środa, 8 lutego 2017

Tydzień ze Skanią #3: Klopsiki w sosie śmietanowym z sałatką z buraka i puree ziemniacznym



Szwedzkie klopsiki. Mogłabym pisać o nich piosenki i stawiać na ich cześć ołtarzyki. Ktoś powie, zwykłe klopsy, o co tyle krzyku, ale jeśli nie próbowaliście, uwierzcie mi, klopsiki, które znajdziecie pewnie w każdym domu w regionie Skanii naprawdę mają tę moc. Wszystko za sprawą dodatków - pysznego śmietanowo-mięsnego sosu, puree ziemniaczanego (w tym sosie wymoczonego), sałatki z buraków i często podawanych do nich borówek. To fantastyczne słodko-słone połączenie sprawia, że nie mogę przestać nakładać sobie dokładki.

Choć wiem, że niektórzy Szwedzi radzą sobie kupując gotowe klopsiki w pewnym popularnym szwedzkim sklepie meblowym, najlepiej smakują te domowe. Tworzę je z mieszanki mięsa wieprzowego i wołowego, cebuli i namoczonej w mleku bułki kajzerki. Dzięki temu mają odpowiednią konsystencję.

Typowa farma w regionie Skanii. CC: Conny Fridh/imagebank.sweden.se |

Tak jak wspominałam, kluczem do sukcesu klopsików jest sos. W większości przepisów mówi się o mieszaniu bulionu z kremówką, ja jednak mam na to inny sposób, który podpatrzyłam u siostry mojego męża. Na patelni, na której obsmażamy klopsiki, zostaje w tłuszczu bardzo wiele cennego, mięsnego smaku. Na patelnię wylewamy więc kremówkę, które wszystkie te smaki pochłonie, doprawiamy sosem sojowym i gotowe. 



Klopsiki w sosie śmietanowym z sałatką z buraka i puree ziemniaczanym

Klopsiki (około 40 sztuk)             
- 250 g mielonego mięsa wieprzowego
- 250 g mielonego mięsa wołowego
- 1 bułka kajzerka
- 1 szklanka (250 ml) mleka
- 1 cebula
- 50 g mąki
- 2 jajka
- 2 ząbki czosnku
- przyprawy: pół łyżeczki cynamonu, pół łyżeczki gałki muszkatołowej, łyżeczka mielonej słodkiej papryki, łyżeczka kurkumy, pół łyżeczki pieprzu, łyżeczka tymianku, łyżeczka majeranku
- sól
- klarowane masło lub olej rzepakowy (do smażenia)

- 250 ml śmietanki kremówki
- sos sojowy
- pieprz

1.       Poszatkuj cebulę.
2.       Porwij bułkę na małe kawałki i wrzuć do dużej miski. Zalej mlekiem i zostaw na 10 minut, aby nasiąkło.
3.       Do miski z bułką wrzuć mięsa, poszatkowaną cebulę, jajka, przeciśnięty przez praskę czosnek, przyprawy i posól. Dodaj mąkę i całość dobrze wymieszaj.
4.       Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
5.       Rozgrzej tłuszcz na patelni i usmaż próbnego klopsika, żeby sprawdzić czy jest odpowiednio przyprawiony. Dosól w razie potrzeby.
6.       Formuj klopsiki i obsmażaj aż będą brązowe z dwóch stron, zdejmij z patelni i wrzuć do żaroodpornego naczynia. Tłuszcz po smażeniu zostaw na patelni i wlej śmietankę. Dopraw sosem sojowym.
7.       Wylej sos na klopsiki i włóż je do piekarnika na 15 minut.

Puree ziemniaczane
- 5 ziemniaków
- 1 łyżka masła
- 2 łyżki serka philadelphia
- sól, pieprz, pół łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej

1.       Obierz ziemniaki, pokrój na małe kawałki i ugotuj w osolonej wodzie.
2.       Odcedź, dodaj masło, philadelphię i przyprawy i zagnieć.

Sałatka z buraków
- 4 średnie buraki
- 2 jabłka
- 2 łyżki majonezu
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- sok z połowy cytryny
- 1 łyżeczka cukru
- sól, pieprz

1.       Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Zawiń buraki w folię aluminiową i piecz przez godzinę.
2.       Buraki odwiń, obierz ze skóry i pokrój w kostkę. Odstaw do ostygnięcia.
3.       Jabłko również pokrój w kostkę.
4.       Pomieszaj ze sobą buraki, jabłko, majonez, jogurt, sok z cytryny, cukier i dopraw solą i pieprzem.


Śliwka

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza

Ze względu na sporą ilość przychodzącego spamu, byłyśmy zmuszone włączyć na kilka dni weryfikacje obrazkową.
Z góry przepraszamy za utrudnienia przy komentowaniu :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...