Jak wiadomo Szwecja rybami stoi, a szczególnie Skania, z którym to rejonem sama mam rybne doświadczenia. Kiedyś
chora, z gorączką, dałam się namówić na połów śledzi na łodzi wypływającej z
Helsingborga. Choć doświadczenie powinno być dla mnie traumatyczne, gdy
zobaczyłam to piękne miasteczko, a później, gdy wyciągałam z wody śledzia za śledziem,
zupełnie mi przeszło. Naturalnym było więc dla mnie stworzenie potrawy, w
której główne skrzypce gra ryba. Tym razem nie jest to jednak śledź, a łosoś.
| Helsingborg. CC: Anna Alexander Olsson_Helsingborg.se | |
Rodzina mojego męża mieszka w Szwecji od lat, a my często ich odwiedzamy. Zapamiętałam, że rybno-ziemniaczane zapiekanki to ich popisowe danie. Nie dziwie się. Gdy mamy dostęp do świeżych produktów prosto z morza, tworzenie szybkich, jednonaczyniowych dań wydaje się czymś bardzo oczywistym. A że ziemniaki kochają się z rybami, właściwie zawsze wychodzi z tego coś pysznego.
Helsingborg, północna przystań jachtowaCC: Helsingborg.se |
W mojej zapiekance znajdziecie nie tylko rzeczone ryby i ziemniaki, całość przykryta jest warstwą sosu śmietanowego z porem, a za chrupiącą skorupkę na wierzchu odpowiada parmezan.
Gratin z łososia i
ziemniaków
- 500 g filetu
z łososia
- 3 średnie
ziemniaki
- 1 por
- 1 pęczek
koperku
- 25 g
startego parmezanu
- 250 ml
śmietanki kremówki
- 3 łyżki
sosu sojowego
- sok z
połowy cytryny
- 1 łyżeczka
tymianku
- pół
łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
- 2 ząbki
czosnku
- sól,
pieprz
- łyżka
oleju rzepakowego (do smażenia)
1.
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
2.
Łososia pokrój na małe kawałki.
3.
Ziemniaki pokrój (najlepiej za pomocą tarki lub
maszyny do krojenia) w bardzo cienkie plastry.
4.
Koperek poszatkuj, por pokrój w cienkie plastry.
5.
Połowę ziemniaków ułóż na dnie żaroodpornego
naczynia, posyp solą, przykryj koperkiem i łososiem. Łososia pokrop sokiem z
cytryny.
6.
Przygotuj sos. Na patelni rozgrzej olej, dodaj
por i podsmaż aż lekko zbrązowieje. Dodaj kremówkę. Dopraw sosem sojowym,
tymiankiem, gałką i przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
7.
Zalej sosem łososia.
8.
Przykryj warstwą ziemniaków, posyp je solą. Na
wierzchu wysyp parmezan.
9.
Wstaw do piekarnika i piecz około 30 minut.
Śliwka
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Ze względu na sporą ilość przychodzącego spamu, byłyśmy zmuszone włączyć na kilka dni weryfikacje obrazkową.
Z góry przepraszamy za utrudnienia przy komentowaniu :)