Dzisiaj propozycja dla wszystkich fanów klasycznych obiadów. Od czasu do czasu mam ochotę zrobić takie proste danie, jednak nie mogę się powstrzymać by nie zrobić tego po swojemu, dlatego schabowego zastępuję chrupiącymi kotletami z piersi kurczaka, a ziemniaki z wody zamieniam na puree ziemniaczane podane w dziwnej formie.
Sekretem chrupiących kotletów jest panierka z płatków kukurydzianych! Jest rewelacyjna, nadaje kotletom ciekawego smaku. Jej zaletą jest również łatwe i szybkie wykonanie. W takiej panierce można też zrobić schabowego lub filety z ryby.
Chrupiące kotlety z kurczaka
piersi z kurczaka
2 jajka
2 łyżeczki musztardy
płatki kukurydziane
mąka
pieprz, sól
olej lub oliwa z oliwek do smażenia
Przygotowania:
Piersi z kurczaka kroimy wzdłuż mięsa aby powstały cienkie kotlety. Przykrywamy folią spożywczą z obu stron i lekko rozbijamy tłuczkiem. Delikatnie solimy i pieprzymy dla smaku. Płatki kukurydziane kruszymy za pomocą wałka lub w moździerzu i przekładamy na talerz. Szykujemy także talerz z mąką oraz roztrzepane jajka z musztardą.
Smażenie:
Kotlety :
1. Obtaczamy w mące z dwóch stron, strzepujemy nadmiar.
2. Maczamy w roztrzepanych jajkach z musztardą.
3. Obtaczamy w pokruszonych płatkach kukurydzianych.
4. Smażymy kilka minut z obu stron na rozgrzanym oleju na złoty kolor.
Surówka z marchewki
3 marchewki
jabłko
łyżka miodu
sok z 1/4 cytryny
Obrane marchewki ścieramy na tarce o dużych oczkach, a obrane jabłko na małych oczkach. Dodajemy sok z wyciśniętej cytryny oraz łyżkę miodu. Dla mnie taka marchewka jest już idealna, ale jeśli ktoś lubi można dodać także pieprzu i soli.
Tosia
To popieram! Zawsze, jeśli już smażę kotlety, panieruję w płatkach kukurydzianych - kruszę je w torebce i dodaję nieco sezamu albo pestek słonecznika.
OdpowiedzUsuńNieźle. Taki obiadek to ja chętnie bym sobie skonsumowała ;-) Kiedy czuję się zaproszona? :>
OdpowiedzUsuńwww.przysmakiewy.pl
Też uwielbiam kombinowanie ze zwykłymi przepisami, a tego typu kotlety robiłam już z różnych mięs i wielu różnych panierek. Niby takie zwykłe danie, a możliwości kombinacji tak wiele. Ta z płatków kukurydzianych też oczywiście była i zgadzam się, że jest świetna - bardzo chrupiąca i bardziej wyrazista od zwykłej.
OdpowiedzUsuńPrzepyszne!!! Kolejny przepis- kolejny kulinarny sukces. :)
OdpowiedzUsuńGucio
właśnie je pochłonęłam w sekunde ;)
OdpowiedzUsuńpycha!!