piątek, 10 lutego 2017

Tydzień ze Skanią #5: Gratin z łososia




Jak wiadomo Szwecja rybami stoi, a szczególnie Skania, z którym to rejonem sama mam rybne doświadczenia. Kiedyś chora, z gorączką, dałam się namówić na połów śledzi na łodzi wypływającej z Helsingborga. Choć doświadczenie powinno być dla mnie traumatyczne, gdy zobaczyłam to piękne miasteczko, a później, gdy wyciągałam z wody śledzia za śledziem, zupełnie mi przeszło. Naturalnym było więc dla mnie stworzenie potrawy, w której główne skrzypce gra ryba. Tym razem nie jest to jednak śledź, a łosoś.

Helsingborg. CC: Anna Alexander Olsson_Helsingborg.se |

Rodzina mojego męża mieszka w Szwecji od lat, a my często ich odwiedzamy. Zapamiętałam, że rybno-ziemniaczane zapiekanki to ich popisowe danie. Nie dziwie się. Gdy mamy dostęp do świeżych produktów prosto z morza, tworzenie szybkich, jednonaczyniowych dań wydaje się czymś bardzo oczywistym. A że ziemniaki kochają się z rybami, właściwie zawsze wychodzi z tego coś pysznego.

Helsingborg, północna przystań jachtowaCC: Helsingborg.se

W mojej zapiekance znajdziecie nie tylko rzeczone ryby i ziemniaki, całość przykryta jest warstwą sosu śmietanowego z porem, a za chrupiącą skorupkę na wierzchu odpowiada parmezan.



Gratin z łososia i ziemniaków
- 500 g filetu z łososia
- 3 średnie ziemniaki
- 1 por
- 1 pęczek koperku
- 25 g startego parmezanu
- 250 ml śmietanki kremówki
- 3 łyżki sosu sojowego
- sok z połowy cytryny
- 1 łyżeczka tymianku
- pół łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz

- łyżka oleju rzepakowego (do smażenia)

1.       Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
2.       Łososia pokrój na małe kawałki.
3.       Ziemniaki pokrój (najlepiej za pomocą tarki lub maszyny do krojenia) w bardzo cienkie plastry.
4.       Koperek poszatkuj, por pokrój w cienkie plastry.
5.       Połowę ziemniaków ułóż na dnie żaroodpornego naczynia, posyp solą, przykryj koperkiem i łososiem. Łososia pokrop sokiem z cytryny.
6.       Przygotuj sos. Na patelni rozgrzej olej, dodaj por i podsmaż aż lekko zbrązowieje. Dodaj kremówkę. Dopraw sosem sojowym, tymiankiem, gałką i przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
7.       Zalej sosem łososia.
8.       Przykryj warstwą ziemniaków, posyp je solą. Na wierzchu wysyp parmezan.
9.       Wstaw do piekarnika i piecz około 30 minut.


Śliwka

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Ze względu na sporą ilość przychodzącego spamu, byłyśmy zmuszone włączyć na kilka dni weryfikacje obrazkową.
Z góry przepraszamy za utrudnienia przy komentowaniu :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...