| Zachodnie wybrzeże Skanii zimą. CC: Per Pixel
Petersson/imagebank.sweden.se | |
Szwecja to dla jednych kulinarny raj, dla drugich niezłe
wyzwanie. Bo przecież próżno szukać kogoś, kto nie lubi cynamonowych bułeczek,
czy mięsnych klopsików, za to lukrecjowe żelki z solą i tradycyjny kiszony
śledź poza granicami naszych północnych sąsiadów zza morza chyba nie znajdą amatora.
W
najbardziej na południe wysuniętej części Szwecji, geograficznie najbliżej
Polski, znajduje się piękny region Skåne, po polsku zwany
Skanią. Ta piękna kraina charakteryzuje się ogromną różnorodnością: bogactwem
dzikiej przyrody, tętniącymi życiem miastami, w których historia łączy się z
nowoczesnością, a także urokiem malowniczych osad, gdzie nadal silne są tradycje związane z
rybołówstwem. Kulinarnymi hitami regionu są dania sezonowe, czerpiące z
tego, co daje natura.
Ze względu na żyzne
ziemie, łagodny klimat i obfite łowiska ryb, Skania często nazywana jest
spichlerzem Szwecji. Przyrządzane tu potrawy bazują na naturalnych produktach,
którym szczypty ekstrawagancji dodają wielokrotnie nagradzani szefowie kuchni.
| Pole pszenicy w Österlen w Skanii. CC: Anders P. Hansson/imagebank.sweden.se | |
Postanowiłyśmy, tak jak umiemy najlepiej, zachęcić was do
podróży, czyli przez podniebienie do serca. W tym tygodniu poczujemy się jak w tradycyjnym, drewnianym,
szwedzkim domu i
przeniesiemy was kulinarnie prosto do regionu Skanii.
Dzisiaj zaczynamy przewrotnie, bo od deseru.
Cała Szwecja, a Skania nie jest tu wyjątkiem, pachnie cynamonowymi bułeczkami. Można je znaleźć dosłownie wszędzie, nie tylko w piekarniach czy kawiarniach, ale też na stacjach kolejowych, przystankach autobusowych i oczywiście w wielu szwedzkich kuchniach. I choć niektóre szwedzkie smaczki nie trafiają w gust wszystkich (do dzisiaj mam problem ze śledziami po zjedzeniu słynnego, szwedzkiego kiszonego „przysmaku”), to cynamonowych bułeczek po prostu nie da się nie lubić. Są dla mnie kwintesencją tak zwanego comfort food, ciepłe, słodkie i idealnie maślane.
Bułeczki sprawiają mi radość już od pierwszych chwil, gdy zagniatam ciasto. A to dlatego, że drożdżowe robić uwielbiam, w zagniatane ciasto mogę wgnieść wszystkie moje troski, wyżyć się i poczuć się lepiej. Później pozostaje mi tylko relaksujące czekanie i patrzenie jak ciasto pięknie rośnie.
| Dom w tradycyjnej dla Szwecji czerwieni faluńskiej . CC: Andreas Nordström/imagebank.sweden.se | |
Przygotowałam osiem drożdżówek z myślą, że koniecznie będę musiała je komuś rozdać. Niestety tak się nie stało. Do dzisiaj zastanawiam się gdzie zniknęły, ale utratę pamięci tłumaczę sobie amokiem w jaki wpadłam rwąc kawałek po kawałku jeszcze ciepłej, wyjętej z piekarnika drożdżówki. Ledwo udało mi się zachować kilka do zdjęcia.
Jeśli nie macie jeszcze doświadczeń z ciastem drożdżowym, przed pieczeniem polecam zapoznać się z postem Tosi (link) o wszystkich tajnikach wypieków na drożdżach.
