czwartek, 21 kwietnia 2011

Drożdżówka wielkanocna


W moim domu funkcjonuje pod nazwą "drożdżówka, która zawsze się udaje". Fakt, nie pamiętam momentu, żeby się nie udała, ale nie chcę wyciągać pochopnych wniosków. A to dlatego, że jeszcze parę lat temu, kiedy bałam się kuchni i ledwo udawało mi się usmażyć jajecznicę wpadłam na pomysł, żeby zrobić kopiec kreta (tak, tak ten z paczki). Zamiast "ciasta, które nie może się nie udać" uzyskałam czarne grudki ze stopionym masłem. 
Wierzę w to, że ciasto drożdżowe potrzebuje miłości i pewności siebie:) Podczas wyrabiania musimy być absolutnie pewni, że wszystko pójdzie po naszej myśli, w przeciwnym razie ciasto wyczuje nasz strach i nie wyrośnie. Tak naprawdę nie ma się czego bać, pamiętając o kilku zasadach jakimi trzeba się kierować przy drożdżach zrobienie ciasta nie jest żadną filozofią. 
Umyślnie robię tę drożdżówkę bez polewy i zobowiązujących słodkich dodatków, bo najbardziej lubię ją na słono. Delikatnie podgrzana na tosterze z masłem, serem i sosem tatarskim to dla mnie kwintesencja śniadania wielkanocnego.

Drożdżówka wielkanocna ( prostokątna forma 32 x 11cm*)
- 500g mąki
- 70g  świeżych drożdży
- pół szklanki mleka
- pół szklanki cukru
- 16g cukru waniliowego (1 opakowanie)
- pół kostki masła (w temperaturze pokojowej)
- 3 jajka
- 1 żółtko
- 1/4 szklanki oleju
- szczypta soli
- skórka z jednej cytryny
- rodzynki i skórka pomarańczowa 

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. W małym rondelku podgrzej mleko i kiedy zrobi się ciepłe (nie gorące!) dodaj szczyptę cukru i drożdże. Pomieszaj i odstaw na ok. 10 minut w ciepłym miejscu (np obok lekko nagrzanego palnika). Rodzynki i skórkę pomarańczową zalej wrzątkiem i odstaw. Do dużej miski, lub maszyny do zagniatania ciasta wrzuć wszystkie składniki, dolej drożdże z mlekiem i zacznij ugniatać. Ugniataj przez około 10 minut. Gotową masę przełóż do wyłożonej papierem do pieczenia formy. Delikatnie nasmaruj ręce olejem i uklep ciasto w formie. Przekryj materiałową szmatką i odłóż w ciepłe miejsce na ok. 45 minut, żeby wyrosło. Po upływie tego czasu piecz przez ok. 45min-1h  aż porządnie zbrązowieje. 

Śliwka

* można użyć krótszej lub dłuższej, ciasto i tak pięknie wyrasta

6 komentarzy:

  1. Dobrze jest mieć taką pewną drożdżówkę!
    Dla mnie na śniadanie i podwieczorek idealna.

    OdpowiedzUsuń
  2. Na słodko, na słono - jak drożdżowe ciasto jest w domu to od razu robi się milej :)

    OdpowiedzUsuń
  3. jaka ładna! :) i fajny przepis

    OdpowiedzUsuń
  4. Mmmm świeżutka, ciepła drożdżóweczka z masełkiem... nic dodać nic ująć

    OdpowiedzUsuń
  5. Drożdżowe i domowe najlepsze!


    www.przysmakiewy.pl

    OdpowiedzUsuń

Ze względu na sporą ilość przychodzącego spamu, byłyśmy zmuszone włączyć na kilka dni weryfikacje obrazkową.
Z góry przepraszamy za utrudnienia przy komentowaniu :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...