Urocze, słodkie pianki zwane marshmallows mają w sobie ogromny potencjał. Pieczenie ich na patyku przez skautów nad ogniskiem to tylko jeden z wielu pomysłów przyrządzania ich. Marshmallows są uwielbiane przez cukierników, ponieważ robi się z nich masę plastyczną do strojenia muffinów czy tortów. Wbrew pozorom nie jest to bardzo trudne, jednak wymaga pracy, dlatego tylko raz chciało mi się zabawić w zrobienie takiej masy. Tort wygląda trochę jak czapka, albo coś niejadalnego, ale wierzcie mi na słowo, że był smaczny i jadalny. Jednak o tym jak się robi masę plastyczną napiszemy kiedy indziej, dziś skupię się na prostszych przepisach z piankami w roli głównej.
Tort z masą plastyczna
Pianki marshmallows w czekoladzie
Pianki marshmallows w czekoladzie
15 pianek
50 g gorzkiej czekolady
50 g mlecznej czekolady
60 ml śmietanki kremówki
Ok. 2 godziny przed wykonaniem dania należy włożyć pianki do zamrażarki.
Połamaną czekoladę na kawałki rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Kąpiel wodną wykonujemy kładąc miseczkę na rondelku z gotującą się wodą. W międzyczasie podgrzewamy w osobnym rondelku śmietankę kremówkę, należy uważać by się nie zagotowała. Gotową śmietankę przelewamy do czekoladowej masy i mieszamy trzepaczką aż się rozpuści. ( tak na prawdę można mieszać łyżką, ale trzepaczka to mój ulubiony rekwizyt kuchenny, więc szukałam pretekstu by jej użyć)
Pianki zanurzamy do połowy w masie czekoladowej i dekorujemy kolorową posypką. Przed podaniem warto jeszcze schłodzić pianki w lodówce lub zamrażarce.
Gorąca czekolada z piankami marshmallows / 2 porcje
pół szklanki masy czekoladowej*
300 ml mleka
6 pianek marshmallows
bita śmietana
Czekoladową masę, która mi została z poprzedniego dania postanowiłam wykorzystać do zrobienia gorącej czekolady. Odłożyłam 2 pianki do przystrojenia, resztę składników zagotowałam w rondelku. Pianki wspaniale się rozpuściły nadając czekoladzie niepowtarzalnego smaku. Na pewno powtórzę ten przepis, jednak następnym razem użyję masy tylko z gorzkiej czekolady, bo mimo iż jestem znana z tego, że słodzę mleko do płatków, po zjedzeniu pianek w czekoladzie byłam już mocno zasłodzona. Gotową czekoladę dekorujemy piankami i bitą śmietaną. Proponuję ubić śmietanę kremówkę, zamiast stosować substytutu bitej śmietany typu Śnieżka.
Tosia
kosa!
OdpowiedzUsuńświetny pomysł ! :D
OdpowiedzUsuńO ten przepis pasuje mi do tygodnia filmowego.
OdpowiedzUsuńGorąca czekolada z piankami była powtarzana w filmie Holiday z Cameron Diaz i Jude Law