wtorek, 15 marca 2011

Focaccia z suszonymi pomidorami, oliwkami i karmelizowaną cebulą





Robiąc hiszpański wieczór z tapas mało kto pomyślałby o focacci, która według mojej książki kucharskiej jest "północno-włoskim plackiem, którego nazwa pochodzi od słowa 'focus' oznaczającego 'palenisko' i sięga czasów Etrusków, którzy piekli podobne placki na rozpalonych kamieniach położonych na warstwie żaru". Ja jednak uznałam, że będzie to dobra alternatywa dla hiszpańskiego pan con tomate (chleb nacierany pomidorem), który uwielbiam, ale jakoś nie mam do niego szczęścia. Jakiś czas temu, gdy spędzaliśmy wakacje w Barcelonie wpadłam na pomysł, że hiszpańską kolacje wyjątkowo zrobimy sami. Oczywiście uznałam, że zrobienie pan con tomate to najłatwiejsza rzecz na ziemi- kroisz chleb, wcierasz w niego pomidora, solisz, polewasz oliwą i gotowe. A jednak, coś nie zagrało. Zamiast pan con tomate, zostało mi w ręce tomate con pan, bo zdecydowana większość chleba przykleiła się do pomidora tworząc strasznie wyglądającą ciapę. Tego dnia obiecałam sobie, że już nigdy nie zniszczę tego smaku, więc na hiszpański wieczór wybrałam focaccie, a chleb z pomidorem, z pokorą, pozostawię hiszpańskim profesjonalistom. Nieskromnie mówiąc, to najsmaczniejszy chleb jaki kiedykolwiek upiekłam. Składniki świetnie się ze sobą komponują, a zapach rozmarynu dosłownie przenika przez każdy kawałek. 


Focaccia z suszonymi pomidorami, oliwkami i karmelizowaną cebulą* (brytfanna 25cm x 35 cm)
15g świeżych drożdży
280ml ciepłej wody
3 łyżki oliwy
500g mąki
2 łyżeczki soli
szczypta cukru
80g suszonych pomidorów
80g czarnych oliwek
gałązki świeżego rozmarynu

pół białej cebuli
1 łyżka oliwy
łyżka brązowego cukru
100ml wody

mąka do posypania blatu
oliwa do natłuszczenia ciasta

Pokrusz świeże drożdże w dużej misce, dodaj szczyptę cukru i dokładnie rozprowadź 140ml wody, odstaw na 5 minut, po czym dolej kolejne 140ml wody, 3 łyżki oliwy i wymieszaj. Wsyp połowę mąki i sól, wymieszaj. Posiekaj suszone pomidory i oliwki. Teraz czas na karmelizowanie cebuli- poszatkuj cebulę, rozgrzej patelnie z łyżką oliwy, smaż przez parę minut aż cebula się zeszkli, po czym dodaj brązowy cukier i 100ml wody i mieszaj aż woda wyparuje. Pomidory, oliwki i wystudzoną cebulę dodaj do ciasta. Dodaj resztę mąki i ugniataj przez ok 10 minut, podsypując mąką gdy ciasto się przykleja. Umyj miskę, ciasto wysmarowuj oliwą, włóż do miski, przykryj szmatką i odstaw w ciepłe miejsce (np niedaleko lekko nagrzanej płyty) aż podwoi objętość (ok 1,5h-2h). Wyrośnięte ciasto przełóż do brytfanny, delikatnie uklepując, by wypełniło rogi, przykryj wilgotną ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na około 45 minut. Rozgrzej piekarnik do 220 stopni. W wyrośniętym cieście zrób palcami dziurki na głębokość 1 centymetra. Posmaruj ciasto oliwą i nalej odrobinę oliwy do każdej dziurki. Powbijaj w ciasto gałązki rozmarynu. Przed wsadzeniem do piekarnika spryskaj ciasto wodą. Po 5 minutach pieczenia znowu spryskaj ciasto wodą. Piecz łącznie 20 minut.

* zmodyfikowany przepis z książki "Wielka Księga Chleba"- Linda Collister, Anthony Blake

Śliwka

5 komentarzy:

  1. och i ach, co za przepyszność!

    OdpowiedzUsuń
  2. Musi być pyszna! Też ostatnio pokazywałam u siebie focaccię, choć dodatki były inne.
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszności. Uwielbiam akie zestawienia, a dziś wieczorem będę piekła coś podobnego. :) Pozdrawiam/.

    OdpowiedzUsuń
  4. Focaccia barese pochodzi z Bari, wiec raczej z poludnia i to dalekiego.

    OdpowiedzUsuń
  5. cudo! moczona w oliwie... mniam

    OdpowiedzUsuń

Ze względu na sporą ilość przychodzącego spamu, byłyśmy zmuszone włączyć na kilka dni weryfikacje obrazkową.
Z góry przepraszamy za utrudnienia przy komentowaniu :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...