niedziela, 7 października 2018

Buraczane ciasto czekoladowe




- Zrobimy dzisiaj ciasto z buraków- zapowiedział Julek dzisiaj rano, nie zdając sobie sprawy, że z buraków faktycznie można zrobić ciasto
- ok, nie ma sprawy

Połączenie czekolady i buraków było modne kilka lat temu i teraz już nikogo nie dziwi. Czuję jednak, że warto te dobre rozwiązania wprowadzać do ciast, bo te buraki i ta czekolada to naprawdę dobry duet. A jeśli do tego dodamy polewę z serka philadephia, wiecie, taką jak klasycznie robi się do ciasta marchewkowego, to efekt jest dosłownie piorunujący i powali takich wymagających smakoszy jak wasze dzieci.



Dzięki burakom ciasto jeszcze bardziej wchodzi w konsystencję brownie, jest gąbczaste i mokre, czyli takie jak lubię. Dla ludzi nie przepadających za burakami, jest to dosłownie nie do pomyślenia, ale apeluję, nie oceniajcie dopóki nie spróbujecie, czuję, że przekona i was!



Buraczane ciasto czekoladowe (forma 25 cm)

- 3 małe buraki (ok 300 g)
- 170 g gorzkiej czekolady
- 100 g śmietanki kremówki
- 50 g masła klarowanego
- 50 g cukru
- 1 płaska łyżeczka cynamonu
- 1 płaska łyżeczka kardamonu
- 3 jajka
- 3 duże szczypty soli
- 100 g mąki
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

- 3 serki philadelphia
- 60 g cukru pudru
- 2 garście pistacji

1. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Buraki zawiń w folię i wsadź na żaroodpornym naczyniu, lub blasze do piekarnika. Piecz ok. 1 godzinę. Wyjmij i obierz ze skórki. Zmniejsz temperaturę piekarnika do 170 stopni.
2. Buraki zmiksuj w blenderze na puree. odstaw.
3. Przygotuj kąpiel wodną. W dużym garnku zagotuj 1/10 wody, umieść na nim metalową miskę i do miski wrzuć połamaną w kostki czekoladę, kremówkę, masło klarowane i cukier. Gotuj aż się rozpuszczą, a następnie odstaw do wystudzenia.
4. Dodaj buraki do czekoladowej masy, wymieszaj. Dodaj również cynamon i kardamon.
5. Oddziel żółtka od białek do dwóch różnych misek. Do białek dodaj sól i ubij. Żółtka również miksuj przez kilka minut, aż zrobią się jaśniejsze.
6. Dodaj żółtka do czekoladowej masy, zmiksuj.
7. Mąkę zmieszaj z proszkiem do pieczenia i zmiksuj razem z masą czekoladową.
8. Na koniec dodaj białka i wmieszaj je delikatnie łyżką.
9. Natłuść okrągłą formę i wlej masę. Wsadź do piekarnika i piecz godzinę.
10. Wystudź ciasto, a w międzyczasie przygotuj krem. Połącz philadelphię z cukrem pudrem i dobrze wymieszaj.
11. Nałóż serek na wystudzone ciasto i posyp po bokach obranymi ze skorupek i posiekanymi pistacjami.

Śliwka

10 komentarzy:

  1. Szczerze mówiąc to musiała mnie ta moda jakoś ominąć, bo nie widziałem wcześniej żadnych przepisów z takim połączeniem :) Fajnie wyszło!

    OdpowiedzUsuń
  2. HI, THIS IS WAS A VERY GOOD POST INDEED. WE WILL SURELY COME AND VISIT THIS BLOG MORE OFTEN.
    고스톱

    OdpowiedzUsuń
  3. HELLO, THANKS FOR YOUR POST, HAVE A GREAT AND WONDERFUL DAY TO EVERYONE! 스포츠토토

    OdpowiedzUsuń
  4. WHAT A VERY NICE AND WONDERFUL POST THAT I READ FOR TODAY, THIS IS SO VERY GREAT, THANKS!
    안전놀이터

    OdpowiedzUsuń
  5. Food 52 discount code is a code that can be used to get a discount on Chocolate beetroot cake.

    OdpowiedzUsuń
  6. Domowe wypieki są najlepsze! W ogóle jak urządzamy mieszkanie, warto zadbać o wygląd kuchni. Z doświadczenia mogę powiedzieć, że wtedy o wiele przyjemniej mijają długie godziny spędzane przy przygotowaniu słodkości. Co do kwestii przeprowadzek, zajrzyjcie tutaj: https://www.megam-przeprowadzki.pl/

    OdpowiedzUsuń
  7. Walton P. Miller3 cze 2025, 06:31:00

    Who knew beetroot and chocolate could be such a winning combination? This cake recipe sounds like a real level up! It's a classic combo, but as challenging as a Geometry Dash level, I think it's worth revisiting. The Philadelphia frosting is the ultimate cheat code for picky eaters, even kids will be impressed. Can't wait to try this geometry of flavors!

    OdpowiedzUsuń

Ze względu na sporą ilość przychodzącego spamu, byłyśmy zmuszone włączyć na kilka dni weryfikacje obrazkową.
Z góry przepraszamy za utrudnienia przy komentowaniu :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...