wtorek, 22 lutego 2011

Marchewkowe cupcakes


Zawsze gdy robię ciasto marchewkowe, zachwycam się tym jak to możliwe, że wychodzi tak wilgotne i aromatyczne, w smaku podobne do piernika. Dziś postanowiłam je zrobić w formie babeczek. Mimo, że cupcakes słyną z bardzo słodkich kremów na bazie masła i cukru pudru, mi zdecydowanie bardziej smakują z kremem na bazie serka śmietankowego typu "Philadelphia".

Marchewkowe cupcakes
1,5 szklanki startej marchewki na drobnych oczkach
szklanka mąki
3/4 szklanki brązowego cukru (ok.165g)
2/3 szklanki oleju roślinnego (ok.160ml)
2 jajka
1/4 łyżeczki sody
1 łyżka skórki z pomarańczy
czubata łyżeczka przyprawy do piernika
szczypta soli
Krem:
100 g serka philadelphia
50 g masła
200 g cukru pudru

Nagrzewamy piekarnik na 180°C. W misce miksujemy mokre składniki: olej, jajka, skórkę z pomarańczy i cukier do puszystej masy. Dodajemy startą marchewkę, następnie przesiewamy resztę suchych składników w dwóch partiach i wszystko mieszamy. Foremkę do muffinów wyłożyć papilotkami, nakładać ciasto do 3/4 wysokości. Piec w nagrzanym piekarniku 20- 25 minut, w zależności od piekarnika. Ostudzone babeczki dekorować kremem.
Krem: Podane składniki w temperaturze pokojowej zmiksować na gładki krem.

Tosia

12 komentarzy:

  1. Ach, cupcakes... Wygladaja slodko - i takie zwykle sa: bardzo slodkie, az do obrzydzenia. Na te sklepowe wole patrzec, niz jesc. Za to domowej roboty cupcakes maja ten plus, ze mozna samemu regulowac slodycz kremu. I cale szczescie!
    Marchewkowe cupcakes z kremem na bazie Philadelphii? Brzmi niezle!

    OdpowiedzUsuń
  2. Śliczne! A marchewkowe wypieki mają tyle wilgotności i delikatności.Przepadam za nimi.

    OdpowiedzUsuń
  3. jakie ładne!
    marchewkowe... mniam!
    z tym serkiem na wierzchu... o rety!

    OdpowiedzUsuń
  4. Babeczek z marchewką jeszcze nie jadłam, ale ciacho tak i był bardzo smaczne :)
    Babeczki wyglądają wspaniale...a jeszcze ten serek...miodzio! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. świetne są. zatęskniłam za takim słodkim marchewkowym smakiem.

    OdpowiedzUsuń
  6. Jakie słodziaki:) Moje marchewkowe nadal nie wystawione na blogu:) A w srodę wieczór tez zapowiada się muffinkowanie;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Sama ostatnio robiłam ciasto marchewkowe z jabłkami. Czas zatem na muffinki, gdyż wyglądają obłędnie.
    A smakują pewnie jeszcze lepiej.
    Pozdrawiam
    Ania

    OdpowiedzUsuń
  8. I ja niedawno dołączyłam do grona tych, co to zachwycają się marchewkowym ciastem. W formie muffinków prezentuje się tak uroczo...

    OdpowiedzUsuń
  9. ja ostatnio do marchewkowego zapomniałam dodać oleju i było super. muffinki też pora wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  10. wypróbowałem i są zjawiskowe, nie jadłem lepszych!

    OdpowiedzUsuń
  11. To prawda, marchewkowe ciasta smakują wybornie :) A miniaturowe wersje wszelakich ciast wręcz uwielbiam za ten ich osobisty urok i to nadzwyczajne sam na sam z kawałkiem ciasta :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Zrobiłam i są pycha! Świetny przepis :)

    OdpowiedzUsuń

Ze względu na sporą ilość przychodzącego spamu, byłyśmy zmuszone włączyć na kilka dni weryfikacje obrazkową.
Z góry przepraszamy za utrudnienia przy komentowaniu :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...