Cynamonowe bułeczki (8 dużych lub 16 mniejszych)
Zaczyn:
- 100 g mąki
- 1 płaska
łyżeczka suszonych drożdży
- 120 ml
ciepłego mleka
Ciasto właściwe:
- cały
zaczyn
- 500 g mąki
- 2 jajka
- 1 płaska
łyżeczka drożdży
- 220 ml
ciepłego mleka
- 100 g
zimnego masła
- 100 g
brązowego cukru
- pół
łyżeczki soli
Masa:
- 200 g
miękkiego masła
- 3 łyżki
cynamonu
- 10 łyżek
brązowego cukru
+ 1 jajko,
cukier
1.
Na 3 godziny przed rozpoczęciem zagniatania
ciasta przygotuj zaczyn. Połącz mąkę, drożdże i mleko. Dobrze wymieszaj i odstaw
pod przykryciem folii w ciepłym miejscu.
2.
Na pół godziny przed zagniataniem wyjmij masło z
lodówki.
3.
Pomieszaj zaczyn, mąkę, drożdże, cukier, sól i
roztrzepane widelcem jajka i zacznij zagniatać ciasto. Wlewaj mleko aż ciasto
będzie jednolite, może być na początku nieco klejące.
4.
Gdy ciasto będzie jednolite, pokrój masło w
kostkę i powoli dorzucaj kostki masła do ciasta cały czas zagniatając.
5.
Zakończ zagniatanie, gdy masło już nie będzie
widoczne w cieście.
6.
Odstaw ciasto na 2 godziny do wyrośnięcia w
ciepłe miejsce.
7.
Przygotuj masę. Pomieszaj ze sobą masło, cynamon
i brązowy cukier, aż stworzą jednolitą masę.
8.
Po upływie tego czasu zgnieć ciasto pięścią, aby
opadło i rozwałkuj na lekko podsypanym mąką blacie.
9.
Posmaruj ciasto połową masy na całej długości i
złóż ciasto na pół, zamykając masę w środku.
10.
Ponownie rozwałkuj, posmaruj resztą masy i złóż
na pół. Rozwałkuj.
11.
Pokrój ciasto na 16 długich pasów. Przetnij je
na pół, z jednej strony na docinając i złóż ciasto jak na tym filmie: https://www.youtube.com/watch?v=SDUPwKTEdlc Jeśli chcesz zrobić większe drożdżówki, wytnij paski o podwójnej grubości, natnij
jakbyś chciał je przeciąć, ale nie do końca, zawiń je ze sobą tworząc „śrubkę”
i zwiń.
12.
Ułóż uformowane drożdżówki na wyłożonej papierem
do pieczenia blasze od piekarnika. Ułóż je w co najmniej kilkucentymetrowej
odległości od siebie, gdyż jeszcze urosną.
13.
Przykryj je materiałową szmatką i pozostaw do
urośnięcia w ciepłym miejscu jeszcze na 30 minut.
14.
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
15.
Wstaw drożdżówki i piecz ok. 20 minut aż mocno
zbrązowieją.
Śliwka
Uwielbiam te bułeczki! Ja piekłam kardemummabullar, czyli w wersji z kardamonem :) szkoda, że nie mogę pochwalić się zdjęciem w komentarzu :p
OdpowiedzUsuńPiękne zdjęcia a bułeczki wyglądają rewelacyjnie!
OdpowiedzUsuńWyglądają bardzo zachęcająco, choć mnie do nich i do Skandynawii na pewno zachęcać nie trzeba - uwielbiam :)
OdpowiedzUsuńReally good post when i was read really happy , its useful for many people and we provide such a great legal support any one want it please visit our webpage, Reckless Driving Lawyer Mecklenburg VA
OdpowiedzUsuńA heartfelt thank you for consistently presenting top-quality content on your blog. Your dedication to sharing profound insights and captivating material is genuinely appreciated. Your blog has become an invaluable reservoir of information and motivation. Keep up the exceptional work!New Jersey Domestic Violence Attorney and Traffic Ticket Lawyer New Jersey
OdpowiedzUsuńThis blog is so interesting and informative. keep sharing
OdpowiedzUsuńabogado dui petersburg va
Thanks for sharing this information this is very useful. Keep sharing. Abogado Louisa
OdpowiedzUsuń