Pieczona polędwica wieprzowa, baby carrots i ziemniaki w marynacie miodowo-ziołowej
350 g polędwicy wieprzowej
200 g baby carrots
ziemniaki
Marynata:
Drobno posiekane 2 ząbki czosnku
2 łyżki miodu
5 łyżek oleju rzepakowego
2 łyżeczki suszonego rozmarynu
2 łyżeczki suszonego oregano
łyżeczka przyprawy Lemon Herb (skład: sól, suszony czosnek, pieprz, pietrszuka, cukier, kwasek cytrynowy, bazylia, oregano, tymianek)
łyżeczka przyprawy Medium piri piri (skład: sól, chilli, cukier, kolendra, słodka i ostra papryka, czosnek, kumin, pieprz)
1.Marynata: Przygotować marynatę z podanych składników.
2.Ziemniaki: Ugotować w posolonej wodzie, 10 minut od momentu wrzenia wody. Podgotowane ziemniaki wypłukać zimną wodą, polać marynatą i piec 10 minut. Następnie ziemniaki będą pieczone jeszcze 7 minut wraz z mięsem i marchewką.
3.Marchewki: Wrzucić baby carrots do posolonej wody i od momentu wrzenia gotować 5 minut. Odcedzić i przepłukać zimną wodą, wrzucić do marynaty.
4.Mięso: Polędwice umyć i wysuszyć. Pokroić na 3 równe części i wrzucić do przygotowanej marynaty razem z marchewkami. Marynować ok. 30 minut w lodówce. W czasie gdy ziemniaki będą pieczone należy obsmażyć polędwicę ze wszystkich stron. Piec razem z baby carrots i ziemniakami 7 minut w piekarniku rozgrzanym do 200°C. Po upieczeniu odstawić polędwicę na 5 minut, aby odpoczęła, a po tym czasie ją pokroić.
Tosia
jakie smakowite miesko, takie soczyste... mniam:) w takiej marynacie musi fajnie smakowac:)
OdpowiedzUsuńa u mnie tez poledwiczki, ale z nuta slodyczy:)
te marchewki są genialne!no, a mięsiwo?
OdpowiedzUsuńrewelacyjne przysmaki ;]