środa, 4 maja 2011

Tarta gruszkowa z kremem migdałowym


Historia ciasta:
Kupiłam gruszki. Zrobiłam ciasto.

Tarta gruszkowa z kremem migdałowym (blacha o średnicy 28cm)

- 300g mąki
- 200g zimnego masła
- 100g cukru
- 1 jajko
- szczypta soli

-600ml mleka
- 3 żółtka
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 3 łyżki cukru
- laska wanilii
- 100g mielonych migdałów (ew. zmiażdżonych w moździerzu płatków)

- 1-2 gruszki
- 1 łyżka miodu

W dużej misce/na blacie/na desce połącz mąkę, cukier, jajko, sól i pokrojone na małe kawałki zimne masło. Ugniataj aż stworzą jednolitą masę. Ciasto wyłóż na blachę i równomiernie rozprowadź tworząc wyższe obramowanie. Na całej długości zrób dziurki widelcem i wsadź do lodówki na ok. pół godziny. W tym czasie rozgrzej piekarnik do 180 stopni i przygotuj krem. Wlej mleko do rondelka, rozetnij laskę wanilii wzdłuż i wrzuć do rondelka. Zagotuj, a jak dojdzie do wrzenia zmniejsz ogień. W oddzielnej misce zmiksuj żółtka, mąkę ziemniaczaną i cukier. Dodaj tę masę do mleka gotującego się  na małym ogniu, wcześniej usuwając laskę wanilii. Mieszaj przez ok. 5 minut aż masa zgęstnieje. Zdejmij z ognia, a gdy ostygnie dodaj migdały. Wyjmij ciasto z lodówki i włóż do piekarnika. Piecz około 20-30min aż zbrązowieje.
Odłóż spód do dokładnego wystygnięcia (w przeciwnym razie krem może się rozpuścić) i gdy krem i ciasto będą zimne, wysmaruj kremem kruchy spód. Pokrój gruszki w paski i ułóż na kremie. Całość polej delikatnie miodem.


Śliwka

12 komentarzy:

  1. nie znałam tarty gruszkowe, może być to ciekawe doświadczenie smakowe:)

    OdpowiedzUsuń
  2. a u mnie gruszki leżą i nie wiem co z nimi począć. w zamyśle kupione na muffinki, potem na sałatkę. to może taką tartę sobie z nich zrobię;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszna tarta :) I super ten krem - jak miałam kiedyś robić taką tartę, to krem nie dotrwał ;) Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. O, ciekawa historia :) Podoba mi się krem :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Podoba mi się historia...wciągająca:) a ciasto wygląda naprawdę pociągająco:)

    OdpowiedzUsuń
  6. tarta z gruszka to musi byc pyszne.

    OdpowiedzUsuń
  7. U mnie pewnie historia brzmialaby tak: "Kupilam gruszki. Chcialam zrobic ciasto, ale zjadlam gruszki, zanim dotarlam do domu, wiec z planow nic nie wyszlo" :)
    Pieknie wyglada ta tarta. A migdalowy krem brzmi oblednie!

    OdpowiedzUsuń
  8. zapowiada sie pyszne ciacho:)

    OdpowiedzUsuń
  9. a mnie coś ostatnio na gruszki nosi...

    OdpowiedzUsuń
  10. smak gruszek i migdałów to idealne zestawienie :)
    uwielbiam!

    OdpowiedzUsuń
  11. Ładnie wygląda! I zapewne pysznie smakuje :-)



    www.przysmakiewy.pl

    OdpowiedzUsuń

Ze względu na sporą ilość przychodzącego spamu, byłyśmy zmuszone włączyć na kilka dni weryfikacje obrazkową.
Z góry przepraszamy za utrudnienia przy komentowaniu :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...