czwartek, 24 maja 2018

Blondies z truskawkami, rabarbarem i kruszonką


Stachursky wciąż nucąc obiecywał mi "Dla Ciebie kawior, szampan, truskawki i jakie tylko zechcesz zabawki", a ja wciąż czekałam na te plony z wypiekami na twarzy. W końcu mamy truskawki i nareszcie można coś upiec.

Wystarczy jednak jaj, zostawmy food porn za kurtyną. Mamy pojutrze Dzień Mamy, ja dla swojej upiekę niezłe ciacho. Zaczęłam od ucierania jajek z cukrem i truskawkami na kogel-mogel. Podobno "Dziewczyny lubią brąz", niby tak, ale moja mama niekoniecznie. Wyczułam w ciemno, że bardziej jej się spodoba blondyn, dlatego zamiast brownie upiekłam dla niej ciasto z białą czekoladą.

Dowcip wyssałam z mlekiem matki, zatem nikt się nie obrazi za ten rym - moja stara lubi rabarbara, ale także truskawki. To połączenie to doprawdy klasa, w smaku przypomina trochę ananasa. Życie jest kruche, dlatego carpe diem, z wierzchu kruszonki trochę zjem. Na razie to tajemnica, bowiem jutro się dowiem czy podoba jej się to ciacho, ale coś czuję, że powie, że to niezły słodziak.



Blondies z truskawkami, rabarbarem i kruszonką
  • 150 g białej czekolady
  • 100 g masła
  • 2 jajka
  • 150 g truskawek
  • 120 g cukru
  • 250 g mąki pszennej
  • łyżeczka proszku do pieczenia*
  • łodyga rabarbaru
  • garść truskawek
  • Kruszonka:
  • 50 g masła
  • 80 g mąki pszennej
  • 60 g cukru
  1.  W rondlu topimy masło. Następnie zestawiamy rondel z ognia i dodajemy połamaną białą czekoladę, energicznie mieszamy przez ok. minutę, aż masa się dobrze połączy.
  2. Truskawki miksujemy blenderem na smoothie. Jajka ubijamy z cukrem i musem truskawkowym mikserem na kogel mogel. Dodajemy jeszcze ciepłą masę maślano-czekoladową, mieszamy.
  3. Dodajemy mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia i jeszcze raz krótko mieszamy, jedynie do połączenia składników.
  4. Formę (u mnie okrągła o średnicy 23 cm) wykładamy od spodu pergaminem, boki smarujemy topionym masłem. Przekładamy do środka ciasto, wierzch wyrównujemy łyżką.
  5. Ciasto ozdabiamy z wierzchu kawałkami rabarbaru i truskawkami.
  6. W rondlu topimy masło, zestawiamy z ognia, dodajemy mąkę i cukier, krótko mieszamy. Utworzoną kruszonkę wykładamy na owoce.
  7. Ciasto pieczemy w rozgrzanym piekarniku do temperatury 180 stopni 35-40 minut (do suchego patyczka). Przed krojeniem studzimy, dodatkowo możemy je ozdobić świeżymi truskawkami.
Tosia

10 komentarzy:

  1. Iwona Kosinska25 maj 2018, 15:48:00

    Mój piekarnik jest dziadem i pali górą. Każde ciasto jak leci. Nieźle muszę się nakręcić i nakombinować żeby nie wyciągać surowej w środku wierzchem zweglonej skwary. Pytanie-zagadka :czy to ciasto mogę z wierzchu niezbyt szczelnie przykryć folia Alu?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja mam niestety ten sam problem...

      Usuń
    2. A to wstrętny dziad, też tak kiedyś miałam, a może by tak wezwać fachowca by mógł palić i dolną grzałę? Tak, proponuję podpiec ciacho 10 minut, potem folia na 20-25 minut i finisz znów pod Alą :)

      Usuń
  2. Ten deser zawiera 2 główne składniki, które kojarzą mi się z latem: truskawki i rabarbar <3

    OdpowiedzUsuń
  3. Truskawki w jakimkolwiek deserze to idealny pomysł :P Świetnie wyglądają!

    OdpowiedzUsuń
  4. Dzięki za przepis! Teraz jest sezon na truskawki to tylko robić robić takie cuda, wypróbuje ; )

    OdpowiedzUsuń
  5. Pyszne, bez dwóch zdań :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Pytanie-zagadka :czy to ciasto mogę z wierzchu niezbyt szczelnie przykryć folia Alu?

    OdpowiedzUsuń
  7. Zdjęcie wyraża więcej niż tysiąc słów!

    OdpowiedzUsuń

Ze względu na sporą ilość przychodzącego spamu, byłyśmy zmuszone włączyć na kilka dni weryfikacje obrazkową.
Z góry przepraszamy za utrudnienia przy komentowaniu :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...