niedziela, 13 marca 2011

Steki z łosiosia w kolorowym pieprzu i skórce cytrynowej

Czy słyszeliście o kampanii reklamowej promującej spożycie ryb ? Rybą miesiąca portalu www.zdrowaryba.pl został łosoś i właśnie zbiegiem okoliczności postanowiłam przygotować steki z łososia. Przepis jest mojego autorstwa, ale jeśli szukacie więcej pomysłów na przyrządzenie ryby to na stronie znajduje się dział z przepisami. 
 Z rybami u mnie bywało różnie, przez długi okres swojego życia twierdziłam, że ich nie lubię, prawdopodobnie dlatego, że jeśli ktoś mi proponuje mrożoną rybę, usmażoną na starym tłuszczu z odpadającą, przypaloną panierką to twierdzę, że ryb nie jadam. Jednak jedząc soczystego, aromatycznego łososia, przyrządzonego na klarowanym maśle zapomniałam o tym, że kiedykolwiek sądziłam, że ryby są niesmaczne. Szczerze polecam wam ten przepis!

Steki z łososia w kolorowym pieprzu i skórce cytrynowej
 500 g łososia
kolorowy pieprz
skórka z dwóch cytryn
*klarowane masło

Łososia oddzielamy od skóry i pozbywamy się ości. Ja do tej czynności wykorzystałam mojego mężczyznę :) W tym czasie należy utłuc ziarenka pieprzu w moździerzu i obrać skórkę z cytryn na paseczki. Przygotowane filety skropić sokiem z cytryny obtoczyć w pieprzu oraz skórce i smażyć kilka minut z obu stron na klarowanym maśle. Steki z łososia podałam z bagietką polaną oliwą z oliwek oraz sałatką.

* Łososia smażyłam na klarowanym maśle, odsyłam was do wskazówek Agnieszki Kręglickiej jak je wykonać
  http://www.kuchnia.tv/kuchnia_przepis_0-0-540_klarowane-maslo.html

Tosia

2 komentarze:

  1. Podoba mi się ten przepis, prosty a jednocześnie wykwintny! I do tego to apetyczne zdjęcie.. Palce lizać

    OdpowiedzUsuń
  2. Mniam, mniam. Łosoś pycha!

    OdpowiedzUsuń

Ze względu na sporą ilość przychodzącego spamu, byłyśmy zmuszone włączyć na kilka dni weryfikacje obrazkową.
Z góry przepraszamy za utrudnienia przy komentowaniu :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...