Marchewkowe cupcakes
1,5 szklanki startej marchewki na drobnych oczkach
szklanka mąki
3/4 szklanki brązowego cukru (ok.165g)
2/3 szklanki oleju roślinnego (ok.160ml)
2 jajka
1/4 łyżeczki sody
1 łyżka skórki z pomarańczy
czubata łyżeczka przyprawy do piernika
szczypta soli
Krem:
100 g serka philadelphia
50 g masła
200 g cukru pudru
Nagrzewamy piekarnik na 180°C. W misce miksujemy mokre składniki: olej, jajka, skórkę z pomarańczy i cukier do puszystej masy. Dodajemy startą marchewkę, następnie przesiewamy resztę suchych składników w dwóch partiach i wszystko mieszamy. Foremkę do muffinów wyłożyć papilotkami, nakładać ciasto do 3/4 wysokości. Piec w nagrzanym piekarniku 20- 25 minut, w zależności od piekarnika. Ostudzone babeczki dekorować kremem.
Krem: Podane składniki w temperaturze pokojowej zmiksować na gładki krem.
Tosia
Ach, cupcakes... Wygladaja slodko - i takie zwykle sa: bardzo slodkie, az do obrzydzenia. Na te sklepowe wole patrzec, niz jesc. Za to domowej roboty cupcakes maja ten plus, ze mozna samemu regulowac slodycz kremu. I cale szczescie!
OdpowiedzUsuńMarchewkowe cupcakes z kremem na bazie Philadelphii? Brzmi niezle!
Śliczne! A marchewkowe wypieki mają tyle wilgotności i delikatności.Przepadam za nimi.
OdpowiedzUsuńjakie ładne!
OdpowiedzUsuńmarchewkowe... mniam!
z tym serkiem na wierzchu... o rety!
Babeczek z marchewką jeszcze nie jadłam, ale ciacho tak i był bardzo smaczne :)
OdpowiedzUsuńBabeczki wyglądają wspaniale...a jeszcze ten serek...miodzio! :)
świetne są. zatęskniłam za takim słodkim marchewkowym smakiem.
OdpowiedzUsuńJakie słodziaki:) Moje marchewkowe nadal nie wystawione na blogu:) A w srodę wieczór tez zapowiada się muffinkowanie;)
OdpowiedzUsuńSama ostatnio robiłam ciasto marchewkowe z jabłkami. Czas zatem na muffinki, gdyż wyglądają obłędnie.
OdpowiedzUsuńA smakują pewnie jeszcze lepiej.
Pozdrawiam
Ania
I ja niedawno dołączyłam do grona tych, co to zachwycają się marchewkowym ciastem. W formie muffinków prezentuje się tak uroczo...
OdpowiedzUsuńja ostatnio do marchewkowego zapomniałam dodać oleju i było super. muffinki też pora wypróbować :)
OdpowiedzUsuńwypróbowałem i są zjawiskowe, nie jadłem lepszych!
OdpowiedzUsuńTo prawda, marchewkowe ciasta smakują wybornie :) A miniaturowe wersje wszelakich ciast wręcz uwielbiam za ten ich osobisty urok i to nadzwyczajne sam na sam z kawałkiem ciasta :)
OdpowiedzUsuńZrobiłam i są pycha! Świetny przepis :)
OdpowiedzUsuń