środa, 5 kwietnia 2017

Mazurek Bounty


Ależ ja się stęskniłam za gotowaniem przez te trzy tygodnie urlopu! Po powrocie do domu zmierzyłam się z mini jetlagiem, trochę odpoczęłam po podróży i szybko zabrałam się za spisywanie pomysłów na wiosenne przepisy. Nie wyobrażam sobie świąt wielkanocnych bez mazurka, a jakoś tak się złożyło, że co roku dzielę się z Wami chociaż jednym przepisem.

Oto lista mazurkowych pomysłów:
Mazurek Dacquoise 
Mazurek z mango curd i bezą
Mini mazurki z solonym karmelem i bananem
Mazurek różany z białą czekoladą
Mazurek z domowym kajmakiem

W Indonezji spędziłam trzy dni na wyspie Gili Meno, gdzie nie funkcjonuje ruch motoryzacyjny, a na jedzenie w knajpach czeka się minimum godzinę. Podobno kręcono tam rajską reklamę Bounty! Tak się składa, że przywiozłam ze sobą prażone wiórki kokosowe, zatem wybór był oczywisty. W tym roku na świątecznym stole królować będzie mazurek Bounty :)


Mazurek Bounty
Kruche:
  • 150 g mąki pszennej 
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 40 g cukru pudru
  • żółtko
  • 100 g zimnego masła
  • łyżka zimnej wody
  • szczypta soli
Kokosowe:
  • 100 g śmietanki kremówki
  • 50 g białej czekolady
  • 25 g masła
  • 80 g wiórków kokosowych
  • 15 g cukru pudru
  • łyżka śmietankówki/malibu/rumu/wódki ananasowej
Czekolada:
  • 150 g gorzkiej czekolady
  • łyżka masła
  • prażone wiórki kokosowe 

  1.  Do misy lub na stolnice wsypujemy mąki, cukier puder, sól. Dodajemy żółtko, posiekane zimne masło i łyżkę wody. Całość zagniatamy krótko, jedynie do połączenia składników w kulę. Ciasto wkładamy na godzinę do lodówki.
  2. W rondelku gotujemy kremówkę z masłem. Wrzucamy połamaną białą czekoladę do bulgoczącej się masy i mieszając podgrzewamy do rozpuszczenia. Rondel zdejmujemy z ognia, dodajemy do masy cukier puder z wiórkami kokosowymi i alkoholem, energicznie mieszamy. Ostudzoną masę wkładamy do lodówki na minimum godzinę.
  3. Schłodzone ciasto wyciągamy z lodówki i wałkujemy w dowolny kształt, ja wybrałam długi prostokąt. Ciasto nakłuwamy z wierzchu widelcem, przekładamy na blachę wyłożoną pergaminem i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika.
  4. Kruche ciasto pieczemy w 180 stopniach przez 20-25 minut, najlepiej do momentu, aż będzie delikatnie rumiane.
  5. Upieczony spód studzimy na kuchennej kratce. Następnie wykładamy na niego kokosową masę smarując na całej powierzchni.
  6. W miseczce nad gotującą się wodą umieszczamy kostki czekolady z masłem. Mieszamy.
  7. Roztopioną czekoladę wylewamy na masę kokosową i wyrównujemy. Z wierzchu dekorujemy wiórkami kokosowymi.
  8. Mazurek przed podaniem schładzamy w lodówce.
Tosia

5 komentarzy:

  1. Wspaniały! Już go lubię :)

    OdpowiedzUsuń
  2. jak odnajdę siły to zrobię dla Męża, będzie zachwycony :)

    pozdrawiam ciepło
    Kobiecemysli.pl

    OdpowiedzUsuń
  3. Oj podoba mi się i to baardzo. Uwielbiam kokos:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Na taką dużą, prostokątną formę nie będzie zbyt mało składników? Może powinnam podwoić ich ilość?

    OdpowiedzUsuń

Ze względu na sporą ilość przychodzącego spamu, byłyśmy zmuszone włączyć na kilka dni weryfikacje obrazkową.
Z góry przepraszamy za utrudnienia przy komentowaniu :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...