Szwedzkie klopsiki. Mogłabym pisać o nich piosenki i stawiać
na ich cześć ołtarzyki. Ktoś powie, zwykłe klopsy, o co tyle krzyku, ale jeśli
nie próbowaliście, uwierzcie mi, klopsiki, które znajdziecie pewnie w każdym
domu w regionie Skanii naprawdę mają tę moc. Wszystko za sprawą dodatków -
pysznego śmietanowo-mięsnego sosu, puree ziemniaczanego (w tym sosie
wymoczonego), sałatki z buraków i często podawanych do nich borówek. To
fantastyczne słodko-słone połączenie sprawia, że nie mogę przestać nakładać
sobie dokładki.
Choć wiem, że niektórzy Szwedzi radzą sobie kupując gotowe
klopsiki w pewnym popularnym szwedzkim sklepie meblowym, najlepiej smakują te
domowe. Tworzę je z mieszanki mięsa wieprzowego i wołowego, cebuli i namoczonej
w mleku bułki kajzerki. Dzięki temu mają odpowiednią konsystencję.
| Typowa farma w regionie Skanii. CC: Conny Fridh/imagebank.sweden.se | |
Tak jak wspominałam, kluczem do sukcesu klopsików jest sos. W większości przepisów mówi się o mieszaniu bulionu z kremówką, ja jednak mam na to inny sposób, który podpatrzyłam u siostry mojego męża. Na patelni, na której obsmażamy klopsiki, zostaje w tłuszczu bardzo wiele cennego, mięsnego smaku. Na patelnię wylewamy więc kremówkę, które wszystkie te smaki pochłonie, doprawiamy sosem sojowym i gotowe.
Klopsiki w sosie śmietanowym z sałatką z buraka i puree
ziemniaczanym
Klopsiki (około 40 sztuk)
- 250 g
mielonego mięsa wieprzowego
- 250 g
mielonego mięsa wołowego
- 1 bułka
kajzerka
- 1 szklanka
(250 ml) mleka
- 1 cebula
- 50 g mąki
- 2 jajka
- 2 ząbki
czosnku
- przyprawy:
pół łyżeczki cynamonu, pół łyżeczki gałki muszkatołowej, łyżeczka mielonej
słodkiej papryki, łyżeczka kurkumy, pół łyżeczki pieprzu, łyżeczka tymianku,
łyżeczka majeranku
- sól
- klarowane
masło lub olej rzepakowy (do smażenia)
- 250 ml
śmietanki kremówki
- sos sojowy
- pieprz
1.
Poszatkuj cebulę.
2.
Porwij bułkę na małe kawałki i wrzuć do dużej
miski. Zalej mlekiem i zostaw na 10 minut, aby nasiąkło.
3.
Do miski z bułką wrzuć mięsa, poszatkowaną
cebulę, jajka, przeciśnięty przez praskę czosnek, przyprawy i posól. Dodaj mąkę
i całość dobrze wymieszaj.
4.
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
5.
Rozgrzej tłuszcz na patelni i usmaż próbnego
klopsika, żeby sprawdzić czy jest odpowiednio przyprawiony. Dosól w razie
potrzeby.
6.
Formuj klopsiki i obsmażaj aż będą brązowe z
dwóch stron, zdejmij z patelni i wrzuć do żaroodpornego naczynia. Tłuszcz po
smażeniu zostaw na patelni i wlej śmietankę. Dopraw sosem sojowym.
7.
Wylej sos na klopsiki i włóż je do piekarnika na
15 minut.
Puree ziemniaczane
- 5
ziemniaków
- 1 łyżka
masła
- 2 łyżki
serka philadelphia
- sól,
pieprz, pół łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
1.
Obierz ziemniaki, pokrój na małe kawałki i
ugotuj w osolonej wodzie.
2.
Odcedź, dodaj masło, philadelphię i przyprawy i
zagnieć.
Sałatka z buraków
- 4 średnie
buraki
- 2 jabłka
- 2 łyżki
majonezu
- 2 łyżki
jogurtu naturalnego
- sok z
połowy cytryny
- 1 łyżeczka
cukru
- sól,
pieprz
1.
Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Zawiń buraki w
folię aluminiową i piecz przez godzinę.
2.
Buraki odwiń, obierz ze skóry i pokrój w kostkę.
Odstaw do ostygnięcia.
3.
Jabłko również pokrój w kostkę.
4.
Pomieszaj ze sobą buraki, jabłko, majonez,
jogurt, sok z cytryny, cukier i dopraw solą i pieprzem.
Śliwka
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Ze względu na sporą ilość przychodzącego spamu, byłyśmy zmuszone włączyć na kilka dni weryfikacje obrazkową.
Z góry przepraszamy za utrudnienia przy komentowaniu :)