O kurka! Ja pierd*lę! Czasem rzucę mięsem, choć na co dzień wolę owoce i warzywa. Dziś zobaczymy co wyniknie z duetu mięsa i grzyba. Połączenie trochę kwaśne jak po grzybach, bo dla beczki dorzuciłam czerwonej porzeczki. I co koleżanko i kolego? Uformuję mielonego. Uff, straszna dziś patelnia (26 stopni!), więc się ładnie usmaży. Obiad będzie sztosem, bo kotlety zaserwuję z kurkowo-porzeczkowym sosem.
Kotlety mielone*
- 500 g mielonego mięsa (u mnie wołowo-wieprzowego)
- żółtko
- cebula
- łyżka posiekanego rozmarynu
- 2 łyżki zimnej wody
- sól, pieprz, szczypta pieprzu cayenne
- kilka łyżek masła klarowanego lub oleju do smażenia
- do panierowania: bułka tarta lub drobno pokruszone płatki kukurydziane
- Pół cebuli kroimy w kostkę i podsmażamy na odrobinie masła klarowanego, przyprawiamy solą i pieprzem do smaku. Drugą część ścieramy na tarce o dużych oczkach lub drobno siekamy.
- Do misy przekładamy mielone mięso, dodajemy podsmażoną oraz startą cebulę przyprawy.
- Wbijamy jajko i dodając stopniowo zimną wodę wyrabiamy mięso przez ok. 2-3 minuty, aż będzie gładkie i "odstawać od ręki".
- Formujemy okrągłe lub podłużne kotlety, obtaczamy je w kruszonych płatkach kukurydzianych lub bułce tartej.
- Rozgrzewamy piekarnik do 160 stopni. Kotlety smażymy na rozgrzanym maśle klarowanym przez 2-3 minuty z każdej strony.
- Przekładamy je do formy żaroodpornej lub na blachę wyłożoną pergaminem i wstawiamy do piekarnika na 10 minut.
Sos kurkowo-porzeczkowy
- mała cebula
- 150 g oczyszczonych kurek
- 50 g czerwonej porzeczki
- 50 ml czerwonego wina
- 150 g mascarpone
- 100 ml śmietanki kremówki
- łyżka posiekanego koperku
- łyżka posiekanego rozmarynu
- łyżeczka masła klarowanego
- sól, pieprz
- Na klarowanym maśle podsmażamy pokrojoną drobno cebulę. Gdy się zarumieni dorzucamy kurki z rozmarynem i smażymy przez ok. 5 minut.
- Następnie wlewamy wino i czekamy aż odparuje. Dodajemy mascarpone i kremówkę i intensywnie mieszamy, aby połączyły się wszystkie składniki w gładki sos. Przyprawiamy do smaku.
- Całość dusimy na małym ogniu przez ok. 5 minut. Na koniec dodajemy koperek.
* Poradnik "Jak zrobić kotlety mielone" w ramach Akademii burczymiwbrzuchu
Tosia
Wygląda wspaniale, strach pomyśleć jak dobrze musi smakować! :)
OdpowiedzUsuńPychotka! ;-)
OdpowiedzUsuńZapraszam na swojego bloga! ;-)
Ciekawy przepis :) Fajnie wyszło
OdpowiedzUsuńI am really lucky that I got a chance to read your article. It was great.
OdpowiedzUsuńunfair mario
superfighters
tank trouble
Looks so yummy :D love your recipes.. Thanks to author..
OdpowiedzUsuńPlay online games at
* friv
* Slope Unblocked
* geometry dash
pusulabet
OdpowiedzUsuńsex hattı
https://izmirkizlari.com
rulet siteleri
rexbet
FWGZC3
You have a awesome article in here! Your writing has helped me a lot, thankyou!!
OdpowiedzUsuńThis article give me a lot of inspiration. thank you for letting me see this information.
OdpowiedzUsuńI admire this article for the well-researched content and excellent wording.
OdpowiedzUsuńGlad that you shared this helpful info with us. Many thanks, I support you!
OdpowiedzUsuńGreat insights! When it comes to SIP, using a Step Up SIP Calculator can help increase your investment contributions over time, ensuring you stay on track for long-term growth. The SWP Calculator is also essential for managing systematic withdrawals without any hassle. If you're aiming for the Best SIP options, these tools are a game-changer in optimizing your strategy. SIP provides a disciplined investment approach, and with these calculators, you can make smarter, more informed financial decisions. Thanks for sharing this valuable information!
OdpowiedzUsuńWow, fantastic blog layout! D.
OdpowiedzUsuńIt's simple, yet effective. D.
OdpowiedzUsuńI must say you have done a awesome job with this. D.
OdpowiedzUsuńIn addition, the blog loads extremely fast for me on Internet explorer. D.
OdpowiedzUsuńOutstanding Blog! D.
OdpowiedzUsuńThis post posted at this web page is truly good. D.
OdpowiedzUsuń