wtorek, 6 grudnia 2016

Warsztaty burczymiwbrzuchu #poswojemu w Kuchni Spotkań Ikea



To były nasze pierwsze w życiu warsztaty. Nie pierwsze, w których brałyśmy udział jako uczestniczki, ale pierwsze, gdzie my byłyśmy gospodarzami.

Ikea Polska zaprosiła nas do poprowadzenia #poswojemu spotkania z lepieniem pierogów w roli głównej. A to wszystko w pięknej Kuchni Spotkań Ikea, znajdującej się w centrum Warszawy. Obok nas przy blacie stanęła Jola z PrzepisyJoli.com. Jola przybliżyła swoim uczestnikom tajniki przygotowania pierogów klasycznych, my postawiłyśmy na ich "nowoczesną" wersję, poeksperymentowałyśmy ze smakami ciasta i farszy.



Jak to bywa w przypadku pierwszych razów, byłyśmy nieźle zestresowane. Ale gdy zobaczyłyśmy grupę świetnych babek, które wyłoniłyśmy spośród chętnych w konkursie na Facebooku, od razu stres nam przeszedł. Wiedziałyśmy, że warsztaty będą czystą przyjemnością, niczym po prostu rodzinne stanie przy stole ze wspólnym gotowaniem.

Opracowałyśmy pewną strategię. Kilka razy zdarzało nam się wcześniej brać udział w warsztatach jako uczestniczki i nigdy nie lubiłyśmy po prostu dostawać kartek z konkretnym przepisem, który miałyśmy w 100 procentach odtworzyć. Postanowiłyśmy więc dać naszym dziewczynom dokładny przepis na ciasta (tutaj eksperymenty są mniej mile widziane) i po prostu wskazać kierunki, w które powinny pójść farsze. I to był strzał w dziesiątkę! Każda z nich dokładała do farszu coś od siebie, a efekt przerósł nasze najśmielsze oczekiwania!


Nasze dziewczyny podzieliłyśmy na 3 grupy po dwie osoby. Wymyśliłyśmy sobie, że każda para będzie zajmować się jednym rodzajem ciasta, a każda z osób jednym rodzajem farszu. Miałyśmy więc trzy rodzaje ciasta i sześć farszy.

Na pierwszy ogień poszło klasyczne ciasto pierogowe, ale wzbogacone o puree dyniowe. Dzięki temu było nieco słodkawe, ale też smakowicie pomarańczowe. Farsze jakie zaproponowałyśmy to, w wersji bardziej wytrawnej: puree z dyni (dyni nigdy dość!), masło orzechowe, karmelizowane orzeszki i smażona szałwia. W wersji słodkiej: z twarogiem i śliwkowym sosem chilli.

  
Drugą naszą propozycją były dim sumy. Pierożki azjatyckie, najpierw przez nas przysmażane, aby uzyskać piękny brązowy kolor od spodu, a później potraktowane parą. Farsze, które wymyśliłyśmy, a które wzbogaciły swoimi pomysłami nasze uczestniczki to pieczarkowo- porowy z mleczkiem kokosowym (które dziewczyny cudownie wzbogaciły imbirem) i z surowymi krewetkami, które szybko zaparzały się już w samym pierożku. Dziewczyny dzielnie lepiły piękne sakiewki.

Ostatnie pierogi, które zaproponowałyśmy to pierogi pieczone. Wykorzystałyśmy do nich ciasto kruche. Prawdziwą furorę zrobił farsz z wędzonym kurczakiem i puree z kukurydzy. Przy testowaniu chyba większość osób uznała, że są najlepsze z wszystkich. Dziewczyny zrobiły też zupełnie nieklasyczną wersję ruskich- z wędzonym twarogiem i karmelizowaną cebulą. 
 
 
  Na koniec wspólnie zasiadłyśmy do stołu i rozpoczęłyśmy testowanie. Zachwytom nie było końca, objadłyśmy się do granic możliwości. Zaczęłyśmy myśleć o tym, aby tego typu warsztaty organizować częściej, bo wspólne gotowanie nieźle nas do siebie zbliżyło!


Dziewczyny! Byłyście niesamowite! Lepiłyście jak prawdziwe profesjonalistki, czas spędzony z wami był niezwykle wartościowy! Naprawdę czekamy na więcej:)

 

Poniżej znajdziecie przepisy na wszystkie użyte przez nas ciasta, które już wielokrotnie przetesowane, z pewnością gwarantują kuchenny sukces. Eksperymentujcie z farszami, dajcie się ponieść wyobraźni, w końcu przecież o to w gotowaniu chodzi!


