Batoniki zbożowe
szklanka płatków owsianych
5 łyżek miodu
2 łyżki brązowego cukru
20 g masła
łyżka soku z wyciśniętej pomarańczy
skórka z połowy pomarańczy
1/2 szklanki bakalii (u mnie: migdały, orzechy laskowe, suszona żurawina, suszony ananas)
W rondelku rozpuszczam cukier, miód, sok i skórkę z pomarańczy oraz masło. Gdy składniki się rozpuszczą dodajemy płatki owsiane oraz bakalie i dokładnie mieszamy ok. minuty na małym ogniu. Wypełniamy blachę "keksówkę" wyłożoną folią spożywczą ugniatając przygotowaną masę. Masę chłodzimy 2-3 godziny w lodówce, następnie wyjmujemy z formy i kroimy na batoniki dowolnej wielkości.
Tosia
Fantastyczna przekaska - i na pewno zdrowsza niz te "zdrowe" batoniki zbozowe kupowane w sklepach!
OdpowiedzUsuńMój kochany Pan O. jest zamiłowanym kolarzem-amatorem. pokonuje dziennie dziesiątki kilometrów i...zapycha się batonikami zbożowymi, ale ze sklepu. za co wciąż karcę.
OdpowiedzUsuńjak upiekę mu takie batoniki...on chyba oszaleje!
Mój sportowiec też byłby takimi batonikami zachwycony :D
OdpowiedzUsuńostatnio nawet myślałam, żeby takie batoniki zrobić, a tu już gotowy przepis ;)
A to się śmiesznie składa, bo mój też sportowiec- trenuje kolarstwo, więc muszę dbać o jego zdrową dietę :)
OdpowiedzUsuńTo świetny pomysł. No i zdrowy, a na dodatek muszą być pyszne.
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie batoniki !
OdpowiedzUsuńtakie batoniki sa super!!! zdrowe i pyszne:)
OdpowiedzUsuńjuż myślę o śniadaniu :)
OdpowiedzUsuń