Dzisiaj będzie trochę inaczej, zamiast kolejnego przepisu, chciałybyśmy podzielić się z wami relacją z pewnego wydarzenia, testowania nowego menu w Dwóch Zmianach, jednym z naszych ulubionych lokali na Monciaku w Sopocie. Miałyśmy to szczęście, że zostałyśmy zaproszene do przetestowania dań z nowej karty w formie małych przekąsek ( nie przestraszcie się, rzeczone dania znajdziecie oczywiście "normalnej" wielkości). Jako, że pewnie część z was jak co roku pojawi się w Sopocie na wakacje i naturalnie będzie spędzać czas w okolicy Monciaka, zdecydowanie możemy polecić Dwie Zmiany zamiast klasycznych, turystycznych miejscówek, w których zjecie mało finezyjne, oklepane dania.
Dwie Zmiany powstały dwa lata temu, w 2014 r. jako spółdzielnia socjalna założona przez grupę artystów (dokładny skład ekipy znajdziecie tutaj) i od razu podbiła serca zarówno mieszkańców jak i turystów. Lokal znajduje się bowiem w miejscu, w którym wcześniej, lata temu funkcjonował (niegdyś prężnie) legendarny Złoty Ul. Zachęceni wyglądem i klimatem knajpy wpadaliśmy tam ze znajomymi dość często prawie od samego otwarcia, bo powiemy wam szczerze, że w niewiele tego typu miejsc można znaleźć w Sopocie. Urzekła nas wyluzowana atmosfera (dania zamawiasz przy barze, więc nie ma tu klasycznej obsługi) i artystyczny chaos. No i jedzenie, które zaskakuje, gdyż miejsce na pierwszy rzut oka wygląda na zwykły pub z przekąskami. Z radością przyjęłyśmy więc zaproszenie do testowania nowej karty, bo poprzednią miałyśmy już obcykaną. Dodatkową motywacją było to, że zmienił się szef kuchni, który postanowił pokazać swoje wiosenne inspiracje.
Jak można w skrócie podsumować nasze wrażenia? Po pierwsze jakość. Świetne ryby z Helu i Połczyna (wędzony halibut, szprotki, śledzie, dorsz), przepyszna kaczka, z której Dwie Zmiany już były znane w poprzednich odsłonach menu. Całość uzupełniona niezliczoną ilością ziół, kiełków i jadalnych kwiatów. Po drugie smak. Wszystkie dania charakteryzuje lekkość, świeżość i wyraziste doprawionienie. Będzie to szczególnie atrakcyjne podczas gorących dni, gdy nie w głowie nam ciężkie, tłuste potrawy. Po trzecie piękne kompozycje. Lubimy minimalizm i łączenie stylów i technik, a w Dwóch Zmianach na telerzu znajdziecie nieprzekombinowane połączenia wizualne. W końcu za talerz odpowiadają tam artyści, którzy znają się na rzeczy. I choć mamy trochę złośliwości w naturze i chciałybyśmy się do czegoś przyczepić, to poza niektórymi małymi szczegółami, po prostu nie ma do czego!
menu, którym nas ugoszczono:
I zmiana
śledź/ szprotka/ kawior
Całość stanowiła bardzo lekką kompozycję, choć złożona była z mocno wyrazistych smaków.
II zmiana
wędzony halibut/ gruszka/ musztarda-miód
Ciekawie podana sałatka w pergaminie z gruszką, pysznym wędzonym halibutem i fantastycznym dressingiem
III zmiana
soczewica/ pak choi/ salsa pomidorowa
W smaku rewelacyjne, a jak na wegańskie danie fajnie doprawione (bo zwykle w testowanych przez nas wegańskich daniach właśnie z tym jest problem). Jedyna uwaga- kotleciki z soczewicy mogłyby być bardziej zwarte
IV zmiana
bulion rybny/ łosoś/ dorsz/ komosa ryżowa
Zaskakująca w smaku, gdyż nie starczyło komosy i kucharz zdecydował się na ryzykowny ruch i dodał do zupy prażoną grykę, która nadała fajnego aromatu. Plusem tej zupy niewątpliwie było to, że nie była bardzo tłusta, jak to zupy rybne mają w zwyczaju.
V intermezzo
sałaty/ werbena/ oregano
Szybki przerywnik z fantastycznym dressingiem i nutą werbeny.
VI zmiana
polędwiczka wieprzowa SV (sous vide)/ owoce leśne/ potatki
Polędwiczka była idealnie wysmażona i chrupała za sprawą gruboziarnistej soli morskiej.
VII zmiana
kaczka SV (sous vide)/ burak/ gruszka
Fajna kompozycja, szczególnie przypasowały nam buraczki, jednak według nas zabrakło kontrastu, wszystki dodatki były zbyt słodkie, dobrze byłoby przełamać smak czymś kwaśnym
VIII zmiana
biszkopt/ krem/ rokitnik
kompozycja kruszonki z pieczonego ciasta szpinakowego i pestek dyni, mascarpone, biszkoptowego buraczanego ciasta i orzeźwiającego rokitnika
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Ze względu na sporą ilość przychodzącego spamu, byłyśmy zmuszone włączyć na kilka dni weryfikacje obrazkową.
Z góry przepraszamy za utrudnienia przy komentowaniu :)