Dyniowe pierogi z puree z dyni, masłem orzechowym, karmelizowanymi orzechami i szałwią
Ciasto:

  • 300 g mąki pszennej
  • 150 g puree z pieczonej dyni *
  • 100-150 ml letniej wody
  • 2 łyżki oliwy
  • Szczypta soli
  1. Mąkę wsypujemy do misy lub na stolnicę, dodajemy puree z dyni i sól. Wlewamy powoli letnią wodę z oliwą.
  2. Ciasto wyrabiamy, aż będzie elastyczne i osiągnie formę kuli. W razie potrzeby podsypujemy ciasto dodatkowo porcją mąki lub wlewamy więcej wody.
  3. Wyrobione ciasto dzielimy na kilka części. Stolnicę oprószamy mąką, jedną część ciasta cienko wałkujemy, resztę przykrywamy, aby nie wyschło.
  4. Wykrawamy z ciasta kółka o średnicy ok. 8-10 cm. Na środku każdego koła kładziemy łyżkę farszu i zlepiamy końce ciasta tworząc pierogi.
  5. Pierogi gotujemy we wrzącej i osolonej wodzie z łyżką oliwy. Gotujemy przez 4 minuty lub do momentu ich wypłynięcia. Odcedzamy z wody.
 Farsz #poswojemu :

  • Na suchej patelni podprażamy orzechy, dodajemy łyżkę miodu i krótko karmelizujemy. Puree z dyni łączymy z masłem orzechowym, posiekaną szałwią, sokiem z cytryny i wybranymi przyprawami. 
Podanie #poswojemu:
  • Na rozgrzanym maśle klarowanym podsmażamy listki szałwii, aż staną się chrupiące. Szałwiowym masłem polewamy ciepłe pierogi.

Puree z dyni:
  • Dynię hokkaido kroimy na plastry, wykładamy na blasze wyłożonej pergaminem, skrapiamy oliwą, przyprawiamy i pieczemy ok. 30 minut w 200 stopniach. Upieczoną dynię miksujemy z oliwą i wodą na gładkie puree, doprawiamy do smaku pieprzem i solą.
Dyniowe pierogi z twarogiem i śliwkowym sosem z chilli
Ciasto:

  • 300 g mąki pszennej
  • 150 g puree z pieczonej dyni *
  • 100-150 ml letniej wody
  • 2 łyżki oliwy
  • Szczypta soli
  1. Mąkę wsypujemy do misy lub na stolnicę, dodajemy puree z dyni i sól. Wlewamy powoli letnią wodę z oliwą.
  2. Ciasto wyrabiamy, aż będzie elastyczne i osiągnie formę kuli. W razie potrzeby podsypujemy ciasto dodatkowo porcją mąki lub wlewamy więcej wody.
  3. Wyrobione ciasto dzielimy na kilka części. Stolnicę oprószamy mąką, jedną część ciasta cienko wałkujemy, resztę przykrywamy, aby nie wyschło.
  4. Wykrawamy z ciasta kółka o średnicy ok. 8-10 cm. Na środku każdego koła kładziemy łyżkę farszu i zlepiamy końce ciasta tworząc pierogi.
  5. Pierogi gotujemy we wrzącej i osolonej wodzie z łyżką oliwy. Gotujemy przez 4 minuty lub do momentu ich wypłynięcia. Odcedzamy z wody.
Farsz #poswojemu :
  • Twaróg łączymy z jajkiem i cukrem.
Sos śliwkowy #poswojemu:
  • Śliwki drylujemy, drobno siekamy, podsmażamy z chilli, imbirem, miodem i wodą. Przyprawiamy sokiem z limonki.
Puree z dyni:
  • Dynię hokkaido kroimy na plastry, wykładamy na blasze wyłożonej pergaminem, skrapiamy oliwą, przyprawiamy i pieczemy ok. 30 minut w 200 stopniach. Upieczoną dynię miksujemy z oliwą i wodą na gładkie puree, doprawiamy do smaku solą.
Pieczone pierogi ruskie z wędzonym twarogiem i karmelizowaną cebulą 
 
Ciasto:
  • 250 g mąki pszennej typ 550 lub 650
  • jajko
  • 100 g zimnego masła
  • łyżka zimnej wody
  • łyżeczka soli


1. Do misy lub na stolnicę wsypujemy mąkę, dodajemy jajko, sól, posiekane drobno masło oraz wodę. Całość wyrabiamy krótko, jedynie do połączenia składników. Ciasto owijamy w folię spożywczą i wstawiamy do na 30 minut.


2. Schłodzone ciasto przekładamy na stolnicę oprószoną mąką. Wałkujemy cienko i wykrawamy kółka o średnicy 10-12 cm. Na środku każdego kładziemy łyżkę farszu, zlepiamy brzegi ciasta formując pierogi.


