sobota, 11 lutego 2012

Słodka sobota #40: Walentynkowe czekoladowe fondanty z płynnym nadzieniem


Walentynki walentynkami, a ja przedstawię wam sposób jak przekonać waszego faceta (dziewczynę?) do wszystkiego bez względu na dzień. No może głównie mojego faceta. 
Często dziwi mnie jego zamiłowanie do czekolady. Oczywiście sama ją uwielbiam, jak każdy na tym świecie, ale mam wrażenie, że on po prostu oddałby wszystko za czekoladowy deser z płynnym wnętrzem. 
Gdy przychodzi pora zamawiania deserów lubimy bawić się w "zgadnij co wezmę". Zawsze wygrywam. Szukam szybko czegoś straaaasznie czekoladowego, najlepiej suflet/fondant/moelleux i już wiem co wybierze. A ze mną już nie jest tak łatwo:)
Walentynkowo i niewalentynkowo dzisiaj jemu dedykuje ten deser.

Walentynkowe czekoladowe fondanty z płynnym nadzieniem (ok. 8-10 sztuk)*
-100g masła
- szczypta soli
- 150g gorzkiej czekolady 70 %
- 4 duże jajka
- 125g cukru trzcinowego
- 2 łyżki mąki pszennej
- skórka otarta z 1 pomarańczy
- 8-10 kostek białej czekolady
- lody waniliowe

Czekoladę połamaną w kostki, szczyptę soli i masło pokrojone na małe kawałki umieść w metalowej misce. Do garnka nalej 1/4 wody i doprowadź do wrzenia.
Umieść miskę na garnku, tworząc kąpiel wodną, i mieszaj aż powstanie jednolita masa. Odstaw do ostygnięcia.
W oddzielnej misce zmiksuj mikserem jajka z cukrem aż stworzą jasną, puszystą masę (ok. 5 minut).
Dodaj do nich mąkę, wystudzoną masę czekoladową i pomieszaj szpatułką/ łyżką (nie mikserem). Zetrzyj do masy skórkę z pomarańczy i zamieszaj.
Foremki do muffinów w kształcie serduszek napełnij masą w całości (jeśli nie posiadasz silikonowej formy, wysmaruj zwykłą porządnie masłem, a dno wyłóż papierem do pieczenia). W środek każdej foremki włóż kostkę białej czekolady, lekko upychając ją w środku. Foremki włóż do lodówki na co najmniej godzinę.
Rozgrzej piekarnik co najmniej pół godziny przed planowanym pieczeniem do 180 stopni (160 na termoobiegu). Gdy będzie już dobrze nagrzany, wsadź foremki i piecz dokładnie 12 minut.
Po upływie tego czasu daj im ostygnąć przez kilka minut i nałóż po gałce loda na talerze. Ostrożnie wyjmij, podważając nożem i pomagając sobie łyżeczką. Jedz gdy jeszcze ciepłe.

* Przepis Jamiego Olivera z lutowego magazynu Kuchnia

Śliwka

23 komentarze:

  1. Ciepły czekoladowy deserek i lody, jejciu jakie to musiało być pyszne:))

    OdpowiedzUsuń
  2. czy w środku jest płynna biała czekolada?

    och!

    ja też jestem maniaczką czekolady. też bym się dała pokroić za taki deser.

    sama planuję czekoladowe walentynki!

    OdpowiedzUsuń
  3. Ahhhhh, czekoladowe wspaniałości. Wspaniałe pyszności :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pięknie wyglądają i zapewne pysznie smakują:-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ulubione czekoladowe ciastko mojego męża. Pychotka, rozpływa się jakby w środku był budyń, pięknie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Genialne na walentynki plus wygląda wprost przepysznie!

    OdpowiedzUsuń
  7. idealny deser na walentynki,

    buziaki :*

    OdpowiedzUsuń
  8. te fondanty są boskie, mam je na oku od kąd dostałam pocztą lutową kuchnie. sama sie nie mogę doczekaż aż je zrobie u siebie:))
    chyba nie ma osoby na które by one nie podziałały :D

    OdpowiedzUsuń
  9. Pysznie wyglądają! Też mam je w planach :-)

    OdpowiedzUsuń
  10. Ach,muszę je kiedyś koniecznie zrobić. Bosko wyglądają:) Na Walentynki idealne wg mnie:)

    OdpowiedzUsuń
  11. mam foremkę z serduszkami :) wypróbuję! świetna propozycja :)

    OdpowiedzUsuń
  12. przyjemnie czekoladowy deser:)

    OdpowiedzUsuń
  13. takie serduszko z duszą jest pyszne!!!:)) wprost uwielbiam:)

    OdpowiedzUsuń
  14. Ja mam tak samo jak twoj facet: gdybym miala do konca zycia jesc tylko jedna rzecz, to bylaby to czekolada. Takim fondantem mozna by zdobyc moje serce :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Kocham białą czekoladę, porwałabym taki deser od razu :)

    OdpowiedzUsuń
  16. A co z tą mąką? W liście składników jest, a w przepisie nie widzę... Ale zrobiłam wczoraj dodając mąkę do ubitych jajek - wiem, czy tak miało być, ale wyszło przepysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  17. @Anonimowy Właśnie do nich powinno się ją dodać:) Już zmieniam!

    OdpowiedzUsuń
  18. Płynne nadzienie? Mhmh.. szczerze powiedziawszy do dziś nie wypróbowałam jeszcze tego przysmaku, zapewne popełniłam błąd kiedy patrzę na to zdjęcie od razu mam ochotę na jego zjedzenie ;-D



    www.przysmakiewy.pl

    OdpowiedzUsuń
  19. People accused of wire fraud need the help of an experienced attorney to understand the complexities of the legal system in the complex world of white-collar crime. It is crucial to retain the services of a committed and experienced lawyer who can defend your rights if you find yourself embroiled in a wire fraud case in New Jersey. new jersey wire fraud lawyer

    OdpowiedzUsuń

Ze względu na sporą ilość przychodzącego spamu, byłyśmy zmuszone włączyć na kilka dni weryfikacje obrazkową.
Z góry przepraszamy za utrudnienia przy komentowaniu :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...