środa, 2 lutego 2011

Krem z pora


Po kilku dniach dających nadzieję na nadejście wiosny, Sopot znowu pogrążył się w ciemności i mrozie. A co jest najlepsze na zimne, smutne (pełne nauki) dni? Oczywiście zupa! 

Krem z pora (2 porcje)
- 500ml bulionu drobiowego*
- 2 pory (białe części)
- 2 kostki serka topionego (ja użyłam kiri)
- 100 ml białego wina
- sól
- świeżo mielony pieprz

Pokrój por na krążki i obsmaż (najlepiej nie używając tłuszczu) na patelni z dwóch stron po parę minut na każdą stronę. Zagotuj bulion i dodaj por. Gotuj przez ok. 15 minut aż por zmięknie. Dodaj serek topiony, poczekaj aż się rozpuści. Używając blendera zmiksuj zupę na krem. Dodaj wino (może być zimne, lub wcześniej podgrzane), sól i dużo świeżo mielonego pieprzu.

* Bulion drobiowy: Dzisiejszy bulion przygotowałam nieco inaczej. Nie chciałam, żeby był bardzo aromatyczny, mógłby swoim smakiem dominować nad smakiem pora. Ugotowałam 2 podwójne piersi z kurczaka, 3 skrzydełka, zielone części pora, 3 marchewki, 2 pietruszki, pół cebuli. Przygotowanie zajęło trochę ponad godzinę.

Śliwka

10 komentarzy:

  1. Pysznosci! Nie wiem, jak to robisz, Sliwko, ale nawet malo atrakcyjna wizualnie zupe potrafisz sfotografowac tak, ze slinka cieknie ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Krem z pora - wspaniała rzecz. Raz na jakiś czas uwielbiam zrobić taką zupę.

    OdpowiedzUsuń
  3. O tak, świat pogrążony w ciemności.Mnie to nie pomaga ,ale taka zupa idealna na poprawę nastroju.

    OdpowiedzUsuń
  4. Pyszna wersja zupy z porów . Muszę wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Zielone zupy zawsze kojarzą mi się z brokułami - a tu por :-) Muszę w końcu zrobić krem z pora, bo jak do tej pory jeszcze nie przyrządzałam...

    OdpowiedzUsuń
  6. U nas dzisiaj krem brukselkowy, równie zielony :)

    OdpowiedzUsuń
  7. taka zupka jest idealna na zimowe dni:)

    OdpowiedzUsuń
  8. zazdroszczę Wam mieszkania tak blisko morza nawet w zimie :) a porowej zupy krem to ja jeszcze nie jadłam

    OdpowiedzUsuń
  9. OOO...fajny pomysl,wlasnie zastanawialam sie jak zagospodarowac serki topione,ktorych jak zwykle kupuje w hurtowych ilosciach...a smak zupy juz czuje, ten obsmażany por nadaje swietny aromat,kiedys do rosolu babcia opiekala cebule...alez to bylo pyszne.

    OdpowiedzUsuń
  10. pyszna zupa, ja podaję ją z ziemniakami i malutkimi kuleczkami z mielonego mięsa, ponadto, jakby ktos był zainteresowany - mam przepis na wersję bez serka (dla alergików), równie smaczną jak z serkiem.... :)

    OdpowiedzUsuń

Ze względu na sporą ilość przychodzącego spamu, byłyśmy zmuszone włączyć na kilka dni weryfikacje obrazkową.
Z góry przepraszamy za utrudnienia przy komentowaniu :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...