sobota, 3 września 2011

Słodka sobota #17: Sernik z dynią, białą czekoladą i kurkumą


















Nie ma co się oszukiwać, jesień zbliża się do nas wielkimi krokami! 
Oprócz nieprzyjemnej pogody, wiążą się z tym także duże zmiany w kuchni. Żegnamy słodkie maliny i kwaśne porzeczki, aby powitać wszechstronną dynię i pieczone kasztany. 
Lubię dynię za to, że stwarza tak wiele możliwości, można z niej zrobić kopytka (już wkrótce na blogu), ozdobić dom lub założyć na głowę na halloween i zrobić z nią sernik!
Sernik z dynią to zdecydowanie propozycja deseru dla odważnych. Jego smak jest niepowtarzalny, a w połączeniu z białą czekoladą i kurkumą tworzy kompozycję niezapomnianą. Wyszedł bardzo kremowy, że aż rozpływa się w ustach. 
Zachęcam was do spróbowania go w jesienną słodką sobotę :)


Sernik z dynią, białą czekoladą i kurkumą
Spód:
165 g czekoladowych ciasteczek
60 g masła
60 g gorzkiej czekolady
łyżka kakao
Masa serowa :
500 g twarogu dwukrotnie mielonego
*szklanka puree z dyni
2 jajka
125 g cukru pudru
100 g białej czekolady
skórka z 1 cytryny
łyżka kurkumy

Zaczynamy od spodu, kruszymy ciasteczka, a w kąpieli wodnej rozpuszczamy masło i czekoladę. Gdy trochę przestygnie łączymy z okruchami i łyżką kakao.
Na spód tortownicy wykładamy krążek papieru do pieczenia i masę z ciasteczek. Dokładnie ubijamy pięścią lub łyżką, aby powstała równa warstwa. Formę wkładamy na pół godziny do zamrażalnika lub na godzinę do lodówki.
Białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, odstawiamy do ostygnięcia. Twaróg miksujemy z cukrem na puszystą masę, przez 5 minut. Następnie miksując dodajemy stopniowo puree z dyni, skórkę z cytryny i po jednym jajku. Odmierzamy ok. 10 łyżek (lub 1 chochlę od zupy) i dodajemy do mniejszej ilości masy łyżkę kurkumy. Do drugiej masy dodajemy rozpuszczoną białą czekoladę i dokładnie mieszamy.
Na ciasteczkowy spód wykładamy masę serową z białą czekoladą, a na wierzchu tworzymy esy-floresy z masy z kurkumą. Sernik pieczemy godzinę w temperaturze 180 stopni. Przed podaniem schłodzić godzinę w lodówce.

*Puree z dyni
Kawałki dyni ze skórką pieczemy w temperaturze 200 stopni przez 25 minut. Dalej studzimy i obieramy ze skórki. Dynię miksujemy blenderem na puree.


Tosia

30 komentarzy:

  1. Jestem zachwycona połączeniem składników:)

    OdpowiedzUsuń
  2. O,co za jesienne smakowitości;)sernik uwielbiam,wieęc chętnie bym skosztowała takiego.

    OdpowiedzUsuń
  3. Sernik i dynia, to brzmi bardzo smakowicie :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Ile dobrości w jednym serniku:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Lajk it! Zawsze robicie człowiekowi smaka. :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Sernik z dynią - ale połączenie :-) Na pewno ma niepowtarzalny smak ;-)

    OdpowiedzUsuń
  7. niesamowite połączenie i cudny kolor - smak zapewne też genialny:)))

    OdpowiedzUsuń
  8. Bardzo ciekawy pomysł, podoba mi się. :) I strasznie ciekawa jestem tych dyniowych kopytek. :D

    A żeby zrobić taki serniczek należy zgnieść gruszkę i umieścić ją na dnie naczynia. Potem mieszamy dużą kopiastą łyżkę mączki migdałowej, jajko, ok. 70 gram twarogu, ewentualnie odrobinę aromatu migdałowego dla wzmocnienia smaku i dowolną substancję słodzącą (ja słodziłam to 'od zewnątrz' po upieczeniu i też było dobre). Masę wylewamy na gruszkę, wkładamy do nagrzanego wcześniej do 200 stopni piekarnika. Pieczemy ok. 25 min. 5 minut przed końcem pieczenia, posypałam serniczek płatkami migdałów. :D

    Pozdrawiam! :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Niesamowite połączenie smaków! A ten kolor... istna bajka :)

    OdpowiedzUsuń
  10. U wszystkich serniki! ;-)
    Chciałabym poczuć ten smaczek. ;-)

    OdpowiedzUsuń
  11. A ja mam własnie ochote wypróbowac sernik z kurkumą, do którego namawia mnie znajoma :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Jestem niesamowicie wręcz ciekawa jak smakuje taki sernik.. ostatnio coraz więcej sernikowych wariacji spotykam na blogach.. :) Wygląda pysznie, a smak dyni.. nieporównywalny z niczym innym. Spróbuję w naprawdę mocno jesienny wieczór.. na razie wciąż mam maliny..:)
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  13. uwielbiam każde serniki :)

    czysiek.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  14. Jeszcze nigdy takiego nie probowalam ; ) ale wierze, ze jest wspanialy w smaku, chyba zaraz zapukam do Waszych drzwi ; )

    OdpowiedzUsuń
  15. Ale że wszystkie te składniki w jednym serniku? Jesteście boskie :D

    OdpowiedzUsuń
  16. Ty to masz jednak niebanalne pomysly :) W zyciu nie wpadlabym na takie polaczenie smakow.

    OdpowiedzUsuń
  17. Sernik wygląda wspaniale :) Jeszcze w takim wydaniu nie jadlam :)

    OdpowiedzUsuń
  18. ja dynię uwielbiam, m.in. za kolor! ale smak też ma pyszny. Uwielbiam też tę porę roku, wczesną jesień za bogactwo smaków.
    Sernik wygląda niesamowicie, kolor ma taki optymistyczny. I domyślam się jego kremowości, już prawie czuję go na języku.

    Pozdrawiam ciepło
    Monika
    www.bentopopolsku.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  19. mam chęć zrobić taki sernik, ciekawe jak smakuje

    OdpowiedzUsuń
  20. Jestem pod wrażeniem połączenia!:)

    OdpowiedzUsuń
  21. Inspirujące połączenie..



    www.przysmakiewy.pl

    OdpowiedzUsuń
  22. Z dynią! WOw, bardzo jestem ciekawa smaku !:)

    OdpowiedzUsuń
  23. Zachwyca mnie Twoja propozycja na połączenie dyni i sera. Warto spróbować.

    OdpowiedzUsuń
  24. super!!!!!! sernika z dynia jeszcze nie robilam-ciekawie brzmi, za to uwielbiam rozne inne pysznosci z dynia,a gnocchi dyniowe z szalwiowym maslem i parmezanem sa po prostu dla mnie the best!!!
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  25. fantastyczne połączenie, na dynie w serniku chyba bym nie wpadła ;-)

    OdpowiedzUsuń
  26. Super! Mimo uprzedzeń rodziny do dyni, wszystkim zasmakowało :)
    Szkoda, że nie ma możliwości dodawania zdjęć w komentarzu, bo bym się pochwaliła ;)
    Pozdrawiam, wasza wierna czytelniczka i fanka :D

    OdpowiedzUsuń

Ze względu na sporą ilość przychodzącego spamu, byłyśmy zmuszone włączyć na kilka dni weryfikacje obrazkową.
Z góry przepraszamy za utrudnienia przy komentowaniu :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...