środa, 30 stycznia 2013

Tydzień z 5 składnikami #3: Musztardowe nuggetsy i pieczone frytki

































Inspiracji można szukać w wielu miejscach. Przeglądając książki kucharskie, wertując kartki świeżo wydanych magazynów kulinarnych, zerkając w ekran telewizora. Podróżując po świecie, odwiedzając lokale gastronomiczne, prowadząc rozmowy ze znajomymi, słuchając muzyki. Jeśli jednak nie masz w sobie odwagi, wystarczająco rozwiniętej wyobraźni i miłości do jedzenia, to każde Twoje danie będzie nudne i bez smaku.
Dlatego uważam, że nie trzeba być wykształconym kucharzem i obytym na salonach smakoszem, by tworzyć znakomite dania. Wystarczy odrobina pasji, a inspirację można znaleźć nawet w prawie pustej lodówce.
W życiu cenię sobie harmonię, poszukuję jej także w kuchni. Jednego dnia potrafię wyprawić wystawną kolację, korzystając z ekskluzywnych produktów. Następnego dnia (szczególnie, gdy zbliża się koniec miesiąca) mogę cieszyć się najprostszym obiadem, przygotowanym z ostatnich składników z kuchennych zapasów. Co prawda zawsze pod ręką mam swoje ulubione przyprawy, które przyjaciele przywożą mi z podróży, one niezwykle urozmaicają proste potrawy. Czasem nie są wcale potrzebne do przyrządzenia szybkiej, domowej przekąski.
W dzisiejszym przepisie, nawiązującym do Tygodnia z 5 składnikami, nie występują inne przyprawy niż sól i pieprz. Dodatkowym wzbogaceniem smakowym jest tu musztarda. Reszta składników to piersi kurczaka, płatki kukurydziane, ziemniaki, oliwa i mąka. Chyba prościej być nie może. A przekąska wyszła z tego znakomita :)
Ps. Jeśli zdecydujecie się na 6 składnik, polecam wymieszać miód z musztardą jako dip.





































Musztardowe nuggetsy z kurczaka
  • podwójna pierś kurczaka
  • płatki kukurydziane
  • mąka pszenna
  • łyżeczka musztardy
  • jajko
  • sól
  • pieprz
  • oliwa/olej rzepakowy
  1. Mięso myjemy, osuszamy, oczyszczamy z błonek. Piersi kroimy w kawałki o wymiarach ok. 2x3 cm. Przyprawiamy solą i pieprzem z dwóch stron. Jeśli jest taka potrzeba, przykrywamy folią spożywczą i lekko rozbijamy tłuczkiem do mięsa.
  2. Do głębokiej miseczki wbijamy jajko, dodajemy musztardę i roztrzepujemy trzepaczką.
  3. Bierzemy drugą miseczkę i wsypujemy mąkę pszenną. Do moździerza lub foliowej torebki wsypujemy płatki kukurydziane i rozcieramy je lub uderzamy wałkiem, aby były drobniejsze. Gotową panierkę wsypujemy do głębokiego talerza.
  4. Przyprawione kawałeczki kurczaka obtaczamy w mące, następnie maczamy w jajku i przekładamy do miseczki z płatkami kukurydzianymi. Dokładnie obtoczone kawałki mięsa w płatkach kukurydzianych odkładamy na talerz/tackę.
  5. Na patelnię wlewamy oliwę lub olej rzepakowy. Tłuszcz rozgrzewamy. Nuggetsy smażymy po kilka minut z każdej strony, aż panierka będzie rumiana.
  6. Usmażone nuggetsy odsączamy z tłuszczu za pomocą ręczników papierowych.
Pieczone musztardowe frytki
  • kilka ziemniaków 
  • 1/2 łyżeczki musztardy
  • 3 łyżki oliwy
  • sól
  • pieprz
  1. Ziemniaki obieramy, opłukujemy pod zimną woda i osuszamy. Kroimy w cienkie słupki, przyprawiamy solą i pieprzem.
  2. W miseczce mieszamy musztardę z oliwą, wrzucamy do środka przyszłe frytki i dokładnie mieszamy. Przekładamy ziemniaki na blachę wyłożoną pergaminem, tak aby się ze sobą nie dotykały.
  3. Frytki pieczemy przez 20-25 minut, w temperaturze 190 stopni.
Tosia

14 komentarzy:

  1. Pyszna kompozycja, pięknie podana! Bardzo podoba mi się pomysł 5 składników. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. lubię takie musztardowe dania!

    OdpowiedzUsuń
  3. Challenge z przepisami z "włoskiego tygodnia" w roli głównej już wykonany. Coś czuje, że teraz czas żeby u mnie w domu zagościły przepisy z tego "tygodnia...". Mój młodszy brat pokocha te dania :))

    OdpowiedzUsuń
  4. Mmmm wygląda pysznie :) Ostatnio właśnie bardzo polubiłam połączenie miodu z musztardą. Patrząc na Wasze zdjęcia, żałuję, że nie mam możliwości by tak pięknie uchwycić swoich. Wiadomo, nic tak nie zachęca do konsumowania, jak tak pięknie sfotografowane jedzenie. Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  5. ja robiłam z pikantną panierką, dodałam słodkiej i ostrej papryki do płatków. Twoja łagodniejsza wersja też do mnie przemawia:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Lubię czasem takie domowe fast foody :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. ciekawy pomysł z tymi potrawami z 5 składników. czasem mniej znaczy więcej. prostota w cenie :) a ten domowy fast food bardzo przypadł mi do gustu.

    OdpowiedzUsuń
  8. pyszności! uwielbiam wszystko co w panierce:)))

    OdpowiedzUsuń
  9. Robię podobne, ale bez musztardy, za to z duża ilością chilli i potwierdzam, są przepyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  10. ogladajac te zdjecia czlowiek z miejsca staje sie glodny ;/

    OdpowiedzUsuń
  11. Co za pychota. Domowy fastfood to jest to :)

    OdpowiedzUsuń

Ze względu na sporą ilość przychodzącego spamu, byłyśmy zmuszone włączyć na kilka dni weryfikacje obrazkową.
Z góry przepraszamy za utrudnienia przy komentowaniu :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...