sobota, 3 marca 2012

Słodka sobota #43: Szybki urodzinowy tort z musem czekoladowym






































                Wczoraj miałam urodziny o czym mogliście się dowiedzieć z naszej strony na facebooku.
  Dziękuję Śliwce i wszystkim za życzenia oraz miłe słowa :)
Z tej okazji upiekłam tort..sama dla siebie! Może i jest to mała fanaberia, ale urodziny to taki jedyny dzień w roku, w którym sobie można pozwolić na takie wybryki.
Oczywiście skończyło się na tym, że wystawiłam go dla gości podczas imprezy urodzinowej i zdążyłam zjeść jedynie kawałek.
Ponieważ poświęciłam dużo czasu na przyszykowanie różnych przekąsek nie miałam już czasu by upiec jeszcze pracochłonny tort.
Początkowo chciałam ozdobić ciasto masą plastyczną z pianek Marshmallows, ale potem stwierdziłam, że taka wersja byłaby zdecydowanie zbyt słodka. Stanęło więc na szybkim torcie. 
Spód z białej czekolady ozdobiłam słodkimi piankami zatopionymi w moim ulubionym musie czekoladowym :)



Urodzinowy tort z musem czekoladowym
Spód z białą czekoladą:
165 g mąki
165 g cukru pudru
3 jajka
100 g startej białej czekolady
2 łyżki oliwy
pół łyżeczki sody oczyszczonej
Mus czekoladowy:
200 g gorzkiej czekolady
białko z dwóch jajek
330 g śmietanki kremówki (u mnie 30%)
Dekoracja:
100 g pianek Marshmallow
rurki w czekoladzie (2 opakowania - 560 g)

1. Do dużej misy przesiewamy mąkę i cukier puder, dodajemy jajka (o temperaturze pokojowej), sodę oczyszczoną i oliwę - miksujemy 3 minuty do dokładnego połączenia składników. Do powstałej masy dodajemy startą na dużych oczkach białą czekoladę. Ciasto przekładamy do okrągłej tortownicy wysmarowanej tłuszczem i wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika do 180 stopni na 20 minut. Gotowy spód studzimy.
2. W misce nad parą wodną rozpuszczamy gorzką czekoladę - studzimy. Szykujemy dwa wysokie naczynia, w jednym ubijamy białka na sztywną pianę (sprawdzamy odwracając miskę do góry nogami), a w drugim naczyniu ubijamy kremówkę. Obie masy powoli łączymy i miksujemy. Na koniec dodajemy rozpuszczoną czekoladę i ostrożnie mieszamy.
3. Na upieczony spód wykładamy masę czekoladową, smarujemy także boki tortu. Rurki waflowe dzielimy na dwie lub trzy części i obkładamy nimi boki ciasta. Wierzch tortu dekorujemy cukrowymi piankami i posypujemy kakao. Tort chłodzimy w lodówce minimum 2 godziny.

Tosia

23 komentarze:

  1. połączenie słów szybki, tort i mus czekoladowy to jest to co tygry...., tzn. Łasuchy lubią najbardziej :-D

    OdpowiedzUsuń
  2. fajnie że szybki i że czekoladowy, bo zbliżają się urodziny miśka:)))

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda bajecznie;) Jedząc taki tort czułabym się jak dziecko;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wszystkiego najlepszego - dużo radości, szczęścia i zdrówka! Tort bardzo oryginalny i na pewno zniknął w 5 minut:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wszystkiego najlepszego Tosiu-Samosiu, co sama sobie pieczesz takie pyszne torty!:-))

    OdpowiedzUsuń
  6. spóźnione wszystkiego najlepszego :), a tort super!

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo efektowny i zapewne pyszny tort, sto lat Tosiu, powodów do uśmiechu co dnia! :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Sto lat!:) A tort super wyszedl i jak uroczo wyglada z tymi piankami na gorze:) Super pomysl:)

    OdpowiedzUsuń
  9. O,jaki wspaniały tort! Wszystkiego najlepszego!:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Wszystkiego najlepszego!
    Tak się składa, że sama będę musiała zrobić dwa torty... więc przepis się przyda :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Od Niej i od Niego życzenia nieco spóźnione, ale pełne cudnych smaków:)

    OdpowiedzUsuń
  12. Takie ciacho na urodziny to chyba najlepszy prezent, jaki można komuś dac :)

    OdpowiedzUsuń
  13. super - taki mega niezdrowy tort musi smakowac proporcjonalnie pysznie do tego ile ma kalorii:)

    OdpowiedzUsuń
  14. Spóźnione wszystkiego najlepszego!
    Bajeczny tort :-)

    OdpowiedzUsuń
  15. Spóźnione sto lat!
    Tort wygląda obłędnie. Ja tu na diecie, a Wy dziewczyny z takimi zdjęciami!

    OdpowiedzUsuń
  16. Wszystkiego najlepszego :D A tort śliczny, wygląda bardzo fanaberyjnie, ale w urodziny wszystko wolno! Ciekawa jestem jak smakował :]

    OdpowiedzUsuń
  17. Słodko mi od samego patrzenia! Pozytywnie słodko ;)

    OdpowiedzUsuń
  18. 102 lata! ;-D i dużo słodkości!


    www.przysmakiewy.pl

    OdpowiedzUsuń

Ze względu na sporą ilość przychodzącego spamu, byłyśmy zmuszone włączyć na kilka dni weryfikacje obrazkową.
Z góry przepraszamy za utrudnienia przy komentowaniu :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...