wygrać, ale nie żałuję, że wzięłam udział w 3 edycji Kulinarnego Szlaku Gdyni i już nie mogę się doczekać kolejnej edycji!
A wy co sądzicie o tego typu akcjach? A może ktoś miał okazję wziąć udział w Kulinarnym Szlaku?:)
Tosia
Podwójny zestaw sushi w Tokyo Sushi |
Naprawdę swietny pomysł! Widzę, że jest coraz lepiej w Polsce pod względem promowania jedzenia restauracji. Jak najbardziej popieram takie akcje. Czekam na podobna na Śląsku :) Widzę, że podeszłyście do tego bardzo profesjonalnie...ta tabelka - super!
OdpowiedzUsuńSwietny pomysl! Dla restauratorow to prawdziwe wyzwanie, ale i dobra okazja do zademonstrowania probki mozliwosci tym, ktorzy zazwyczaj restauracje omijaja szerokim lukiem. Chetnie wybralabym sie na wycieczke Kulinarnym Szlakiem!
OdpowiedzUsuńRzeczywiscie to swietna inicjatywa z tym szlakiem :) niestety nigdy nie mialam okazji brania udzialu w takim cudzie, ale gdyby byla taka okazja wzielabym udzial bez wahania ; )
OdpowiedzUsuńBardzo mi sie podoba Twoja tabelka - gratuluje pomyslu na ciekawy wpis ;*
Podoba mi się taki pomysł;)a tego kurczaka z chlebkiem Naan chętnie bym zjadła;d
OdpowiedzUsuńBardzo dobry pomysł na promocję i zachęcanie Polaków do częstszego bywania w restauracjach. Krąży opinia, że serwowane tam dania są drogie, co jest nieprawdą. Jest sporo miejsc z pysznym jedzeniem za przystępną cenę. warto się przekonać. Do Gdyni niestety mam daleko. Szkoda, że w Poznaniu nic podobnego nie jest organizowane... Pozdrawiam ciepło! :)
OdpowiedzUsuńNiby nie było za łatwo.. ale pomimo to udało się ;-))
OdpowiedzUsuńwww.przysmakiewy.pl
poczekam na taka akcje w poznaniu, musialo byc pysznie :) pozdrawiam
OdpowiedzUsuńGenialny pomysł! Teraz już wszystko jasne. ;) A to shushi z ostatniego zdjęcia mnie hipnotyzuje - uwielbiam japońską kuchnię.
OdpowiedzUsuńBardzo dobry pomysł, może w Krakowie też ktoś zorganizuje :)
OdpowiedzUsuńŚwietna akcja! Nic tylko czekać, aż w innych miastach coś takiego zorganizują. :D Szkoda tylko, że w tak krótkim okresie czasu. No ale pewnie gdyby trwało dłużej, to by już się przestało opłacać. Były tłumy w tych restauracjach? ;)
OdpowiedzUsuńwspaniała akcja :) żałuję, że znowu jestem chora i że nie było mnie w weekend w 3city, ponieważ na pewno wyruszyłabym na ten szlak eh kolejna edycja za rok we wrześniu? pozdrówki
OdpowiedzUsuńgenialna akcja. sama chętnie wzięłabym w takie udział, może w kiedyś Łódź taką zorganizuje :)
OdpowiedzUsuńChyba już wiem jak sobie zaplanuję przyszłe wakacje - bankowo zahaczę o Kulinarny Szlak! :)
OdpowiedzUsuńI tak też smakuje ^^
OdpowiedzUsuńFaktycznie inicjatywa jest fantastyczna - nawet przy chodzeniu do restauracji zapewne większość z nas wybiera zwykle te same, znane miejsca i wypróbowane potrawy (a przynajmniej ja tak robię). W ten sposób można poznać, przekonać się, pokochać.. naprawdę super.
OdpowiedzUsuńCiekawa jestem, co tajwańska restauracji oferuje wegetarianom - ta kuchnia jest niesamowicie obfita pod względem zarówno mięsnych jak i bezmięsnych potraw. No i zwolenniczką kuchni chińskiej czy japońskiej nie jestem, ale azjatycka w wykonaniu Tajwanu to poezja.. :)
Pozdrawiam serdecznie!
wspanialy pomysl i reklama dla restauracji :)
OdpowiedzUsuńwspaniały pomysł... dobrze poznać kuchnie innych restauracji a nie ciągle jadać w jednej z obawy przed zatruciem w dotąd nieznanej..
OdpowiedzUsuńtakich akcji powinno być więce! ;)
Fajna inicjatywa, bardzo mi się podoba, żałuję, że w moim regionie takie nie są organizowane:)
OdpowiedzUsuńzazdroszczę takiego kulinarnego maratonu! Może kiedyś u nas ktoś zorganizuje taką akcje
OdpowiedzUsuń