sobota, 23 lipca 2011

Słodka sobota #12: Krajanka jagodowo-porzeczkowa pod kokosową pierzynką
































Czas tak szybko leci, mam wrażenie iż co dopiero rozpoczynałyśmy cykl słodkich sobót, a tu już 12 notka z tej serii! 
Dziś mocno owocowo, w końcu mamy lato, więc grzechem by było nie korzystać z sezonowych owoców.
Krajanka jest wilgotna tak jak lubię, a kokosowa kruszonka świetnie się komponuje z owocami leśnymi. Jest idealna na tak ponury dzień jak dziś, ponieważ sprawia, że na chwilę można poczuć się słonecznie. Ma jednak jedną wadę : znika w mig!
Próbowałam już wersji z samą porzeczką i z konfiturą z dzikiej róży i zdecydowanie jagodowo-porzeczkowa wersja została moim faworytem :)
Życzę wszystkim słodkiej soboty, moja taka będzie, ponieważ wybieram się do pracy..a pracuję w kawiarni.























Krajanka jagodowo-porzeczkowa pod kokosową pierzynką
przepis na keksówkę o wymiarach 13,5x39 cm
Spód:
90 g miękkiego masła
110 g cukru
jajko
135 g mąki pszennej
łyżeczka sody oczyszczonej
Nadzienie:
100 g czerwonej porzeczki
200 g jagód
łyżka masła
2 łyżki mąki
30 g cukru
Kokosowa pierzynka:
80 g wiórków kokosowych
25 g cukru
jajko

Zaczynamy od spodu: rozgrzewamy piekarnik na 180 stopni. Masło, jajko i cukier ubijamy mikserem na puszystą masę. Dodajemy przesianą mąkę z sodą i mieszamy. Blachę smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto przekładamy do formy (ma być cienkie) i wkładamy do piekarnika na 15 minut.
Owoce myjemy, czerwoną porzeczkę obieramy z gałązek. Łyżkę masła roztapiamy w rondelku, gdy odrobinę przestygnie mieszamy z mąką i cukrem, a następnie z owocami. Jagody i porzeczki wykładamy na podpieczony spód.
Wiórki kokosowe mieszamy z cukrem i jajkiem tworząc kruszonkę. Wykładamy ją na owoce. Ciasto wkładamy do piekarnika na 25-30 minut. Upieczoną krajankę posypujemy z cukrem pudrem, można też podać ją z lodami.

Tosia

24 komentarze:

  1. Ale smaki!! Bardzo słodka ta sobota ;) U mnie ciasto z brzoskwiniami, ale wasze też mnie bardzo kusi!

    OdpowiedzUsuń
  2. Prawie wszystkie dobre rzeczy mają taką wadę, ale lepsze to, niż gdyby miało się marnować ;)
    Pysznie to wygląda, połączenie kokosa i kwaskowych owoców jest pyszne
    Pozdrawiam i przyjemnej pracy życzę ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pysznie!Dla mnie idealne na pochmurne śniadanie.Plus kawa z pianką.

    OdpowiedzUsuń
  4. jak od rana widzi się i czyta takie rzeczy to jak utrzymac tu wagę???pychota...

    OdpowiedzUsuń
  5. Rany jakie pyszności! Mega pełna owoców i ta kruszonka kokosowa-mmm mniam:)

    OdpowiedzUsuń
  6. wspaniała krajanka :) uwielbiam takie słodkości! i wiem z doświadczenia, że bardzo szybko znikają :) pycha!

    OdpowiedzUsuń
  7. wszystkie owocowe krajanki są wspaniałe - ta musiała być pyszna! mniam! :)

    OdpowiedzUsuń
  8. wspaniała krajanka :) na pyszne rozpoczęcie dnia z kawą i kawałkiem takiego ciacha

    OdpowiedzUsuń
  9. Miły początek dnia z takim ciachem. Przyjemnej pracy!

    OdpowiedzUsuń
  10. słodkie soboty są najprzyjemniejsze. kiedyś na pewno wybiorę się do tej kawiarni!:-)

    OdpowiedzUsuń
  11. Słodka sobota to jeden z najprzyjemniejszych cykli blogowych.. a jutro będzie śniadanie do łóżka, prawda? :)
    Smakowita krajanka. A praca w kawiarni.. to chyba jedna z przyjemniejszych jakie można sobie wymarzyć.. <3
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  12. Podobno iż oliwa z oliwek ma więcej tłuszczów nasyconych od oleju rzepakowego(dlatego to jego wybrałam).

    Uważam, że cieciorka jest wspaniała i nadaje się idealnie do wielu przeróżnych dań. Uwielbiam ją ^^

    OdpowiedzUsuń
  13. Wspaniałości. Ja już dzisiaj upiekłam babeczki, więc na nic więcej słodkiego nie zasługuję, ale może skuszę się w przyszłym tygodniu. Trzeba sobie w końcu osłodzić lato, skoro nie ma słońca :-)

    OdpowiedzUsuń
  14. Mmm, uwielbiam ciasta w których królóją przede wszystkim owoce, a zaraz po nich kruszonka :D

    OdpowiedzUsuń
  15. Wyglada oblednie! Mam slabosc do krajanek :)

    OdpowiedzUsuń
  16. krajanka śliczna :) moocno owocowa, a kruszonki uwielbiam!

    OdpowiedzUsuń
  17. mocno owocowa,domowa krajanka! pysznie wygląda.Obserwuję;)

    OdpowiedzUsuń
  18. Wyglada bardzo, bardzo zachecajaco ;))

    OdpowiedzUsuń
  19. No to ja zabieram ostatek tej krajanki..

    OdpowiedzUsuń
  20. Lubię krajanki :) Porzeczka i inne kwaśne dodatki zawsze się w nich sprawdzają!

    OdpowiedzUsuń
  21. Idealna! Z wielką chęcią skonsumowałabym to owocowe szaleństwo ;-)


    www.przysmakiewy.pl

    OdpowiedzUsuń

Ze względu na sporą ilość przychodzącego spamu, byłyśmy zmuszone włączyć na kilka dni weryfikacje obrazkową.
Z góry przepraszamy za utrudnienia przy komentowaniu :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...