czwartek, 24 sierpnia 2017

Bananowa galette ze śliwkami i aronią


Jeśli coś się robi w nieskończoność, to nawet jak się to uwielbia można się tym trochę znudzić. Zawsze lubiłam robić kruche ciasto i to się nie zmieni. Zauważyłam jednak, że po opanowaniu perfekcyjnego kruchego zaczęłam kombinować i się trochę bawić tematem. Było już ciasto orkiszowe, quiche z olejem kokosowym, była tara pełnoziarnista. Tym razem zamiast podmiany masła na inny tłuszcz oraz mąki na bardziej zdrowszą postanowiłam nominować do opuszczenia ciasta - jajko. Powstały z tego takie jaja, że dodałam  rozgniecionego banana i wyszło to naprawdę bardzo fajnie. Ciasto pachnące bananami!

Tarta miała być po prostu ze śliwkami, ale w sezonie śliwkowym mam tak, że jak przyniosę kg jędrnych owoców do domu, to krążę nad nimi i zjadam wszystkie. Zasada ta dotyczy tylko kwaskowatych śliwek, te miękkie i przejrzałe mnie nie interesują. Ubyło mi przez to śliwek do ciasta, ale miałam aronię, z której planowałam zrobić syrop.

Co to jest za śmieszna ironia, że aronia jest tak niedoceniana. Ma niesamowite właściwości zdrowotne i można ją ciekawie wykorzystać w kuchni np. piekąc tartę. Ma w sobie trochę goryczy, ale wystarczy ją lekko zamrozić, a następnie obtoczyć w mące ziemniaczanej, aby nie puściła za dużo soku. Śliwki z aronią bardzo się polubiły, do szczęścia zabrakło im już tylko cukru cynamonowo-goździkowego i gałki waniliowych lodów.


Bananowa galette ze śliwkami i aronią
Kruche:
  • 170 g mąki pszennej
  • 90 g zimnego masła
  • banan
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • szczypta soli
Wierzch:
  • 6-8 śliwek
  • 150 g aronii *
  • łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki cukru trzcinowego
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 łyżeczki mielonych goździków
  • białko
  1.  Mąkę łączymy z posiekanym drobno zimnym masłem, rozgniecionym bananem, cukrem i solą. Zagniatamy krótko kruche ciasto, jedynie do połączenia składników. Formujemy kulę, owijamy w folię spożywczą i wkładamy na godzinę do lodówki.
  2. Schłodzone ciasto przekładamy na oprószony mąką papier do pieczenia, wałkujemy na koło (średnica ok. 30 cm). Przekładamy na blachę.
  3. Aronię mieszamy z mąką ziemniaczaną. Śliwki kroimy w ćwiartki. Wykładamy owoce na środku tarty, zostawiając brzegi wolne (ok. 2 cm). Owoce posypujemy cukrem wymieszanym z cynamonem i goździkami.
  4. Boki ciasta zawijamy ku środkowi tworząc "ramkę". Smarujemy ją z wierzchu białkiem, wkładamy do rozgrzanego piekarnika, pieczemy przez 30 minut w 200 stopniach.
  5. Galette podajemy z gałką waniliowych lodów.
Tosia

2 komentarze:

Ze względu na sporą ilość przychodzącego spamu, byłyśmy zmuszone włączyć na kilka dni weryfikacje obrazkową.
Z góry przepraszamy za utrudnienia przy komentowaniu :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...