Z rybami u mnie bywało różnie, przez długi okres swojego życia twierdziłam, że ich nie lubię, prawdopodobnie dlatego, że jeśli ktoś mi proponuje mrożoną rybę, usmażoną na starym tłuszczu z odpadającą, przypaloną panierką to twierdzę, że ryb nie jadam. Jednak jedząc soczystego, aromatycznego łososia, przyrządzonego na klarowanym maśle zapomniałam o tym, że kiedykolwiek sądziłam, że ryby są niesmaczne. Szczerze polecam wam ten przepis!
Steki z łososia w kolorowym pieprzu i skórce cytrynowej
500 g łososia
kolorowy pieprz
skórka z dwóch cytryn
*klarowane masło
Łososia oddzielamy od skóry i pozbywamy się ości. Ja do tej czynności wykorzystałam mojego mężczyznę :) W tym czasie należy utłuc ziarenka pieprzu w moździerzu i obrać skórkę z cytryn na paseczki. Przygotowane filety skropić sokiem z cytryny obtoczyć w pieprzu oraz skórce i smażyć kilka minut z obu stron na klarowanym maśle. Steki z łososia podałam z bagietką polaną oliwą z oliwek oraz sałatką.
* Łososia smażyłam na klarowanym maśle, odsyłam was do wskazówek Agnieszki Kręglickiej jak je wykonać
http://www.kuchnia.tv/kuchnia_przepis_0-0-540_klarowane-maslo.html
Tosia
Podoba mi się ten przepis, prosty a jednocześnie wykwintny! I do tego to apetyczne zdjęcie.. Palce lizać
OdpowiedzUsuńMniam, mniam. Łosoś pycha!
OdpowiedzUsuń