
Chicken chilli men ( 2 duże porcje)*
- 150g makaronu soba
- 3 łyżki oliwy
- 2 małe piersi z kurczaka
- 1 zielona papryka
- pół cukinii
- pół czerwonej cebuli
- pęczek szczypiorku
- 300 ml sosu chilli (poniżej)
Sos chilli:
- 2 łyżki oliwy
- 2 poszatkowane źdźbła trawy cytrynowej (po usunięciu zewnętrznych listków)
- 1 łyżeczka startego świeżego imbiru
- 1 poszatkowana chilli
- 2 poszatkowane ząbki czosnku
- pół łyżeczki soli
- pół łyżeczki cukru
- 1 łyżka sosu sojowego o niższej zawartości soli
- 1 poszatkowana czerwona papryka
- 1 łyżka słodkiego sosu chilli
- 1 łyżka ketchupu
- 300 ml wody
Przygotuj sos chilli. Rozgrzej na patelni oliwę i dodaj trawę cytrynową, imbir, chilli, czosnek, sól, cukier i sos sojowy. Smaż na małym ogniu przez 7-8 minut. Dodaj paprykę i smaż dalej przez 8-10 minut. Dodaj resztę składników i gotuj przez 10 minut. Zmiksuj całość blenderem.
Zagotuj wodę w średniej wielkości garnku, wrzuć makaron soba i gotuj przez 2-3 minuty. Przecedź przez sitko i zahartuj zimną wodą. Odłóż, aby ociekł z wody.
Pokrój kurczaka na paski grubości 1cm, posól i popierz i odłóż na bok. Paprykę pokrój na średniej wielkości kawałki, usuwając uprzednio gniazda nasienne. Na małe kawałki pokrój też cukinię i cebulę. Pęczek szczypiorku poszatkuj i ok. 1/4 odstaw do dekoracji.
Mocno rozgrzej woka, następnie dodaj oliwę. Wrzuć kurczaka, paprykę, cukinię i cebulę i smaż przez ok. 3-4 minuty, aż kurczak będzie ugotowany. Dodaj sos chilli i doprowadź do wrzenia. Możesz podać danie na makaronie soba, lub gdy mieszanka zacznie wrzeć, wrzucić makaron i pomieszaj z sosem bezpośrednio na woku.
Śliwka
* Zmodyfikowany przepis z książki " The Wagamama Cookbook"
lubie takie dania ^^
OdpowiedzUsuńmmm ale pysznie wygląda ! lubię takie ;)
OdpowiedzUsuńpycha!
OdpowiedzUsuńMysle, ze predzej czy pozniej Wagamama przywedruje do Polski. A na razie mozna sobie przyrzadzic dania rodem z tej sympatycznej sieciowki w domu :)
OdpowiedzUsuńJak to smacznie wygląda, mniam!:)
OdpowiedzUsuńWspaniałe! W Monachium też niestety nie ma... :( To ja poproszę u Was więcej przepisów z tej książki! :)
OdpowiedzUsuńJadłam w Wagamama tej zimy, z koleżanką, która mieszkała ze mną w Japonii i stwierdziłyśmy, że mimo wszystko to jednak nie było to, choć nie powiem żeby nam nie smakowało :)
OdpowiedzUsuńWagamama to mila siecowka ale nic ponad to....lubilam tam zupy bo wiedzialam ze po takiej misce bede najedzona!
OdpowiedzUsuńŚwietne połączenie;) Pycha;)
OdpowiedzUsuńO Wagamama nie słyszałam, zaraz sobie o tym poczytam. A co do przepisu, jak tylko patrzę na składniki i na zdjęcie, to się zastanawiam, czemu tak rzadko jadam chińskie dania - są tak fenomenalnie proste i tak pyszne! ten makaron soba robi tu dużą rzecz, sprawia że całe danie jest jeszcze lepsze niż byłoby ze zwykłym ryżem.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Monika
Fajna i smaczna propozycja, chęć mam na Twoje danie! Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńWygląda mega apetycznie!!! zapisuję do wypróbowania na lepsze czasy :)
OdpowiedzUsuńzapowiada się smakowicie :-)
OdpowiedzUsuńPycha przepis, chętnie bym coś takiego zjadła :)
OdpowiedzUsuńchilli uwielbiam :)
OdpowiedzUsuń