Crumble to przepyszny deser, którego urok polega na tym, że łączy on to co według mnie najlepsze w tradycyjnym owocowym cieście : owoce i kruszonkę :) Wariantów crumble jest tak wiele, jak wiele jest owoców, a do słodkiej kruszonki można dodać orzechy, czy płatki owsiane.
Ja nie mogłam się powstrzymać przed eksperymentem kulinarnym, gdy do głowy przyszedł mi pomysł na wytrawne crumble z warzywami. Zapiekłam więc sos warzywny z kruszonką i cebulką prażoną, a efekt wyszedł zaskakujący :)
Crumble z warzywami
80 g masła
80 g mąki
50 g cebulki prażonej
cukinia
cebula
garść fasolki szparagowej
garść świeżej kolendry
pomidory w puszce
2 ząbki czosnku
łyżeczka pieprzy cayenne
łyżeczka słodkiej papryki
łyżeczka cukru
*2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
Fasolkę szparagową gotujemy w osolonej, wrzącej wodzie 5 minut. Cukinię pokrojoną w półplasterki i cebulkę w piórka podsmażamy na oliwie z oliwek, następnie wrzucamy podgotowaną fasolkę. Po kilku minutach dodajemy pomidory w puszce (i ewentualnie koncentrat pomidorowy), posiekany czosnek, kolendrę i przyprawiamy. Sos gotujemy ok. 10 minut na małym ogniu.
Zimne masło kroimy na drobne kawałki, dodajemy mąkę oraz prażoną cebulkę i łączymy w taki sposób, aby powstały okruchy.
Formę do zapiekania smarujemy masłem, wylewamy sos z warzywami i posypujemy je kruszonką. Crumble pieczemy 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Tosia
Super! Do tej pory robiłam tylko owocowe. Pysznie wygląda. Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńAch! świetny pomysł!:)
OdpowiedzUsuńŚwietna odmiana od klasyka owocowego! Zamarzyło mi się takie z cukinią, mmm... :)
OdpowiedzUsuńCiekawe - pierwszy raz widzę cruble z warzywami.
OdpowiedzUsuńTosiu,wow!
OdpowiedzUsuńWytrawne crumble.Wspaniałe!
Kupuję!
to dopiero pomysł! gratuluję inwencji i wierzę, że musi być dobre! :)
OdpowiedzUsuńo ja Cię! też znałam do tej pory owocowe, ale może być niesamowicie smaczne, takie warzywne. Wygląda pięknie!
OdpowiedzUsuńMonika
bardzo ciekawy przepis!
OdpowiedzUsuńCrumble zawsze jadałam na słodko, ale z warzywami chętnie dopisze do mojej listy rzeczy wartych spróbowania :)
OdpowiedzUsuńZnowu znajduję tutaj zaskakujący i bardzo kuszący przepis, strasznie lubię to co gotujecie, bo zawsze jest oryginalne i świetnie wygląda (tak też na pewno smakuje)
OdpowiedzUsuńSwietny, nowatorski pomysl - gratuluje! Czegos takiego jeszcze nie widzialam :)
OdpowiedzUsuńAle świetna propozycja!!! Jaka fajna odmienność!
OdpowiedzUsuńale nowośc!
OdpowiedzUsuńwykwintnego crumble to jeszcze nie widziałam.
warzywnego crumble jeszcze nie jadłam ale zapowiada się interesująco:)
OdpowiedzUsuńDobry pomysł ^^ Dziękuję :) :*
OdpowiedzUsuńJak tylko zobaczyłam zdjęcie od razu zauwazyłam fasolkę i od razu byłam zdecydowanie na TAK :]
OdpowiedzUsuńZdjęcie wygląda cudownie, nie przyszedł mi nigdy do głowy pomysł, aby crumble zrobić z warzywami..to faktycznie musi być dobre.. :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam Was cieplutko :)!
Niesamowity pomysł, tak bardzo uwielbiam owocowe crumble, że na pewno wypróbuję w Twojej wersji :-)
OdpowiedzUsuńz warzywami nigdy jeszcze nie jadłam, ale zapowiada się znakomicie :)
OdpowiedzUsuńFajny pomysł:)
OdpowiedzUsuńCrumble w wersji warzywnej to coś wspaniałego! Rok temu robiłam crumble pomidorowe - było wspaniałe, bardzo Wam polecam!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam:)
warzywne czasem mi smakuje, a czasem nie. To wygląda super :)
OdpowiedzUsuńO rany! Bombowy pomysł...oklasky;-))) i wygląda przednio.
OdpowiedzUsuńja to bym mogła samą kruszonkę, tak lubię takie specjały :)
OdpowiedzUsuńświetny przepis..teraz to mi burczy w brzuchu:-))
OdpowiedzUsuńpozdrawiam amelia
Nie wiem nie wiem.. jak to smakuje.. jak to pachnie.. ale jak dla mnie: na 5! ;-))
OdpowiedzUsuńwww.przysmakiewy.pl
Ojejku jejku! Podoba mi się :) Akurat mam ochotę na coś lekkiego, warzywnego... :)
OdpowiedzUsuń