O kurka! Ja pierd*lę! Czasem rzucę mięsem, choć na co dzień wolę owoce i warzywa. Dziś zobaczymy co wyniknie z duetu mięsa i grzyba. Połączenie trochę kwaśne jak po grzybach, bo dla beczki dorzuciłam czerwonej porzeczki. I co koleżanko i kolego? Uformuję mielonego. Uff, straszna dziś patelnia (26 stopni!), więc się ładnie usmaży. Obiad będzie sztosem, bo kotlety zaserwuję z kurkowo-porzeczkowym sosem.
Kotlety mielone*
- 500 g mielonego mięsa (u mnie wołowo-wieprzowego)
- żółtko
- cebula
- łyżka posiekanego rozmarynu
- 2 łyżki zimnej wody
- sól, pieprz, szczypta pieprzu cayenne
- kilka łyżek masła klarowanego lub oleju do smażenia
- do panierowania: bułka tarta lub drobno pokruszone płatki kukurydziane
- Pół cebuli kroimy w kostkę i podsmażamy na odrobinie masła klarowanego, przyprawiamy solą i pieprzem do smaku. Drugą część ścieramy na tarce o dużych oczkach lub drobno siekamy.
- Do misy przekładamy mielone mięso, dodajemy podsmażoną oraz startą cebulę przyprawy.
- Wbijamy jajko i dodając stopniowo zimną wodę wyrabiamy mięso przez ok. 2-3 minuty, aż będzie gładkie i "odstawać od ręki".
- Formujemy okrągłe lub podłużne kotlety, obtaczamy je w kruszonych płatkach kukurydzianych lub bułce tartej.
- Rozgrzewamy piekarnik do 160 stopni. Kotlety smażymy na rozgrzanym maśle klarowanym przez 2-3 minuty z każdej strony.
- Przekładamy je do formy żaroodpornej lub na blachę wyłożoną pergaminem i wstawiamy do piekarnika na 10 minut.
Sos kurkowo-porzeczkowy
- mała cebula
- 150 g oczyszczonych kurek
- 50 g czerwonej porzeczki
- 50 ml czerwonego wina
- 150 g mascarpone
- 100 ml śmietanki kremówki
- łyżka posiekanego koperku
- łyżka posiekanego rozmarynu
- łyżeczka masła klarowanego
- sól, pieprz
- Na klarowanym maśle podsmażamy pokrojoną drobno cebulę. Gdy się zarumieni dorzucamy kurki z rozmarynem i smażymy przez ok. 5 minut.
- Następnie wlewamy wino i czekamy aż odparuje. Dodajemy mascarpone i kremówkę i intensywnie mieszamy, aby połączyły się wszystkie składniki w gładki sos. Przyprawiamy do smaku.
- Całość dusimy na małym ogniu przez ok. 5 minut. Na koniec dodajemy koperek.
* Poradnik "Jak zrobić kotlety mielone" w ramach Akademii burczymiwbrzuchu
Tosia
Wygląda wspaniale, strach pomyśleć jak dobrze musi smakować! :)
OdpowiedzUsuńPychotka! ;-)
OdpowiedzUsuńZapraszam na swojego bloga! ;-)
Ciekawy przepis :) Fajnie wyszło
OdpowiedzUsuńI am really lucky that I got a chance to read your article. It was great.
OdpowiedzUsuńunfair mario
superfighters
tank trouble
Looks so yummy :D love your recipes.. Thanks to author..
OdpowiedzUsuńPlay online games at
* friv
* Slope Unblocked
* geometry dash
pusulabet
OdpowiedzUsuńsex hattı
https://izmirkizlari.com
rulet siteleri
rexbet
FWGZC3
You have a awesome article in here! Your writing has helped me a lot, thankyou!!
OdpowiedzUsuńThis article give me a lot of inspiration. thank you for letting me see this information.
OdpowiedzUsuńI admire this article for the well-researched content and excellent wording.
OdpowiedzUsuńGlad that you shared this helpful info with us. Many thanks, I support you!
OdpowiedzUsuń