środa, 9 marca 2011

Zapiekanka warzywna z kozim serem


Ostatnio desperacko próbuję pozbyć się dodatkowych kilogramów, więc piekarnik odzwyczaja się od zapachu ciasta. Rekompensuje mu to pysznymi, wieczornymi zapiekankami warzywnymi. Zaletą tego typu dań jest to, że codziennie można zmieniać składniki i bawić się smakiem. Nie wymaga też długiego stania "nad garami" i zmywania ogromnej ilości naczyń. Wiele osób ma przeświadczenie, że wszystko co smaczne musi tuczyć, a już na pewno wymaga poświęcenia paru godzin na przygotowanie. Otóż nie! Kiedy mam pół godziny czasu w środku dnia, robię zapiekankę, wkładam do lodówki i tam spokojnie czeka na kolacje. Już kolejny dzień stała się idealnym dodatkiem do wieczornych turniejów gry w kości, a dzisiaj jest dobrą alternatywą dla mięsa, jeśli pościcie w Środę Popielcową.

Zapiekanka warzywna z kozim serem (żaroodporne naczynie30x20cm)
4 pomidory 
1 cukinia
1 biała cebula
pomidorki koktajlowe
pęczek bazylii
240g koziego sera (do smarowania)
3 łyżki oliwy z oliwek
3 łyżki octu balsamicznego
sól, pieprz
ew. świeża kolendra, orzeszki pinii

Pokrój cukinie, pomidory i cebulę w plastry. Ułóż na dnie naczynia połowę plastrów cukinii, tak żeby do siebie przylegały. W ten sam sposób ułóż pomidory na cukinii, następnie cebulę. Posól i popieprz. Posiekaj bazylię i połową posyp cebulę, rozprowadź połowę koziego sera podzielonego na małe kawałki. Na warstwie sera znowu ułóż cukinię, a następnie pomidory. Posyp resztą bazylii, kozim serem, dopraw solą i pieprzem, a na samej górze rozrzuć pomidorki koktajlowe. Bezpośrednio przed wsadzeniem do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika, polej  zapiekankę oliwą i octem balsamicznym. Piecz około 45min-1godziny. Zapiekanka świetnie smakuje z dodatkiem świeżej kolendry i orzeszków piniowych. 

Śliwka

9 komentarzy:

  1. Ja dopiero zamierzam odzwyczajać (powoli ;)) piekarnik od słodkich zapachów :) A zamiennik w postaci takiej zapiekanki bardzo mi odpowiada :) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. Pomidorki wyglądają uroczo... A mój piekarnik już chyba zawsze będzie mieć głównie słodki smak :)

    OdpowiedzUsuń
  3. świetny pomysł!
    ja też ostatnio desperacko próbuję pozbyć się kliku kilogramów, dlatego każda potrawa na bazie warzyw jest przeze mnie pożądana :))
    pozdrawiam ciepło!

    OdpowiedzUsuń
  4. smaczne jedzonko:) i takie kolorowe:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Świetna kompozycja smaków. Dostanę chociaż kawałek? ;-)) Koniecznie chcę poznać ten smak! ;-D

    Pozdrowienia (www.przysmakiewy.pl) - Biedr_ona.

    OdpowiedzUsuń
  6. świetna, te pomidorki koktajlowe na wierzchu wyglądają bombowo :)

    OdpowiedzUsuń
  7. myślę sobie, że nawet przyjemnie jest zamienic zapach ciasta na takie pyszności.

    OdpowiedzUsuń
  8. ile ja si naszukałam tego przepisu! jesteście wielkie dziewczyny!!!

    OdpowiedzUsuń
  9. Comrades, scopes and place of educating of shots assists preparation and realization of the positions occupied by participants in regard to the put tasks.
    http://hata-laminatu.org/user/nikita803t/

    OdpowiedzUsuń

Ze względu na sporą ilość przychodzącego spamu, byłyśmy zmuszone włączyć na kilka dni weryfikacje obrazkową.
Z góry przepraszamy za utrudnienia przy komentowaniu :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...