piątek, 30 czerwca 2017

Burczydomówka #4: U cioci na imieninach


To kolejna odsłona naszej Burczydomówki tworzonej wspólnie z marką Lubelska. Tym razem czas na może nietypową, a może najbardziej typową ze wszystkich imprezę- imieniny cioci. Jak wiadomo, u cioci na imieninach śledź, pączki i wieprzowina, są goście i morowo jest, jak to w popularnym hicie biesiadnym. Na tego typu domówce, zdecydowanie częściej niż na innych imprezach doświadczysz szalonych potańcówek z wujkiem i krępujących pytań o to, co właściwie zamierzasz zrobić ze swoim życiem. Ale nie oszukujmy się, najlepszym elementem typowych imienin cioci (babci, wujka, dziadka- wstaw odpowiednio) jest jedzenie. Ciocia nie spocznie dopóki nie najesz się tak, że nie wstaniesz, a twoje oczy zajdą mgłą.

Imieniny cioci zwykle usypiają naszą czujność. A zupki zjesz? A jajko z majonezem? Kotlecika? Napijesz się wiśnióweczki?Aż tu nagle, gdy jesteś przekonany, że wydajesz z siebie ostatnie tchnienie, wjeżdża klasyczne pytanie- a może serniczka? Tak. Wszak na serniczek jest osobny żołądek.



I dziś będzie właśnie o tym, choć nie byłabym sobą, gdybym nieco nie poeksperymentowała z klasykiem (przepis na klasyczny sernik możecie znaleźć na naszym sernikowym wydaniu akademii burczymiwbrzuchu). Typowa ciocia nad sernikiem pewnie spędzi dużo czasu, ciocia Śliwka dzisiaj pokaże wam jak czas roboty zmienić w czas nieróbstwa z podobnym, ale nietuzinkowym efektem.



Moje dzisiejsze serniki upchnęłam w pięknych kubkach, na co możecie sobie pozwolić jeśli stawiacie na sernik na zimno, który nie wymaga pieczenia. Oczywiście moga być podane w dowolnej formie, w kokilkach czy szklankach. Ważne, żeby nie robić ich na ostatnią chwilę, zawarta w cieście żelatyna musi stężeć, aby sernik miał nieco galaretowatą konsystencję. Na dnie znajdziecie super prosty i super pyszny spód z mielonych ciasteczek i masła, a na wierzchu pyszne, słodkie wiśnie podrasowane Lubelską wiśniową.

A więc do dzieła wujkowie i ciocie!



Mini serniki na zimno z wiśniówką (4 porcje)

sernik:
-400 g twarogu półtłustego mielonego
- 250 g mascarpone
- 200 ml mleka
- 50 g cukru
- 1 łyżeczka esencji waniliowej lub ziarenka z 1 laski wanilii
- szczypta soli
- 2 łyżki żelatyny
- 5 łyżek gorącej wody

spód:
- 100 g herbatników
- 10 łyżek topionego masła
- szczypta soli

wiśnie
- 300 g mrożonych wiśni
- 3 łyżki cukru trzcinowego
- 5 łyżek Lubelskiej wiśniówki

  1. Najpierw przygotuj sernik. Do dużej miski wrzuć twaróg i mascarpone. 
  2. W garnku podgrzej mleko z esencją waniliową, cukrem i szczyptą soli. 
  3. W małej misce zalej żelatynę gorącą wodą i dobrze wymieszaj trzepaczką. Przelej wodę z żelatyną do mleka i mieszaj chwilę trzepaczką aż składniki dobrze się połączą. 
  4. Mleczną mieszankę wlej do twarogu i mascarpone i wymieszaj mikserem na gładką masę. Odstaw na chwilę.
  5. Do blendera wrzuć herbatniki, stopione masło i szczyptę soli. Zmiksuj na okruszki. 
  6. Wyłóż spód naczyń kilkucentymetrową warstwą ciastek, następnie wlej masę sernikową, poczekaj aż ostygnie i wstaw do lodówki na kilka godzin aż stężeje. 
  7. Przed podaniem umieść na patelni wiśnie, cukier i wiśniówkę. Podgrzewaj aż całość nabierze syropowej, klejącej konsystencji. 
  8. Umieść wiśnie na serniku i podawaj gościom. 
Śliwka


1 komentarz:

Ze względu na sporą ilość przychodzącego spamu, byłyśmy zmuszone włączyć na kilka dni weryfikacje obrazkową.
Z góry przepraszamy za utrudnienia przy komentowaniu :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...