piątek, 20 lipca 2018

Kotlety mielone z sosem kurkowo-porzeczkowym


O kurka! Ja pierd*lę! Czasem rzucę mięsem, choć na co dzień wolę owoce i warzywa. Dziś zobaczymy co wyniknie z duetu mięsa i grzyba. Połączenie trochę kwaśne jak po grzybach, bo dla beczki dorzuciłam czerwonej porzeczki. I co koleżanko i kolego? Uformuję mielonego. Uff, straszna dziś patelnia (26 stopni!), więc się ładnie usmaży. Obiad będzie sztosem, bo kotlety zaserwuję z kurkowo-porzeczkowym sosem.


Kotlety mielone*
  • 500 g mielonego mięsa (u mnie wołowo-wieprzowego)
  • żółtko
  • cebula
  • łyżka posiekanego rozmarynu
  • 2 łyżki zimnej wody
  • sól, pieprz, szczypta pieprzu cayenne
  • kilka łyżek masła klarowanego lub oleju do smażenia
  • do panierowania: bułka tarta lub drobno pokruszone płatki kukurydziane
  1. Pół cebuli kroimy w kostkę i podsmażamy na odrobinie masła klarowanego, przyprawiamy solą i pieprzem do smaku. Drugą część ścieramy na tarce o dużych oczkach lub drobno siekamy.
  2. Do misy przekładamy mielone mięso, dodajemy podsmażoną oraz startą cebulę przyprawy.
  3. Wbijamy jajko i dodając stopniowo zimną wodę wyrabiamy mięso przez ok. 2-3 minuty, aż będzie gładkie i "odstawać od ręki".
  4. Formujemy okrągłe lub podłużne kotlety, obtaczamy je w kruszonych płatkach kukurydzianych lub bułce tartej.
  5. Rozgrzewamy piekarnik do 160 stopni. Kotlety smażymy na rozgrzanym maśle klarowanym przez 2-3 minuty z każdej strony.
  6. Przekładamy je do formy żaroodpornej lub na blachę wyłożoną pergaminem i wstawiamy do piekarnika na 10 minut.
Sos kurkowo-porzeczkowy
  • mała cebula
  • 150 g oczyszczonych kurek
  • 50 g czerwonej porzeczki
  • 50 ml czerwonego wina
  • 150 g mascarpone
  • 100 ml śmietanki kremówki
  • łyżka posiekanego koperku
  • łyżka posiekanego rozmarynu
  • łyżeczka masła klarowanego
  • sól, pieprz
  1. Na klarowanym maśle podsmażamy pokrojoną drobno cebulę. Gdy się zarumieni dorzucamy kurki z rozmarynem i smażymy przez ok. 5 minut.
  2. Następnie wlewamy wino i czekamy aż odparuje. Dodajemy mascarpone i kremówkę i intensywnie mieszamy, aby połączyły się wszystkie składniki w gładki sos. Przyprawiamy do smaku. 
  3. Całość dusimy na małym ogniu przez ok. 5 minut. Na koniec dodajemy koperek.
* Poradnik "Jak zrobić kotlety mielone" w ramach Akademii burczymiwbrzuchu
Tosia

6 komentarzy:

Ze względu na sporą ilość przychodzącego spamu, byłyśmy zmuszone włączyć na kilka dni weryfikacje obrazkową.
Z góry przepraszamy za utrudnienia przy komentowaniu :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...