Sałatka z kuskusem i musztardowym dressingiem
150 g kaszy kuskus
garść liści szpinaku
garść liści roszponki
kawałki pokrojonej papryki
ziarna słonecznika
bazylia, pietruszka
Kuskus przygotuj według opakowania. Zamiast wody można go zalać domowym bulionem. Jeśli nie mamy wywaru, kaszkę przed zalaniem wrzątkiem można przyprawić np.kurkumą. Przygotowany kuskus połącz z pozostałymi składnikami sałatki.
Musztardowy dressing:
drobno pokrojona mała cebula
2 łyżki soku z cytryny
3 łyżeczki musztardy Dijon
pół łyżeczki sosu Balsamico
łyżeczka płynnego miodu
4-5 łyżek oliwy z oliwek
łyżka przygotowanej wody
sól, świeżo mielony pieprz
Do shakera wlać sok z cytryny, dodać szczyptę soli i wymieszać do rozpuszczenia. Dodać resztę składników i wstrząsać ok. minuty aż sos będzie gęsty i kremowy w konsystencji. Zamiast shakera można połączyć składniki sosu za pomocą trzepaczki. Gotowym sosem polać składniki sałatki.
Tosia
Ostatnio też robiłam taką zieloną kuskusową sałatkę, tylko w moim przypadku to zielenina była dodatkiem Zielona sałatka tabbuleh
OdpowiedzUsuńEj, to jest zdrowe! A kuskus mniam!
OdpowiedzUsuńwww.przysmakiewy.pl
Podoba mi sie! Chyba wlasnie dlatego, ze w wiekszosci kuskusowych salatek, jakie znam, to wlasnie on jest dominujacym skladnikiem. A tu - nie. Tu jest zielono i pysznie!
OdpowiedzUsuńbardzo fajny dressing ;]
OdpowiedzUsuńi taka wiosenna sałatka. och.