wtorek, 14 lutego 2012

Hiszpańskie ciasteczka na oliwie o smaku pomarańczowym (Tortas de aceite)

Wielkimi krokami zbliża się tłusty czwartek, więc w tym tygodniu będzie u nas bardzo słodko;)
Mimo, że jestem wielką fanką pączków i tradycyjnych faworków, to postanowiłam w tym roku trochę urozmaicić ten "dzień słodyczy".
Jakiś czas temu byłam w Hiszpanii, konkretnie w Andaluzji, skąd wywodzą się te wspaniałe ciasteczka i postanowiłam w ostatniej chwili kupić te rarytasy w ramach pamiątki. Przyznam, że jadłam je po raz pierwszy, a w smaku bardzo przypominały polskie faworki, dlatego uznałam, że zrobienie ich na tłusty czwartek będzie świetnym pomysłem. Polecam każdemu, bo są bardzo proste i szybkie w wykonaniu.

Hiszpańskie ciasteczka na oliwie o smaku pomarańczowym (Tortas de aceite) [16 sztuk]*
- 50ml oliwy z oliwek
- skórka obrana z połówki pomarańczy + starta skórka z drugiej połówki
- łyżeczka mielonego kardamonu
- 180g mąki
- 1 łyżeczka drożdży instant
- 30g cukru
- szczypta soli
- 80ml ciepłej wody
- 1 łyżka sezamu
- cukier puder do posypania

Rozgrzej piekarnik do 190 stopni.
Na małym ogniu, na patelni rozgrzej oliwę, dodaj obraną skórkę z pomarańczy i smaż przez około 7 minut. Odstaw z ognia, wyjmij skórkę, dodaj łyżeczkę kardamonu i poczekaj aż całość ostygnie.
W dużej misce pomieszaj mąkę, drożdże, cukier, sól, sezam i startą skórkę z pomarańczy. Powoli dodawaj oliwę i wodę, cały czas mieszając aż powstanie jednolita masa. Zagnieć ją kilka razy. Utwórz rulon i podziel na 16 części. Każdą część rozwałkuj na kształt bardzo cienkiego (1-2mm) koła i ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz przez ok. 15 minut, aż ciasteczka się zarumienią. Odstaw do ostygnięcia. Można posypać cukrem pudrem.

*proporcje z przepisu z Lawendowego Domu

Śliwka

17 komentarzy:

  1. Wyglądają bardzo zachęcająco :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Zapowiada się niezła uczta :)

    OdpowiedzUsuń
  3. zawsze mnie ciekawią hiszpańskie słodkości :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ciekawe są te ciasteczka :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Czym można zastąpić kardamon? Bo uparcie się przede mną chowa. Cynamon pewnie odpada. ;p

    OdpowiedzUsuń
  6. A co z tą podsmażoną skórką z pomarańczy z kardamonem?

    OdpowiedzUsuń
  7. @Monika Przepraszam, zapomniałam napisać. Skórkę wyjmujemy przed dodaniem kardamonu.
    @Sue Ja mielony kardamon dopadłam w delikatesach Piotr i Paweł, ostatnio widziałam też chyba w Bomi. Proponuję pominąć albo na przykład dodać anyż gwiazdkowy jak w przepisie z Lawendowego Domu, który podałam pod notką:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Uwielbiam te ciasteczka! Sama nie wiem czemu jeszcze ich nie robilam. W koncu nie sa jakies szczegolnie trudne... Bosko wygladaja na waszym zdjeciu, az slysze, jak chrupia :)

    OdpowiedzUsuń
  9. wyglądają na obłędnie chrupiące, do tego jeszcze ten pomarańczowy smak, no pychota :) pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  10. Ale fajne ciasteczka, jeszcze się takimi nie spotkałam!

    OdpowiedzUsuń
  11. Świetny przepis! A ja w ostatnim czasie szukam inspiracji na upieczenie ciasteczek.. ;-)


    www.przysmakiewy.pl

    OdpowiedzUsuń
  12. hi,
    Freelance IP Network Engineer
    IP networks must function in a stable and reliable manner, and that is where IP network engineers intervene. They can maintain the network, as well as supervise the work, such as updating and modifying the IP network, since it needs to grow and expand over time.

    OdpowiedzUsuń

Ze względu na sporą ilość przychodzącego spamu, byłyśmy zmuszone włączyć na kilka dni weryfikacje obrazkową.
Z góry przepraszamy za utrudnienia przy komentowaniu :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...