3. Pierogi kładziemy w odstępach na blasze wyłożonej pergaminem, smarujemy z wierzchu białkiem, posypujemy sezamem. Pieczemy w 200 stopniach przez 15 minut.
Farsz #poswojemu :

  • Ziemniaki (ok. 300 g) gotujemy , następnie przeciskamy przez praskę, mieszamy z wędzonym twarogiem (150 g). Na patelni podsmażamy cebulę, dodajemy miód, ocet balsamiczny, przyprawiamy solą, pieprzem i krótko karmelizujemy. Ostudzoną cebulę dodajemy do przyszłego farszu, całość doprawiamy do smaku.
Pieczone pierogi z wędzonym kurczakiem i puree kukurydzianymCiasto:
  • 250 g mąki pszennej typ 550 lub 650
  • jajko
  • 100 g zimnego masła
  • łyżka zimnej wody
  • łyżeczka soli
  1. Do misy lub na stolnicę wsypujemy mąkę, dodajemy jajko, sól, posiekane drobno masło oraz wodę. Całość wyrabiamy krótko, jedynie do połączenia składników. Ciasto owijamy w folię spożywczą i wstawiamy do na 30 minut.
  2. Schłodzone ciasto przekładamy na stolnicę oprószoną mąką. Wałkujemy cienko i wykrawamy kółka o średnicy 10-12 cm. Na środku każdego kładziemy łyżkę farszu, zlepiamy brzegi ciasta formując pierogi.
  3. Pierogi kładziemy w odstępach na blasze wyłożonej pergaminem, smarujemy z wierzchu białkiem, posypujemy sezamem. Pieczemy w 200 stopniach przez 15 minut.
Farsz #poswojemu :

  • Wędzonego kurczaka drobno kroimy, łączymy z posiekanym chilli, cebulką dymką, przyprawami i sokiem z limonki.
Puree kukurydziane #poswojemu:

  • Odsączoną kukurydzę miksujemy z kolendrą, czosnkiem i chilli na gładkie puree. Doprawiamy miodem, solą i pieprzem.
Pierożki dim sum z krewetkami
+ słodko-kwaśny dressing

Ciasto:

  • 300 g mąki pszennej
  • 160 ml letniej wody
  • ½ łyżeczki oleju sezamowego
  1. Do misy wsypujemy mąkę, dodajemy olej sezamowy. Wlewamy powoli letnią wodę i krótko wyrabiamy ciasto, aż stanie się elastyczne. Zostawiamy na 10-15 minut pod ściereczką, aby odpoczęło.
  2. Oprószamy blat mąką i wałkujemy cienko ciasto. Wykrawamy kółka o średnicy 8 cm, na środku każdego kółka kładziemy łyżkę farszu, zbieramy brzegi ciasta ku środkowi i łączymy tworząc sakiewkę.
  3. Pierożki podsmażamy przez minutę na oleju sezamowym na patelni. Następnie wlewamy wodę i przykrywamy patelnię na 4 minuty.
  4. Pierożki serwujemy z dressingiem słodko-kwaśnym.
Farsz #poswojemu :

  • Surowe krewetki siekamy i łączymy z ulubionymi dodatkami np. posiekanym czosnkiem, chilli, imbirem i kolendrą. Doprawiamy do smaku sokiem z limonki i sosem rybnym.
Słodko-kwaśny dressing #poswojemu:

  • W miseczce łączymy sos rybny, sos sojowy, miód, sok z limonki, chilli, sezam i imbir.
Pierożki dim sum z pieczarkami, mlekiem kokosowym i porem
+ orzechowy dressing
Ciasto:
  • 300 g mąki pszennej
  • 160 ml letniej wody
  • ½ łyżeczki oleju sezamowego
  1. Do misy wsypujemy mąkę, dodajemy olej sezamowy. Wlewamy powoli letnią wodę i krótko wyrabiamy ciasto, aż stanie się elastyczne. Zostawiamy na 10-15 minut pod ściereczką, aby odpoczęło.
  2. Oprószamy blat mąką i wałkujemy cienko ciasto. Wykrawamy kółka o średnicy 8 cm, na środku każdego kółka kładziemy łyżkę farszu, zbieramy brzegi ciasta ku środkowi i łączymy tworząc sakiewkę.
  3. Pierożki podsmażamy przez minutę na oleju sezamowym na patelni. Następnie wlewamy wodę i przykrywamy patelnię na 4 minuty.
  4. Pierożki serwujemy z dressingiem orzechowym.
Farsz #poswojemu :

  • Pokrojone drobno pieczarki podsmażamy w woku z porem, zalewamy mlekiem kokosowym, dodajemy np. olej sezamowy, imbir, sezam i kolendrę. Studzimy.
Orzechowy dressing #poswojemu:

  • W malakserze miksujemy masło orzechowe z mlekiem kokosowym, sokiem z limonki i czosnkiem.

4 komentarze:

  1. Bardzo ciekawe przepisy. :)
    https://jaglusia.wordpress.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale zrobiłyście mi ochotę na pierogi!!!!

    OdpowiedzUsuń
  3. Gratuluję bardzo udanego pierwszego razu dziewczyny! Byle tak dalej! :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Gratuluję udanych warsztatów i bardzo inspirujących przepisów. Jeśli ktoś chciałby dowiedzieć się więcej o samym koncepcie Kuchni Spotkań to zapraszam do tekstu: https://blog.freebee.pl/kuchnia-spotkan-ikea/

    OdpowiedzUsuń

Ze względu na sporą ilość przychodzącego spamu, byłyśmy zmuszone włączyć na kilka dni weryfikacje obrazkową.
Z góry przepraszamy za utrudnienia przy komentowaniu :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...