czwartek, 24 maja 2018

Blondies z truskawkami, rabarbarem i kruszonką


Stachursky wciąż nucąc obiecywał mi "Dla Ciebie kawior, szampan, truskawki i jakie tylko zechcesz zabawki", a ja wciąż czekałam na te plony z wypiekami na twarzy. W końcu mamy truskawki i nareszcie można coś upiec.

Wystarczy jednak jaj, zostawmy food porn za kurtyną. Mamy pojutrze Dzień Mamy, ja dla swojej upiekę niezłe ciacho. Zaczęłam od ucierania jajek z cukrem i truskawkami na kogel-mogel. Podobno "Dziewczyny lubią brąz", niby tak, ale moja mama niekoniecznie. Wyczułam w ciemno, że bardziej jej się spodoba blondyn, dlatego zamiast brownie upiekłam dla niej ciasto z białą czekoladą.

Dowcip wyssałam z mlekiem matki, zatem nikt się nie obrazi za ten rym - moja stara lubi rabarbara, ale także truskawki. To połączenie to doprawdy klasa, w smaku przypomina trochę ananasa. Życie jest kruche, dlatego carpe diem, z wierzchu kruszonki trochę zjem. Na razie to tajemnica, bowiem jutro się dowiem czy podoba jej się to ciacho, ale coś czuję, że powie, że to niezły słodziak.



Blondies z truskawkami, rabarbarem i kruszonką
  • 150 g białej czekolady
  • 100 g masła
  • 2 jajka
  • 150 g truskawek
  • 120 g cukru
  • 250 g mąki pszennej
  • łyżeczka proszku do pieczenia*
  • łodyga rabarbaru
  • garść truskawek
  • Kruszonka:
  • 50 g masła
  • 80 g mąki pszennej
  • 60 g cukru
  1.  W rondlu topimy masło. Następnie zestawiamy rondel z ognia i dodajemy połamaną białą czekoladę, energicznie mieszamy przez ok. minutę, aż masa się dobrze połączy.
  2. Truskawki miksujemy blenderem na smoothie. Jajka ubijamy z cukrem i musem truskawkowym mikserem na kogel mogel. Dodajemy jeszcze ciepłą masę maślano-czekoladową, mieszamy.
  3. Dodajemy mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia i jeszcze raz krótko mieszamy, jedynie do połączenia składników.
  4. Formę (u mnie okrągła o średnicy 23 cm) wykładamy od spodu pergaminem, boki smarujemy topionym masłem. Przekładamy do środka ciasto, wierzch wyrównujemy łyżką.
  5. Ciasto ozdabiamy z wierzchu kawałkami rabarbaru i truskawkami.
  6. W rondlu topimy masło, zestawiamy z ognia, dodajemy mąkę i cukier, krótko mieszamy. Utworzoną kruszonkę wykładamy na owoce.
  7. Ciasto pieczemy w rozgrzanym piekarniku do temperatury 180 stopni 35-40 minut (do suchego patyczka). Przed krojeniem studzimy, dodatkowo możemy je ozdobić świeżymi truskawkami.
Tosia

11 komentarzy:

  1. Iwona Kosinska25 maj 2018, 15:48:00

    Mój piekarnik jest dziadem i pali górą. Każde ciasto jak leci. Nieźle muszę się nakręcić i nakombinować żeby nie wyciągać surowej w środku wierzchem zweglonej skwary. Pytanie-zagadka :czy to ciasto mogę z wierzchu niezbyt szczelnie przykryć folia Alu?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja mam niestety ten sam problem...

      Usuń
    2. A to wstrętny dziad, też tak kiedyś miałam, a może by tak wezwać fachowca by mógł palić i dolną grzałę? Tak, proponuję podpiec ciacho 10 minut, potem folia na 20-25 minut i finisz znów pod Alą :)

      Usuń
  2. Ten deser zawiera 2 główne składniki, które kojarzą mi się z latem: truskawki i rabarbar <3

    OdpowiedzUsuń
  3. Truskawki w jakimkolwiek deserze to idealny pomysł :P Świetnie wyglądają!

    OdpowiedzUsuń
  4. Dzięki za przepis! Teraz jest sezon na truskawki to tylko robić robić takie cuda, wypróbuje ; )

    OdpowiedzUsuń
  5. Pyszne, bez dwóch zdań :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Pytanie-zagadka :czy to ciasto mogę z wierzchu niezbyt szczelnie przykryć folia Alu?

    OdpowiedzUsuń
  7. Zdjęcie wyraża więcej niż tysiąc słów!

    OdpowiedzUsuń
  8. "Prepare indulgent blondies bursting with sweet strawberries and tangy rhubarb. Layer a buttery crumble topping for added crunch. Bake until golden and fragrant, then allow to cool slightly. Serve warm or at room temperature for a perfect balance of soft, chewy base and crisp, fruity topping delight." alexandria va dui lawyer

    OdpowiedzUsuń

Ze względu na sporą ilość przychodzącego spamu, byłyśmy zmuszone włączyć na kilka dni weryfikacje obrazkową.
Z góry przepraszamy za utrudnienia przy komentowaniu :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...