wtorek, 6 listopada 2018

Kalmary w cieście winnym


Kto zjada ostatki, ten piękny i gładki. To już ostatni przepis w ramach hiszpańskiej serii.

Najlepsze zostawiłam na koniec, złociste kalmary to moje popisowe tapasowe danie. Gdy zaczynam je smażyć w powietrzu dzieją się czary, przepis jest sprawdzony i dosyć stary. Kalmarowymi pierścieniami karmiłam już kilkakrotnie moją Drużynę Pierścienia w trakcie wyjazdów do Hiszpanii. Gdy przyjaciele śnili o pierścieniach i mieli kalmarowe marzenie, zabierałam się za smażenie. Kiedyś nawet robiłam je w nocy po kilku kieliszkach El Sol Espana, lekko winna i zaspana. Nie chciałam im odmawiać i czuć się winna. Do tej pory smażyłam je w cieście piwnym, tym razem zrobiłam w innym, bo w winnym, na bazie białego wina. Kalmary polecam jest świeżo usmażone, jeszcze gorące, są wtedy cudownie chrupiące.




Kalmary w cieście winnym
  • 800 g oczyszczonych kalmarów (lub mrożonych krążków) 
Ciasto:
  • 200 g mąki pszennej 
  • jajko 
  • 250 ml białego wina 
  • szczypta proszku do pieczenia 
  • sól, pieprz 
  • olej do smażenia (np. masło klarowane lub olej rzepakowy) 
  1. Oczyszczone kalmary kroimy w paski tworzące krążki. 
  2. Do misy wsypujemy mąkę, dodajemy jajko, wino, proszek do pieczenia i przyprawy. Energicznie mieszamy, aby nie powstały grudki, ciasto powinno być gęste. 
  3. W garnku rozgrzewamy olej. 
  4. Kalmary moczymy w cieście winnym i wrzucamy je na rozgrzany tłuszcz. Smażymy po ok. 2-3 minut z każdej strony. Następnie odsączamy z tłuszczu przy pomocy ręcznika papierowego. Serwujemy z cytryną i czosnkowym aioli.
Tosia

22 komentarze:

  1. Pyszności. :)

    Zapraszam na mojego bloga! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dawno do Was nie zaglądałam a tu takie cuda! straszliwie podobają mi się rysowane przepisy! to bardzo moja bajka. Pozdrawiam cieplutko!

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo dobre. O dziwo danie jest "lekkie"

    OdpowiedzUsuń
  4. Świetny przepis! Trzeba koniecznie przetestować ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo ciekawy przepis :P Jeszcze nigdy nie jadłem kalmarów w takim cieście

    OdpowiedzUsuń
  6. Banyak pilihan Catering Prasmanan, harga murah terjangkau & pelayanan memuaskan.
    .
    Menu Catering Prasmanan lengkap, juga bisa pesan Catering Prasmanan sesuai selera.
    .
    Catering Prasmanan cocok untuk formal atau santai.
    .
    Malas masak? Pesan Catering Prasmanan segera! Praktis dan efisien!

    OdpowiedzUsuń
  7. Czy będę pojawiać się kolejne kulinarne wpisy? ; ) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  8. Uwielbiam kalmary. Szkoda, że w Polsce nie można nigdzie kupić świeżych kalmarów.

    OdpowiedzUsuń
  9. Zdecydowanie najlepsze są świeże. Kiedyś kupiłam w Lidlu w Chorwacji i były przepyszne. Mrożone to zdecydowanie nie to samo.

    OdpowiedzUsuń
  10. Nigdy nie jadłam... Gdzie kupię kalmary? Chętnie wypróbuję Twój przepis. Ostatnio mam wenę do gotowania i strasznie cuduję w kuchni :) W końcu postanowiłam zmienić swoją dietę na zdrowszą.

    OdpowiedzUsuń
  11. Szkoda, że w Polsce nie można nigdzie kupić świeżych kalmarów.


    UPLAY365
    pussy888

    OdpowiedzUsuń
  12. Wyglądają obłędnie! Ja od dawna chcę zrobić kalmary,ale nigdzie nie mogę ich dostać... Ciasto w jaki sposób zmiksowałaś? Masz malakser - https://magazyn.ceneo.pl/artykuly/Co-to-jest-malakser-Polecane-modele czy użyłaś miksera? Ja muszę się zaopatrzyć w dobry malakser, mój już ledwo działa.

    OdpowiedzUsuń
  13. Genialna strona! Na twoim miejscu zrobiłabym wszystko by ją rozwijać! W pierwszej kolejności warto postawić na profesjonalny marketing internetowy - http://kreacjasukcesu.pl Blogi to obecnie bardzo dobry sposób na biznes, dlatego warto zrobić wszystko by je rozwijać i zdobyć nowych czytelników.

    OdpowiedzUsuń
  14. Register an author account and start writing articles on your products and services. Now that you have a list of keywords, you can start writing immediately. 안전공원

    OdpowiedzUsuń
  15. Nice Post, Really useful blog. Visit Ogen Infosystem for Top 5 Website Designing Company in India and SEO Services in Delhi at the best price.
    SEO Service in Delhi

    OdpowiedzUsuń

Ze względu na sporą ilość przychodzącego spamu, byłyśmy zmuszone włączyć na kilka dni weryfikacje obrazkową.
Z góry przepraszamy za utrudnienia przy komentowaniu :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...