sobota, 23 lutego 2013

Słodka sobota #92: Crumble limonkowe z bezą







































  Miałam mały problem z tym jak nazwać ten deser. Początkowo chciałam upiec tartę limonkową znaną jako Key Lime Pie. Wersję cytrynową piekłam wiele razy (szczególnie dla przyszłej teściowej, bo ją bardzo lubi). Próbowałam też pomarańczowej, ale specyfiką tego deseru jest kwaskowaty posmak, a w tej odsłonie tego brakowało. Dlatego musiałam w końcu sprawdzić, czy przypadkiem limonkowa nie jest jeszcze smaczniejsza. 
Tartę cytrynową zawsze piekłam na kruchym cieście, ale czasem wykorzystuję pokruszone ciastka i masło do spodu na serniki. I właśnie taki spód do tarty chciałam przygotować.
W lodówce miałam niecałą kostkę masła i jajka. W kuchennej szafce znalazłam ciastka owsiane i cukier. A w koszyczku leżały trzy limonki. Na pierwszy rzut oka mogło się wydawać, że nie muszę iść do sklepu. Ale kiedy zaczęłam kruszyć ciastka i podzieliłam masło do spodu i do lime curd, zrozumiałam, że mam trochę za mało masła. Nie zniechęciło mnie to, wręcz przeciwnie, pobudziło myślenie. Szybko wyciągnęłam formę do muffinów i postanowiłam zrobić z pokruszonych ciastek coś w rodzaju spodów, ale trochę przypominających kruszonkę, bo mniej zbitych. Ciasteczkowe "koszyczki" wypełniłam kremem limonkowym, a z pozostałych białek zrobiłam bezy. 
Połączenie dla mnie cudne, smaki słodko-kwaśne pięknie się równoważą. Mogę z czystym sumieniem stwierdzić, że tarta limonkowa może być jeszcze lepsza od cytrynowej, nawet jeśli ostatecznie wyszło z tego crumble/tartaletki/wybierz swoją nazwę.
Ps. Dziś spędziłam 9 godzin w kuchni z kilkoma świetnymi dziewczynami, a konkretnie blogerkami kulinarnymi, ale o tym napiszę kiedy indziej :)


Crumble limonkowe z bezą/6 sztuk

  • Szybkie crumble:
  • 140 g ciasteczek owsianych
  • 50 g masła
  • łyżka cukru
  • Lime curd:
  • sok z 3 limonek
  • skórka z 2 limonek
  • 2 jajka
  • 2 żółtka
  • 80-100 g cukru
  • 80 g zimnego masła
  • 2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej
  • Beziki:
  • 2 białka
  • 120 g cukru pudru
  • łyżeczka octu winnego
  • łyżeczka skrobi ziemniaczanej
  • szczypta soli
  1. Ciasteczka wsypujemy do foliowego woreczka i szczelnie zamykamy. Kładziemy ją na blacie i uderzamy wałkiem, tworząc z ciastek "piasek". Tak pokruszone ciastka wrzucamy do miseczki i zalewamy rozpuszczonym masłem i dodajemy łyżkę cukru. Dokładnie mieszamy.
  2. Formy do muffinów smarujemy masłem. Przekładamy do nich utworzoną ciasteczkową masę, łyżeczką przyciskamy do dna i tworzymy boki (ścianki mogą być mniej "zbite"). Formę wkładamy do lodówki na minimum pół godziny.
  3. Robimy bezy. Do misy wbijamy białka i ubijamy je na sztywną masę. W trakcie miksowania dodajemy szczyptę soli, a następnie po łyżce cukru pudru. Pod koniec ubijania dodajemy łyżeczkę octu oraz łyżeczkę skrobi. Utworzoną masę bezową przekładamy do rękawa cukierniczego lub szprycy.
  4. Blachę wykładamy pergaminem. Wyciskamy beziki tworząc kopiaste "stożki", zostawiamy je w sporych odstępach na blasze. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy przez 30 minut w 150 stopniach. Po upieczeniu przekładamy na kuchenną kratkę i studzimy.
  5. W trakcie pieczenia bezików, przygotowujemy limonkowy krem. W rondelku umieszczamy skórkę i sok z limonek oraz cukier. Podgrzewamy na małym ogniu.
  6. Do miski wbijamy jajka i żółtka, trzepaczką rozbełtujemy i dodajemy skrobię ziemniaczaną jeszcze raz mieszając składniki. Gdy cukier w rondelku się rozpuści, przelewamy część podgrzanego syropi do jajek i mieszamy. Masę jajeczną przelewamy do rondelka i podgrzewamy mieszając, aż zacznie gęstnieć. Po kilku minutach zestawiamy krem z ognia i dodajemy po kawałku zimnego masła, ucierając masę trzepaczką. Lime curd odstawiamy do ostygnięcia.
  7. Wyciągamy formę z lodówki. Na ciasteczkowe spody wykładamy po 2 łyżki kremu limonkowego. Crumble podpiekamy w piekarniku, w temperaturze 170 stopni przez 15-17 minut.
  8. Po wyjęciu z piekarnika deser studzimy, następnie podważamy nożem i wyciągamy z foremek lub wyjadamy łyżeczką prosto z formy. Podajemy z bezami.
 Tosia

16 komentarzy:

  1. Pomysł na takie crumble mnie zachwyca! Totalnie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. czysta rozpusta! uwielbiam wszystko co cytrynowe!
    pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Musi smakować cudownie! Dobrze że nie mam limonek bo już widzę siebie biegnącą do kuchni;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Doskonałe!
    U Ciebie limonki, u mnie cytryny.
    Mamy cytrusową sobotę.
    Częstuję się...
    Ciepło Cię pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  5. fajny sposob podania crumble ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo smaczny pomysł! Lubię takie kwaśne kremowe wypieki! Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  7. Ale super!!!!! uwielbiam takie cytrynowe pyszności.

    OdpowiedzUsuń
  8. Potrzeba matką wynalazku;) ten całkiem udany!

    OdpowiedzUsuń
  9. Dla mnie bomba, bo bardzo lubię takie smaki :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Też ostatnio odkryłam lime curd i jestem zachwycona. Takie słoneczne smaki w szaro-bure dni to to czego mi teraz potrzeba :) Piękny deserek :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Świetne! I ten lemon curd, jak dla mnie bomba!
    Muszą być genialnie pyszne.
    Pozdrawiam :*

    OdpowiedzUsuń
  12. Wyszło wspaniale. I ten piękny limonkowy kolor :).

    OdpowiedzUsuń
  13. Obłędnie wyglądają i do tego z lime curd, który uwielbiam ;)

    OdpowiedzUsuń
  14. Wygląda super, pewnie tez tak smakuje :)

    OdpowiedzUsuń

Ze względu na sporą ilość przychodzącego spamu, byłyśmy zmuszone włączyć na kilka dni weryfikacje obrazkową.
Z góry przepraszamy za utrudnienia przy komentowaniu :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...